UPAD Trampovih pristalica na Kapitol: Republikanci blokirali osnivanje KOMISIJE za istragu

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, posle glasanja je izjavio da su republikanci birali da, kako se izrazio, brane veliku laž

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Republikanski članovi Senata blokirali su danas razmatranje zakonskog predloga kojim se traži osnivanje komisije koja bi istražila upad u Kapitol, koji se dogodio 6. januara, a čiji je cilj bio da se spreči zvanično proglašenje pobede demokrate Džozefa Bajdena nad Donaldom Trampom na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Odnos glasova bio je 54 na prema 35. Ukupno 60 glasova bilo je potrebno da bi predlog zakona bio usvojen u telu koje broji 100 demokratskih i republikanskih članova, preneo je Glas Amerike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, posle glasanja je izjavio da su republikanci birali da, kako se izrazio, brane veliku laž.

– Svi znamo šta se ovde dogodilo. Republikanci Senata su se opredelili da odbrane veliku laž jer strahuju da bi bilo šta što bi moglo uznemiriti Donalda Trampa njima politički štetilo – istakao je Šumer. Predlog zakona je prethodno usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Glasanje je trebalo da se održi u četvrtak, ali je odloženo zbog duge rasprave o drugom predlogu zakona. Tramp je tražio od hiljada svojih pristalica, koje su došle u Vašington kako bi protestovale, da se “svim silama bore” da preokrenu njegov poraz, pre nego što je u nemirima na Kapitol hilu stradalo pet ljudi, uključujući i jednog federalnog policijaca.

Očekuje se da će republikanci upotrebiti proceduralnu taktiku poznatu kao “filibaster” da blokiraju zakonski predlog, kojim bi se pokrenula dvostranačka istraga pobune. Ukoliko uspeju u tome, to bi bilo prvi put da su sprečili zakonodavnu agendu Senata na taj način – od početka Bajdenovog mandata. Filibasterom se zahteva da za zakonski predlog glasa takozvana super većina senatora, što znači da 60 članova gornjeg doma Kongresa mora da podrži meru kako bi ona bila usvojena. S obzirom da je Senat, koji ima 100 predstavnika podeljen 50-50 između demokrata (i nezavisnih) i republikanaca, neophodno je da deset republikanaca podrži zakonski predlog. To je malo verovatno, jer mnogi republikanski senatori su i dalje lojalni Trampu i očekuje se da će pratiti ono što bude uradio lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, navodi Glas Amerike.

Mekonel, koji je jednom rekao da je Tramp odgovoran zato što je “isprovocirao” nemire, u poslednje vreme odbacuje zakonski predlog kao ništa drugo nego “političku vežbu”, s obzirom da senatski odbori već istražuju propuste u bezbednosti.

Predstavnički dom u kojem kontrolu imaju demokrate, i koji ima 435 članova, već je usvojio zakonski predlog i to uz podršku nekih republikanskih predstavnika u tom telu.

 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar