Panika u Belgiji: Cela država traži RAMBA, od njega prave HEROJA, a on planira da UBIJA (FOTO)

Konings je trenutno označen kao "osumnjičeni za terorizam"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Facebook

Stotine policajaca i vojnika iz Belgije i drugih zemalja traže velike površine u ovoj zemlji i okruženju, tražeći bivšeg specijalca belgijske vojske koji se krije sa teškim naoružanjem. Zasad nisu pronašli nikakve tragove.

Izuzetno dobro obučeni snajperista belgijske armije, Jirgen Konings, koji je ratovao u Avganistanu, Iraku i Libanu, nestao je u ponedeljak. Ostavio je preteće poruke za nekoliko visokih zvaničnika Belgije, i veruje se da ovaj 46-godišnjak kod sebe ima nekoliko protivtenkovskih projektila, polumitraljez i pištolj čiji meci probijaju pancir.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Konings je trenutno označen kao “osumnjičeni za terorizam”, prema belgijskim medijima. Kancelarija javnog tužioca ga istražuje zbog “pokušaja ubistva i ilegalnog posedovanja oružja u kontekstu terorizma”. Veruje se da on ovo radi “iz impulsa”, ali se tvrdi i da je izuzetno obučen.

U toku nedelje 400 vojnika i policajaca su pretražuvali nacionalni park Hoge Kempen u belgijskoj provinciji Limburg. Helikopteri, oklopljena veozila i kamioni su korišćeni u potrazi, a svuda su postavljene termalne kamere. Mobilisane su i snage u Francuskoj i Nemačkoj, kako bi pomogle u pretrazi oblasti u kojoj se krije Konings. Holandske specijalne jedinice su takođe u pripravnosti.

Mnogo džamija u Limburgu je zatvoreno, zbog poznatih ekstremističkih stavova Koningsa.

Policija prisluškuje telefone i pregleda snimke kamera, ali “Konings se isključio iz sveta”, objavili su belgijski mediji. Njegova devojka je apelovala da se preda i da ne povredi nekoga.

Automobil koji pripada Koningsu je ranije pronađen. Konings, koji je bio instruktor u vojsci, napravio je eksplozivne zamke u vozilu, što su na vreme uočili njegove kolege specijalci. Konings je, prema nekim navodima, ostavio medalje koje je dobio za službu na grobu svojih roditelja.

Gvendi, njegova devojka, je navodno osoba koja je prijavila Koningsov nestanak u ponedeljak. Ona je otkrila nekoliko pisama, u kojima on piše da “ne može više da živi u društvu u kojem političari i virusolozi uzimaju sve od nas”, i da će se “pridružiti pokretu otpora i neće se predati”.

On je uputio preteće poruke i ministru odbrane Belgije Ludivinu Dedonderu, i ovaj političar je sad pod zaštitom specijalnih jedinica.

– Obučili ste me da postanem ovo što jesam, i sada ću to iskoristiti protiv vas – napisao je navodno snajperista.

On je navodno pretio i glavnom virusologu Belgije Marku van Ranstu, koji je šef Kriznog štaba za borbu protiv korone.

– On se za ovo pripremao danima, i ispostavilo se da je bio u blizini kuće van Ransta više od dva sata – rekao je ministar pravde Belgije Vinsent van Kvikerborn.

– Znam da ću iznenada postati “neprijatelj države”. Oni će me tražiti i pronaći će me posle izvesnog vremena, ali nije mi bitno da li ću umreti ili ne. Uradiću to na svoj način – napisao je navodno Konings, prenosi Het Nieuwsblad.

U subotu nije bilo znakova da je Konings lociran. Viđene su kolone vojnih vozila.

U međuvremenu, Konings je postao popularan na društvenim mrežama, gde ga nazivaju “Belgijski Rambo”.

Fejsbuk grupe sa hiljadama članova podržavaju Koningsa, a potpisuje se i peticija pod nazivom “da Jirgen živi”.

Ministarka unutrašnjih poslova Belgije Aneli Verlinden rekla je da ljudi koji od njega prave heroja ili Ramba greše, i da je on veoma opasan čovek, sa veoma opasnim namerama.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar