Martin Bašir KRIV za smrt princeze Dajane: Sinovi besni zbog laži i prevara, BBC pokušao sve da ZATAŠKA

Bašir je učinio sramnu stvar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: John Stillwell / PA Images / Profimedia

Martin Bašir je okrivljen za smrt princeze Dajane od strane Erla Spensera u novom intervjuu. Dajanin brat Erl Spenser optužio je Martina Bašira za njenu tragičnu smrt u šokantnom novom intervjuu.

Erl Spenser je rekao da je njegova “ranjiva” sestra ostala bez zaštite kada je stradala u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine. Samo dve godine pre toga, Dajana je prevarena da da svoj eksplozivni intervju sa “lažljivim” Baširom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Erl Spenser je sugerisao da je njegova sestra izgubila veru u one oko sebe nakon što je prevarena da učestvuje u BBC-jevoj klopci nakon što joj je brak propao.

Govoreći za BBC za “Panorama specijal” on je rekao da je “ironija u tome što sam Martina Bašira upoznao 31. avgusta 1995. jer je tačno dve godine kasnije ona poginula i podvlačim liniju između ta dva događaja.”

– Sasvim je jasno da će svi biti proglašeni nepouzdanim i mislim da je Dajana izgubila poverenje u zaista ključne ljude. Ona je bila mlada devojka u srednjim 30-im koja je u to izuzetno teško i turbulentno vreme živela u javnosti – nije znala kome da veruje – i na kraju je poginula dve godine kasnije, bila je bez ikakvog oblika stvarne zaštite.

U izveštaju pronađen je “prevarant” Bašir koji je lažirao bankovne izvode i koristio “lažljivo ponašanje” da bi Dajanu prevario dajući zloglasni intervju. I otkrio je da je BBC “bez opravdanja zataškao” Baširove senzacionalne laži.

Erl Spenser je ranije rekao kako je Bašir pomoću falsifikovanih bankovnih izvoda ubedio Dajanu da uradi intervju. Rekao je da su papiri pogrešno pokazali da su dvoma starijih dvorjana sigurnosne službe plaćale za informacije o njegovoj sestri.

Lažni dokumenti takođe su ostavljali utisak da su saradnici kraljevske porodice prodavali priče novinama. Dajanin brat je rekao da nije video izvode iz banke da ne bi predstavio priču i da se to ne bi desilo.

Bašir je kriv zbog laži kojom se podgrevao Dajanin strah oko njene sigurnosti i privatnosti. Novinar je optužen da je grafičaru naredio da lažira dva bankovna izvoda kako bi dobio intervju nakon razvoda Dajane i princa Čarlsa.

Bivši zaposlenik brata princeze Dajane požalio se policiji da je imenovan u lažnim dokumentima koji su navodno korišćeni za pristup njoj. Alan Voler, koji je radio za Erla Spensera u osiguranju, rekao je da su papiri lažno sugerisali da je novac nanjušio od Dajane.

Tragična princeza sedela je sa tada nepoznatim novinarom 1995. godine, čuveno otkrivajući: “Bilo nas je troje u ovom braku”. Takođe je priznala da je prevarila princa Čarlsa sa vojnim kapetanom Džejmsom Hjuitom i dovela u pitanje Čarlsovu podobnost za kralja.

Odgovarajući na izveštaj, Bašir je danas rekao: “Ovo je drugi put da sam spremno i u potpunosti sarađivao u istrazi događaja pre više od 25 godina.”

– Izvinio sam se tada i činim to i sada ponovo zbog činjenice da sam tražio da se lažiraju izvodi iz banke. Glupo je bilo to što sam učinio i bila je to akcija zbog koje duboko žalim. Ali apsolutno stojim uz dokaze koje sam dao pre četvrt veka i opet nedavno.

Bivši generalni direktor BBC-ja Lord Hol istražio je gospodina Bašira 1996. godine nakon što su prvi put postavljena pitanja o tome kako je osigurao intervju sa Dajanom.

Danas je rekao da prihvata prvobitnu istragu u intervjuu “nije ispunio ono što se traži” i da je “pogrešio što je Martinu Baširu dao korist sumnje”.

– Pročitao sam izveštaj lorda Dajsona i prihvatam da je naša istraga pre 25 godina o tome kako je “Panorama” obezbedila intervju sa princezom Dajanom bila daleko od onog što se tražilo. U retrospektivi, bilo je daljih koraka koje smo mogli i trebali da preduzmemo  nakon žalbi na ponašanje Martina Bašira – dodao je Lord Hol.

– Pogrešio sam što sam Martinu Baširu dao korist sumnje, zasnivajući tu presudu, kao i na onome što se činilo dubokim kajanjem s njegove strane. Tokom svoje 35-godišnje karijere na BBC-ju, uvek sam se ponašao na način na koji verujem, pošteno, nepristrasno u javnom interesu.

– Iako Lord Dajson ne kritikuje moj integritet, žao mi je što naša istraga nije ispunila potrebne standarde.

“Moja majka nije znala da je prevarena”

U svojoj izjavi, princ Hari je rekao: “Naša majka je bila neverovatna žena koja je svoj život posvetila službi. Bila je izdržljiva, hrabra i nesumnjivo iskrena. Učinak talasa kulture eksploatacije i neetičnih praksi na kraju joj je oduzeo život. Onima koji su preuzeli neki oblik odgovornosti, hvala vam. To je prvi korak ka pravdi i istini. Ipak, ono što me duboko brine je da su ovakve prakse i danas široko rasprostranjene”.

Vilijam je na to dodao: “Mislim da je varljiv način na koji je intervju dobijen bitno uticao na ono što je moja majka rekla. Intervju je bio glavni doprinos pogoršanju odnosa mojih roditelja. Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspesi BBC značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sećam iz poslednjih godina s njom. Ali ono što me najviše rastužuje je to što bi, da je BBC pravilno istražio žalbe i zabrinutosti koje su prvi put pokrenute 1995. godine, moja majka znala da je prevarena. Nije me izneverio samo Bašir, već i lideri BBC. Ovi propusti, koje su utvrdili istraživački novinari, nisu izneverili samo moju porodicu, izneverili su i javnost”.

Princ Hari šokirao svet: Otkrio zašto se godinama DROGIRAO, Megan je štela da se UBIJE



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar