Vaše zdravlje se odražava i na bebu: Kako da OJAČATE imunitet tokom trudnoće?

Praktični saveti za trudnice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ prostooleh

Da li će trudnoća biti zdrava, u velikoj meri zavisi od stanja organizma trudnice.

U trudnoći se kod žene može javiti povećana osetljivost na određene zarazne bolesti koje ujedno mogu da utiču i na pad imuniteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Imuni sistem je kompleksan odbrambeni sistem koji vas štiti od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

Adekvatna ishrana pomaže u toj odbrambenoj ulozi time što povećava broj belih krvnih ćelija, pomažući im da bolje funkcionišu i na taj način se povećava otpornost na infekcije.

Sezonski virusi i prehlade pet puta češće pogađaju trudnice nego žene koje nisu u drugom stanju. Naravno, ne mora nužno da znači da će trudnoća narušiti vaše zdravlje, štaviše, mnogo je bolesti koje tokom trudnoće ili poprime blaži oblik ili potpuno nestanu.

Foto: Pixabay/Free-Photos

Alergije i migrene su samo neke od tegoba koje gotovo da nestanu nakon trudnoće. Lekari zbog toga stavljaju poseban naglasak na brigu o sopstvenom zdravlju tokom trudnoće. Pre svega, savet je da posvetite dovoljno pažnje fizičkoj aktivnosti i ishrani, dovoljno se odmarajte i izbegavajte stres, ali i mesta koja bi mogla da budu izvor zaraze.

Balansirana dnevna ishrana sa tri i više obroka obezbeđuje unapređenje nutritivnog statusa i sprečava vitaminski i mineralni deficit u organizmu. To je deficit koji negativno utiče na imuni sistem, a isto rade i slobodni radikali – toksični molekuli kiseonika koji oštećuju svaki deo organizma na ćelijskom nivou.

Foto: Pixabay/Marjon Besteman

Najbolji način da se smanji negativno dejstvo slobodnih radikala je pomoću antioksidanasa koji ih pretvaraju u neškodljive elemente. Najmoćniji antioksidansi su vitamini A, B, C i E, kao i selen. To su stimulatori imunog sistema čiji je najbolji izvor hrana, u stanju su da se izbore sa većinom infekcija.

Beli luk je najistaknutiji među hranom koja pojačava imunitet, pa se s pravom može reći da predstavlja pravo “gorivo” imunog sistema. Kad god to možete, trudite se da tokom trudnoće jedete što više belog luka jer je on jedan od najvećih izvora selena.

Foto: Pixabay/Pexels

Praktični saveti:

Spavajte više jer nedovoljno sna može da naruši imunitet čak za 50 odsto. Jedite dosta voća i povrća i pijte sveže isceđen sok od šargarepe. Napravite frape od jogurta, suvog voća i malo žitarica.

Pijte dosta tečnosti i što više biljnih čajeva. Ne zaboravite vitamine. Na primer, uzmite 500 mg vitamina C kada se osećate prehlađeno ili je neko u vašoj blizini prehlađen.

Tokom trudnoće je potrebno da povećate unos cinka, pa jedite jaja, ćuretinu i semenke bundeve.



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar