Partner zaspi odmah nakon vođenja ljubavi? Evo zašto to ne treba ni da vas ljuti, a ni da vas BRINE

Ovo ne znači da vam je odnos loš, naprotiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmytro Sidelnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Verovatno se često dešava da partner nakon seksa brzo zaspi.

I vi se, verovatno, prilično nervirate zbog toga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali za to, zaista, nema razloga.

Seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi, Dejvid Mekenzi, objašnjava da se hemikalije u muškom telu menjaju nakon orgazma: “Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički menja njegovo telo i čini ga umornim”, kaže Mekenzi.

Lekari Mark Lejner i Bili Goldberg, inače autori knjige “Zašto muškarci zaspu nakon seksa?”, imaju dodatno objašnjenje:

“Smatra se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Obzirom na to da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa”, objašnjavaju ovi lekari.

Foto: Anastasia Vishnickaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, malo je dokaza koji objašnjavaju zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali se zna da se nakon orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin i da stvaraju osećaj pospanosti, prenosi Reader’s digest.

Prema još jednoj teoriji, koja je bazirana na duhovnim aspektima seksa, spajanje muškog i ženskog tela jeste sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljni, jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, žena ne doživljava gubitak i u stanju je da se grli i priča satima nakon seksa.

Foto: Freepik/gpointstudio

Seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta, najbolje je da se nađu negde u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

“Oboje, i muškarci i žene se obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvek svi muškarci, neki znaju da ostanu budni i da uživaju u druženju i razgovoru sa partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspi”, dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Foto: Mihai Blanaru / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko neko od vas dvoje, odmah nakon seksa, utone u san, to ne znači da vam je odnos loš i da nije jak, ili da niste bliski i da vas ne voli. Upravo suprotno. To može da bude pokazatelj da se vi, ili vaš partner osećate prijatno jedno pored drugog.



Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar