Svi znamo koliko je pravilna i redovna ishrana važna.
Ne samo što utiče na zdravlje, već se odražava i na stanje naše kože, kao i na raspoloženje.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Dok smo mladi i zdravi, uglavnom nam je dopušteno da jedemo ono što želimo, međutim, kako starimo, potrebno je da određene namirnice izbacimo iz ishrane.
S obzirom da se organizam menja s godinama, ono što smo ranije unosili u svoj organizam, posle četrdesetih godina može ozbiljno da naruši naše zdravlje. U tim godinama bi polako trebalo da počnete da izbacujete određene namirnice iz svoje ishrane i da ih zamenite nekim drugim.
Pržena hrana
Pržena hrana nikako nije preporučljiva posle četredesetih godina. Prženjem hrane stvaraju se toksini koji povećaju mogućnost za oboljevanje od raka, a takođe i ubrzavaju proces starenja ćelija u tkivima.

Dovodi i do gojaznosti i prekomerne težine, što posebno može biti opasno za ljude tog starosnog doba. Izbegavajte prženu i masnu hranu jer dovode i do povećanja holesterola, pa je najbolje da što češće jedete kuvane obroke.
Sokovi
Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji je ukazalo na štetne efekte čestog konzumiranja šećera. Ne samo što dovodi do stvaranja viška kilograma, nego i ubrzava proces starenja. Ishrana koja je bazirana na čestom konzumiranju šećera utiče i na moždane aktivnosti tako što smanjuje koncentraciju, oštećuje pamćenje i može dovesti do demencije.

Osobama u četrdesetim godinama se preporučuje da piju limunadu bez šećera ili sokove kao što je ceđena pomorandža, bez dodataka u vidu aditiva i rafinisanog šećera.
Konzervirana hrana
Mnogi ljudi pribegavaju konzerviranoj hrani jer je jednostavna za upotrebu i ne zahteva bilo kakvu pripremu. Međutim, činjenica je da hrana u konzervi sadrži različite aditive i druge štetne dodatke kako bi imala duži rok trajanja. To su aditivi koji mogu biti štetni po zdravlje, pa je bitno da ih što češće izbegavate.

Proizvodi od prerađenog mesa
Jednako kao i prethodne namirnice, prozvodi od prerađenog mesa ubrzavaju proces starenja. Pored toga, dovode do visokog krvog pritiska i loše utiču na rad bubrega jer poseduju visok sadržaj soli.

Takođe, oštećuju sluzokožu želuca, pa je bitno da ograničite njihov unos.
Komentari (0)