GRINJE ne vidimo, ali nam mogu napraviti velike probleme: Evo kako da ih se OTARASITE

Borba sa njima je konstantna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock,Pixabay/WikiImages

Grinje stanuju u svakom domu.

I štetne su na više načina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A boriti se sa nečim što ne vidite golim okom, nije baš najjednostavnije na svetu.

Pokušaji da ih uklonite mogu biti prilično frustrirajući.

Grinje su insekti i jako su slične štetočinama, koje uglavnom žive u kućnoj prašini. Vole da jedu perut koja nastaje na ljudima i životinjama.

Neće vam predstavljati problem ukoliko na njih niste alergični.

Foto: Shutterstock

Šta uraditi
One su, međutim, jedan od najčešćih alergena u vazduhu i mogu da pogoršaju simptome alergije i astme. Grinje ne grizu, ali proteini u njihovim fekalnim česticama izazivaju navedene poteškoće. Mogu da žive bilo gde gde ima prašite, ali ćete ih najčešće pronaći na dušecima, na posteljini, tapaciranom nameštaju, tepisima i zavesama.
Simptomi alergije na grinje su suzne oči, kijanje, curenje iz nosa, postnazalni sekret, kašalj, svrab u ušnom kanalu, astma, svrab kože i pogoršavanje ekcema. Stručnjaci savetuju šta treba uraditi u slučaju alergije na grinje.

Foto:Pixabay/WikiImages

Ne postoji mogućnost da grinje eliminišete u potpunosti, ali ono što možete da uradite jeste da naučite da živite sa njima. Ono što takođe treba da uradite jeste da koristite isušivač vazduha ili klima-uređaj da biste održavali nivo vlažnosti na ili ispod 50 posto. Pored toga, prekrijte dušek i jastuke zaštitnim navlakama koje su otporne na prašinu i alergene i jednom nedeljno operite posteljinu i prekrivače u vrućoj vodi na 130, ili 140 stepeni.

Foto: Pixabay/Ebowalker

Redovno čišćenje

Redovno čišćenje je važno, jer se grinje vraćaju. Borbu protiv grinja smatrajte konstantnom borbom, a ne samo jednom bitkom. U slučaju da ništa od navedenog ne pomogne, obavezno se obratite alergologu.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar