Ishrana je odraz ZDRAVLJA: 4 namirnice koje treba da izbegavate posle ČETRDESETE

Smanjite unos ovih namirnica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Svi znamo koliko je pravilna i redovna ishrana važna.

Ne samo što utiče na zdravlje, već se odražava i na stanje naše kože, kao i na raspoloženje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dok smo mladi i zdravi, uglavnom nam je dopušteno da jedemo ono što želimo, međutim, kako starimo, potrebno je da određene namirnice izbacimo iz ishrane.

S obzirom da se organizam menja s godinama, ono što smo ranije unosili u svoj organizam, posle četrdesetih godina može ozbiljno da naruši naše zdravlje. U tim godinama bi polako trebalo da počnete da izbacujete određene namirnice iz svoje ishrane i da ih zamenite nekim drugim.

Pržena hrana

Pržena hrana nikako nije preporučljiva posle četredesetih godina. Prženjem hrane stvaraju se toksini koji povećaju mogućnost za oboljevanje od raka, a takođe i ubrzavaju proces starenja ćelija u tkivima.

Foto: Freepik/jcomp

Dovodi i do gojaznosti i prekomerne težine, što posebno može biti opasno za ljude tog starosnog doba. Izbegavajte prženu i masnu hranu jer dovode i do povećanja holesterola, pa je najbolje da što češće jedete kuvane obroke.

Sokovi

Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji je ukazalo na štetne efekte čestog konzumiranja šećera. Ne samo što dovodi do stvaranja viška kilograma, nego i ubrzava proces starenja. Ishrana koja je bazirana na čestom konzumiranju šećera utiče i na moždane aktivnosti tako što smanjuje koncentraciju, oštećuje pamćenje i može dovesti do demencije.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Osobama u četrdesetim godinama se preporučuje da piju limunadu bez šećera ili sokove kao što je ceđena pomorandža, bez dodataka u vidu aditiva i rafinisanog šećera.

Konzervirana hrana

Mnogi ljudi pribegavaju konzerviranoj hrani jer je jednostavna za upotrebu i ne zahteva bilo kakvu pripremu. Međutim, činjenica je da hrana u konzervi sadrži različite aditive i druge štetne dodatke kako bi imala duži rok trajanja. To su aditivi koji mogu biti štetni po zdravlje, pa je bitno da ih što češće izbegavate.

Foto: Freepik/marymarkevich

Proizvodi od prerađenog mesa

Jednako kao i prethodne namirnice, prozvodi od prerađenog mesa ubrzavaju proces starenja. Pored toga, dovode do visokog krvog pritiska i loše utiču na rad bubrega jer poseduju visok sadržaj soli.

Foto: Pixabay/RitaE

Takođe, oštećuju sluzokožu želuca, pa je bitno da ograničite njihov unos.

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar