Da li ste nekada “ustali na levu nogu”? Psiholozi su otkrili da li u ovom izrazu IMA ISTINE

Nije samo opis za nekoga ko je "nadrndan"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/creativeart

“Vidi ga kakav je, sav je na tri ćoška.”

“Ma, pusti ga, vidiš da je ustao na levu nogu!”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zvuči poznato?

Svi mi imamo dane kada najradije ne bismo ni ustali iz kreveta.

To su oni dani kada nam ništa ne ide, ili kada smo jednostavno nervozni, pa pravimo sve gore i gore situacije.

Međutim, ovo nisu samo izreke. Naučnici su potvrdili da u izreci “ustati na levu nogu”, zapravo, ima nečega.

Istraživanje koje je sprovedeno pre nekoliko godina je pokazalo da se, kada se probudimo loše volje, zaista teže nosimo sa svakodnevnih obavezama i, tokom dana smo pod većim stresom.

Foto: Freepik/jcomp

One osobe koje očekuju da će imati loš dan i koje se bude loše raspoložene, stvarno imaju slabljenje moždanih funkcija, u popodnevnim satima. Ono se javlja kao posledica stresa, čak i ako se ništa stvarno loše ne dogodi tokom dana.

Sama činjenica da smo loše raspoloženi izlaže nas stresu koji redukuje “radnu memoriju” mozga i povećava verovatnoću da u toku dana napravimo neku grešku na poslu, recimo, zbog slabije koncentracije.

S druge strane, ako uveče kad legnete u krevet razmišljate o onome što vas očekuje sutra i zbog čega ste zabrinuti, ovaj efekat se neće javiti.

Foto: Freepik/senivpetro

Naučnici sa Pen stejt univerziteta u Pensilvaniji sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 240 odraslih osoba, od kojih se očekivalo da ocene nivo stresa kojem su izloženi tokom dana.

Ispitanici su zamoljeni da reše testove kojima se proveravala njihova “radna memorija”, koja nam omogućava da učimo i obrađujemo nove informacije čak i kada nam nešto ometa pažnju.

Ispostavilo se da osobe koje su ujutru pod najvišim stresom u poslepodnevnim satima imaju problema sa koncentracijom i pamćenjem.

Foto: Freepik/nakaridore

“Kada se ujutru probudite sa određenim lošim očekivanjima, šteta je već načinjena”, kaže Martin Slivinski koji je bio član istraživačkog tima.

“Ako očekujete težak, stresan dan, osetićete efekte tog očekivanog stresa čak i ako vam se tokom dana ne desi ništa loše”, kaže on.

Da negativan uticaj stresa postoji na naše mentalne i fizičke sposobnosti, dokazale su brojne studije, međutim, ovo istraživanje pokazuje da stres može da nam naškodi čak i ako ga samo iščekujemo.

Foto: Freepik/master1305

“U ljudskoj prirodi je da unapred razmišljaju o mogućim ishodima događaja koji tek treba da se dese, što nam pomaže da se na neki način pripremimo za sve opcije. Ali, ova studija pokazala je da ta sklonost može ponekad da nam donese više štete nego koristi”, kaže dr Džinšil Hjun, koji je učestvovao u istraživanju.



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar