ODBROJAVANJE PRED EURO

EURO 2021 – predstavljamo grupu A: Rim i Baku domaćini, sve oči su uprte u Bejla i Veratija (FOTO+VIDEO)

Italijani su propustili poslednje Svetsko prvenstvo, ali su prethodne kvalifikacije pokazale da su na pravom putu. Čini se da će u ovoj grupi biti izjednačena borba za drugo mesto, kao i za treću poziciju, koja u nekim računicama donosi plasmanu nokaut fazu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA, Promo

Evropski šampionat se približava, a ova smotra najboljih selekcija Starog kontinenta biće drugačija od svih do sada.

Pomeren je Euro za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, prvi put će se održati u čak 11 gradova, a 24 ekipe raspoređene su u šest grupa od po četiri tima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U nokaut fazu plasiraće se po dva prvoplasirana tima iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, a mi ćemo vam u danima pred nama predstaviti sve grupe i učesnike ovog Eura.

GRUPA A

Italija

Švajcarska

Turska

Vels

GRADOVI DOMAĆINI

Rim (Stadion Olimpiko) i Baku (Olimpijski stadion)

ITALIJA

Vrednost tima: 764 miliona evra

Italijani su do Eura došli ubedljivo, sa svih deset pobeda u svojoj kvalifikacionoj grupi i gol razlikom 37:4. Na prošlom Evropskom šampionatu „azuri” su stigli do četvrtfinala, gde su poraženi od Nemačke na penale.

GolmaniĐanluiđi Donaruma (Milan), Aleks Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

OdbranaFrančesko Ačerbi (Lacio), Alesandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonuči (Juventus), Đorđo Kjelini (Juventus), Đovani Di Lorenco (Napoli), Emerson Palmijeri (Čelsi), Alesandro Florenci (Pari Sen Žermen), Leonardo Spinacola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Vezni redNikolo Barela (Inter), Brajan Kristante (Roma), Žoržinjo (Čelsi), Manuel Lokateli (Sasuolo), Lorenzo Pelegrini (Roma), Stefano Sensi (Inter), Marko Verati ( Pari Sen Žermen)

NapadAndrea Beloti (Torino), Domeniko Berardi (Sasuolo), Federico Bernardeski (Juventus), Federiko Kjeza (Juventus), Čiro Imobile (Lacio), Lorenco Insinje (Napoli), Đakomo Raspadori (Sasuolo).

Selektor: Roberto Mančini

Zvezda tima: Marko Verati

40 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao tri gola

Prva violina tima je vezni igrač PSŽ Marko Verati. Ipak, pitanje je koliko će moći da pomogne svojoj reprezentaciji zbog povrede kolena koju je zaradio pre malo više od dve nedelje. Ako bude maksimalno spreman, igra „azura” biće dosta kreativnija i lepša za gledanje.

ŠVAJCARSKA

Vrednost tima: 283,5 miliona evra

Švajcarci su posle dosta borbe uspeli da se kvalifikuju za Euro kao prvi u svojoj grupi ispred Danske i Republike Irske. Prošlo Evropsko prvenstvo završili su u osmini finala porazom od Poljske na penale.

GolmaniJan Zomer (Menhengladbah), Ivon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Monpelje)

OdbranaManuel Akanđi (Dortmund), Loris Benito (Bordo), Ere Komert (Bazel), Niko Elvedi (Menhengladbah), Žordan Lotomba (Nica), Kevin Mbabu (Volfsburg), Bećir Omeragić (Cirih), Rikardo Rodrigez (Torino), Fabijan Šar (Njukasl), Silvan Vidmer (Bazel)

Vezni redKristijan Fasnaht (Jang Bojs), Edimilson Fernandes (Majnc), Remo Frojler (Atalanta), Admir Mehmedi (Volfzburg), Džerdan Šaćiri (Liverpul), Đibril Sou (Ajntraht Frankfurt), Ruben Vargas (Augzburg), Granit Džaka (Arsenal), Denis Zakarija (Menhengladbah), Steven Zuber (Ajntraht Frankfurt)

NapadBril Embolo (Menhengladbah), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Seferović (Benfika)

Selektor: Vladimir Petković

Zvezda tima: Jan Zomer

60 puta čuvao mrežu nacionalnog tima

Golman Mehengladbaha važi za jednog od najiskusnijih čuvara mreže na Euru. Biće poslednja prepreka ispred gola čete Vladimira Petkovića i umnogome će rezultati Švajcarske zavisiti upravo od njegovih partija.

TURSKA

Vrednost tima: 325 miliona evra

Svoju kvalifikacionu grupu Turska je završila kao druga, iza Francuske, a ispred Islanda. Učestvovali su i na prošlom Euru, a takmičenje su završili u grupnoj fazi.

GolmaniMert Gunok (Bašakšehir), Ugurdžan Čakir (Trabzon), Altaj Bajindir (Fenerbahče)

OdbranaZeki Čelik (Lil), Mert Muldur (Sasuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpul), Čaglar Sojundžu (Lester), Kan Ajhan (Sasuolo), Umut Meraš (Avr), Ridvan Jilmaz (Bešiktaš)

Vezni redOkaj Jokušlu (Vest Bromvič), Tajlan Antaljali (Galatasaraj), Doruhan Tokoz (Bešiktaš), Ozan Tufan (Fenerbahče), Orkun Kokču (Fejenord),  Jusuf Jazidži (Lil), Irfan Džan Kaveči (Fenerbahče), Hakan Čalhanoglu (Milan)

NapadDžengiz Under (Lester), Abdulkadir Omur (Trabzon), Kerem Akturkoglu (Galatasaraj), Burak Jilmaz (Lil), Enes Unal (Hetafe), Kenan Karaman (Fortuna Dizeldorf), Halil Dervisoglu (Galatasaraj)

Selektor: Šenol Guneš

Zvezda tima: Burak Jilmaz

66 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao 28 golova

Jedan od najzaslužnijih za šampionsku titulu Lila, koji je preuzeo primat u Francuskoj od prebogatih Parižana. Veteran će pokušati da zada poslednji udarac i doda nove stranice romantične fudbalske priče u svoju već obimnu biografiju.

VELS

Vrednost tima: 176,7 miliona evra

Do poslednjeg kola kvalifikacija vodila se bitka između Velsa, Slovačke i Mađarske za drugo mesto grupe E i plasman na Euro. Hrvati su kao prvi prošli kroz cilj, a za njima četa Rajana Gigsa sa bodom više od Slovaka i dva više od Mađara. Na poslednjem Euru su stigli čak do polufinala.

GolmaniVejn Henesi (Kristal Palas), Dani Vord (Lester Siti), Adam Dejvis (Stouk Siti)

OdbranaBen Dejvis (Totenhem), Džo Rodon (Totenhem), Khris Mefam (Bornmut), Kris Gunter (Čarlton), Ris Norington-Dejvis (Šefild junajted), Niko Vilijams (Liverpul), Konor Roberts (Svonsi), Ben Kabango (Svonsi), Tom Lokjer (Luton)

Vezni redDžo Alen (Stouk), Džo Morel (Luton), Itan Ampadu (Čelsi), Metju Smit (Mančester Siti), Džoni Vilijams (Kardif), Aron Remzi (Juventus), Dilan Luit (Mančester junajted), Rubin Kolvil (Kardif), Dejvid Bruks (Bornmut), Hari Vilson (Liverpul)

NapadKifer Mur (Kardif), Geret Bejl (Real Madrid), Tajler Roberts (Lids), Danijel Džejms (Mančester junajted)

Selektor: Rajan Gigs

Zvezda tima: Geret Bejl

90 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao 33 gola

Zvezda tima, ali i najzvučnije ime grupe A! Nije Bejl u formi u kojoj je bio pre pet godina, kada je vredeo čak 90 miliona evra, ali svi znaju koliko je opasan i koliko znači reprezentaciji Velsa. Da li Velšani mogu do uspeha sa prošlog Eura i novog polufinala? Odgovor na to pitanje mogao bi da da upravo Geret Bejl!

STADIONI

Rim – Jugoslaviji srebro, Džaji zlatna kopačka

IME: Olimpiko

KAPACITET: 70.634

KORONA LIMIT: oko 23 % (16.000 navijača)

OTVOREN: 1937.

KLUBOVI DOMAĆINI: Roma, Lacio

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Najveći sportski objekat u Italiji biće domaćin četiri meča na Evropskom prvenstvu. Kada je otvoren, imao je naziv Stadion čempresa i nalazio se u okviru sportskog kompleksa „Foro Musolini”. Kako su fašisti ipak poraženi u II svetskom ratu, ime kompleksa posle je promenjeno u Foro italiko. U vezi sa još ranijom istorijom ‒ ako hoćete da posetite Olimpiko, adresa je Avenija gladijatora 00135, Rim.

Stadion nosi današnje ime od 1960, kada su na njemu održane Olimpijske igre, a za nas je posebno značajan jer je na Evropskom prvenstvu 1968. godine Jugoslavija tu osvojila srebrnu medalju, posle poraza od Italije u drugoj finalnoj utakmici od 2:0 (u prvoj bilo 1:1). Najbolji strelac tadašnjeg EP bio je naš Dragan Džajić, sa dva postignuta gola.

Mečevi u Rimu

* 11. jun, grupa A: Turska ‒ Italija (21)

* 16. jun, grupa A: Italija ‒ Švajcarska (21)

* 20. jun, grupa A: Italija ‒ Vels (18)

* 3. jul, četvrtfinale (21)

Baku – Mafijaši i dželati Srbije i Crne Gore

IME: Olimpijski stadion u Bakuu

KAPACITET: 69.870

KORONA LIMIT: oko 44 % (31.000 navijača)

OTVOREN: 2015.

KLUB DOMAĆIN: Karabag

Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Najveći stadion u Azerbejdžanu biće domaćin četiri meča na Evropskom prvenstvu. Njegovi temelji postavljeni su na ceremoniji održanoj 6. juna 2011. povodom 100 godina igranja fudbala u ovoj zemlji, a osim predsednika Ilhama Alijeva i njegove supruge, prisustvovali su joj tadašnji predsednik FIFA Sep Blater i predsednik UEFA Mišel Platini ‒ osvedočeni i kažnjeni fudbalski prevaranti, kriminalci koji su primali mito.

Za Srbiju ovaj stadion još nema loših uspomena jer je nov, ali nas je Gurban Gurbanov, menadžer Karabaga, tima koji je domaćin na njemu, ubio u pojam u kvalifikacijama za EP 2004, kada je reprezentaciji Srbije i Crne Gore dao dva gola u Podgorici (2:2) i jedan u Bakuu (2:1). To su bila jedina četiri boda koja je Azerbejdžan osvojio u tim kvalifikacijama.

Mečevi u Bakuu

* 12. jun, grupa A: Vels ‒ Švajcarska (15)

* 16. jun, grupa A: Turska ‒ Vels (18)

* 20. jun, grupa A: Švajcarska ‒ Turska (18)

* 3. jul, četvrtfinale (18)

Pišu: Vojin Jovanović i Žarko Sokić

Najavu grupe A Evropskog šampionata možete pronaći i u štampanom izdanju Objektiva za petak 4. jun:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar