ISPOVEST ZA OBJEKTIV

“Nisam hteo da budem lekar, evo šta se DESILO”: Dr Tiodorović progovorio o životu, pomenuo SINA i ĆERKU

Epidemiolog u razgovoru za Objektiv priča zašto je u poslednjem trenutku prelomio i upisao medicinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Iskren da budem, nisam ni želeo da studiram medicinu. Posle završetka gimnazije „Stevan Sremac” u Nišu, nameravao sam da upišem mašinstvo. To me je privlačilo, ali znate kako to ide u životu, nikada sami ne donosite odluke, nego neko utiče na vas.

Kad sam čuo da je čak dvanaest mojih drugova upisalo Medicinski fakultet, u poslednjem trenutku sam prelomio, otišao na prijemni i razvalio. I tako sam postao doktor – ovako za Objektiv priča cenjeni prof. epidemiolog dr Branislav Tiodorović (72), koga je narod dobro upoznao kao člana Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, o čemu je Objektiv već pisao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

DA NIJE STUDIRAO, BIO BI RUKOMETAŠ

Nasmejan i dobro raspoložen, dr Tiodorović kaže da voli da se priseti svog detinjstva i perioda kada nije bilo toliko problema kao danas i kada se, kako ističe, nije mislilo ni o čemu.

– Moje sestre bliznakinje i ja smo se igrali s vršnjacima iz kraja. Ne samo iz Vranja, nego sa decom iz raznih krajeva Jugoslavije. Bilo mi je mnogo lepo, često sam svom sinu i ćerki govorio kako mi je žao što oni nisu imali priliku da odrastaju u takvoj sredini. Mnogo vremena sam provodio i u Crnoj Gori, kad sam odlazio u posetu kod očevih rođaka. Ali Vranje je ostalo zauvek u mom srcu. Ja sam čovek iz naroda, to se vidi po meni – navodi epidemiolog.

Igrao je rukomet, a kao omladinac bio je u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije. Da nije studirao, verovatno bi bio uspešan sportista.

– Ne možete se baviti sportom ako ste se odlučili za studiranje i nauku, ipak je to mnogo teško. Posebno medicina kao nauka, koja to jednostavno ne dozvoljava. Za moje interesovanje za epidemiologiju zaslužan je moj stari profesor dr Mladen Simić. Svima pričam da je to onaj čovek iz filma „Variola vera” koji je prvi povikao „Ljudi, to je variola vera”. Eto, on je primer kako dete iz seljačke porodice može da odraste u uspešnog čoveka – objašnjava dr Tiodorović.

PONOSAN NA SINA I ĆERKU

Naš sagovornik kaže da je ponosan na sebe zbog svega što je postigao u životu, a posebno na sina i ćerku, koji su ga prevazišli. – Svakom roditelju je cilj da ga deca prevaziđu. Ponosan sam na ćerku Jelicu, ona je generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i nacionalni koordinator u akciji prevencije melanoma. Bilo je pitanje da li će otići u inostranstvo, pošto je dobila izvanrednu poslovnu ponudu iz Beča. Međutim, rekao sam joj: „Ako budeš rešila da ideš, idi, ali tvoj sin Mihailo ostaje kod mene”. Ona me pogledala u čudu, ja kažem da će ovde završiti osnovnu i srednju školu, a kada bude vreme za fakultet, može da razmišlja da ga vodi sa sobom. Ipak, odustala je i ostala u našoj lepoj zemlji. Mnogo mi je drago zbog toga – sa oduševljenjem priča dr Tiodorović, dodajući da je sin Nikola shvatio da ne moraju svi u porodici da budu lekari, te se okrenuo ekonomiji.

ŽELI DA VAKCINIŠE UNUKE

Iako je zvanično u penziji, doktor Bata, kako ga mnoge Nišlije zovu, priznaje da non-stop radi, pošto je savetnik Instituta za javno zdravlje u Nišu.

– Ponekad kažem da mi fali samo 24 sata. Trudim se da sve postignem, ali planiram da se u naredna dva meseca više odmaram i da izdvojim više vremena za porodicu, a posebno za unuke. Razmišljam čak i o njihovoj vakcinaciji, pošto Jelena puni 13 godina, a Mihailo 15. Želim da budu sigurni i oni, a i mi pored njih – kaže dr Tiodorović, dodajući da će pedijatri imati ključnu ulogu u imunizaciji dece.

– Ovo nije obavezna imunizacija, nego preporučena vakcina, i o tome da li će se deca u tom uzrastu vakcinisati isključivo su kompetentni njihovi izabrani pedijatri, koji najbolje znaju o njihovoj bolesti. Obratićemo posebno pažnju na decu koja imaju određene defekte u razvoju – kaže epidemiolog.

PRVI PUT SE BORI SA OVAKVOM PANDEMIJOM

Bio je direktor Kliničkog centra Niš, radio kao profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, bio na mestu predsednika Udruženja epidemiologa Srbije, a za 44 godine rada dr Tiodorović kaže da nikada nije video epidemiju kao što je ova aktuelna. Analizirajući trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, naš sagovornik tvrdi da, iako još uvek imamo trocifren broj novozaraženih, stanje nije toliko loše.

– Prazne su nam bolnice, veliki broj njih prešao je na rad u normalnim uslovima. Samo su nam dve bolnice u kovid režimu, u Batajnici i Kruševcu, ali to ne znači da smo sigurni. Verovatno je da imamo mnogo manje ljudi koji su virusonoše. Ipak, kada bi se vakcinisalo više građana, bili bismo sigurniji od novih sojeva, konkretno od indijskog, koji je već u zemljama u regionu. Zato se situacija procenjuje kao nesigurna, jer kada prođu topli meseci, kada dođe septembar i deca se vrate u školske klupe, to će biti period kada ćemo moći da procenimo sve – kaže poznati epidemiolog, dodajući da u Srbiji još uvek postoje žarišta koronavirusa, kao što su Ub, Lajkovac, Ivanjica, Novi Pazar i Tutin.

MLADE TREBA JOŠ MOTIVISATI

Ističući da se vakcinacija ne odvija onom dinamikom kako je planirano zbog sve manjeg odziva mladih, naš sagovornik objašnjava da treba razmisliti o drugačijim oblicima motivacije, a ne o novcu, kako bi bilo imunizovano više od pedeset odsto punoletnih građana.

– Omladina mora da bude motivisana nečim što ih više zanima, nisu pare za njih. Treba im omogućiti da komotnije prate festivale kao što su Egzit, Nišvil i drugi. Takođe, motivišu ih i putovanja. Svesni su da su za ulazak u mnoge zemlje potrebni određeni uslovi. Zato im treba dati ono što ih najviše privlači, a to su putovanja – naglašava epidemiolog.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar