Natrijum, kalcijum, magnezijum: Kako da znate da li vaše dete unosi DOVOLJNU količinu minerala?

Obogatite ishranu zelenim povrćem i žitaricama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Ako ste roditelj, sigurno ste se do sada zapitali kakvu ishranu treba da ima vaše dete.

Uvek treba da se trudite da vaše dete unosi dovoljnu količinu gvožđa, ali i ostalih minerala svakodnevno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnoga deca se suočavaju sa gubitkom gvožđa, zbog čega se javljaju problemi poput konstantnog umora, vrtoglavice i glavobolje. Takođe, nedostatak gvožđa je karakterističan i za devojke u adolescentskom dobu, kada dolazi do pada gvožđa u organizmu zbog menstrualnog ciklusa.

Ali, kako da budete sigurni da su potrebe vaše dece za vitaminima i mineralima zadovoljene? Nedavno je sprovedeno istraživanje koje se bavilo utvrđivanjem dnevnog unosa određenih vitamina i minerala kod dece.

Natrijum

Istraživanje je pokazalo da više od 80 odsto adolescenata dnevno unosi veću količinu natrijuma u svoj organizam od preporučene. Natrijum se nalazi u namirnicama kao što su čips, zamrznuta hrana, konzervirana hrana, pica, slane grickalice i slično.

Foto: Freepik/freepik

Previše natrijuma u ishrani može dovesti do visokog krvnog pritiska, zbog čega je važno da deci ograničite unos namirnica koje ga sadrže. Fokusiranje na svežu hranu i grickanje svežeg voća i povrća, semenki i ostalih zdravih namirnica može pomoći da unos natrijuma bude u granici normale.

Kalcijum

Stopa neadekvatnog unosa kalcijuma kod dece iznosi 44 odsto do 70 odsto, dok su devojčice od 14 do 18 godina izložene najvećem riziku od neadekvatnog unosa kalcijuma. U tom uzrastu je kalcijum od izuzetne važnosti za zdravlje kostiju, zuba, mišića. Kako stare, žene su posebno sklone gubitku gustine kostiju, zbog čega je za njih dovoljan unos kalcijuma od izuzetne važnosti.

Foto: Freepik/freepik

Fokusirajte se na namirnice koje sadrže kalcijum, kao što su mlečni proizvodi. Za decu koja ne konzumiraju mlečne proizvode, dobra zamena su sojino mleko, bademovo mleko, mleko od ovsa i jogurt od kokosa i soje.

Magnezijum

Istraživanje je pokazalo da dečaci stariji od 14 godina i devojčice starije od 9 godina unose neadekvatne količine magnezijuma, dok više od 66 odsto devojčica ima ovaj problem u pubertetskom dobu. Magnezijum reguliše nivo šećera u krvi, utiče na funkcije mišića i nerava, reguliše nivo krvnog pritiska i različite hormone. Žitarice, spanać, koštunjavo voće i mlečni proizvode sadrže velike količine magnezijuma.

Foto: Pixabay/silviarita

Vitamin A

Kod dece od devet godina i starije, između 11 odsto i 42 odsto njih je ustanovljeno da ne unose dovoljno vitamina A. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u regeneraciji ćelija, imunom sistemu, rastu telesnih tkiva, a takođe ima veliku ulogu u održavanju dobrog vida. Vitamin A se putem namirnice dobija u vidu beta karotena (između ostalih proizvoda i iz narandžastog voća i povrća), što telo potom pretvara u vitamin A.

Gvožđe

Istraživanje je pokazalo da su devojčice u adolescentsnom periodu posebno izložene nedostatku gvožđa koji nastupa kao posledica menstrualnog ciklusa. Gvožđe je potrebno da bi krv prenosila kiseonik u naše ćelije i tkiva.

Foto: Freepik/pvproductions

Takođe, prevelika doza gvožđa u organizmu može izazvati druge zdravstvene probleme, zbog čega ne bi trebalo deci da dajete gvožđe u vidu suplemenata, osim ukoliko je to prepisano od strane lekara. Redovan unos hrane bogate gvožđe obezbediće potrebnu količinu gvožđa u organizmu vašeg deteta, zbog čega će ono imati više energije.



Izvor: Objektiv.rs, zdravljeprevencija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar