Milo ponovo PAO: Đukanović potpisao tužilačke zakone, dostavio ukaz Skupštini

Đukanović je 19. maja odbio da potpiše zakon

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Crne Gore ponovo je ”pao” pred odlukom poslanika vladajuće koalicije u Crnoj Gori.

On je u petak potpisao izmene Zakona o državnom tužilaštvu, koje je jednom vratio Skupštini na ponovno usvajanje. On je Skupštini dostavio ukaz o proglašenju izmena i dopuna zakona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Đukanović je 19. maja odbio da potpiše zakon, koristeći ustavnu mogućnost na ponovno odlučivanje.

Kako je obrazložila vladajuća većina, kako bi pokrenuli reforme u oblasti vladavine prava i ubrzali put ka EU.

Izmenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog saveta prestaje mandat proglašenjem novog Saveta. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine. Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije.

Zbog tužilačkog zakona, koji se stvaraju uslovi za konačnu smenu Glavnog specijalog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji je prema oceni vladajućih struktura u Crnoj Gori ka uspešnoj borbiprotiv organizovanogkriminala, odnosno procesuiranja ”krupnih riba”, iz sadaveć bivše vlasti, poslanici Đukanovićeve opozicione DPS bojkotuje Skupštinu od 17. Maja. Polsanicipartija vlasti tada su odbili njihovu ”ponudu” da se usvajanje Zakona odloži i pokrenu razgovori o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar