PLAĆENA rata Titovog duga: Srbija izdvojila dvadeset miliona evra iz budžeta zbog KREDITA

Rok dospeća za ovaj konsolidovani zajam je bio 15. jun

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia, Claudio Divizia/ Panthermedia

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji oko 20 miliona evra. Reč je o kreditu koji je Srbija uzela od Svetske banke. NJega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

Rok dospeća za ovaj konsolidovani zajam je bio 15. jun, a u okviru tekuće rate 4,2 miliona evra ide na kamatu dok je glavnica 17,87 miliona evra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Srbija će tokom ove godine platiti ukupno 241,8 miliona evra za kredite uzete još u vreme bivše Jugoslavije. Dugove SFRJ vraćaćemo Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

Ove informacije potvrđene su iz Narodne banke Srbije iz koje su naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Kuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.



Izvor: Telegraf

Komentari (1)

  1. Kakav Titov dug? Pa Srbija ima dug veci od 40 milijardi dolara a ukupan dug bivse SFRJ je bio 20 milijardi i bio bi vracen 1991. da nije bilo rata. Uzgred i to je dug napravljen 1980-tih.

    Odgovori

Ostavite komentar