Spisak TAJKUNA koji su se bogatili u epidemiji: Koronavirus im napunio džepove, dok su ljudi UMIRALI

Broj milijardera na svetu porastao je za čak 30 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Pete Linforth,Shutterstock

Prošla godina bila je generalno više nego dobra za milijardere, za razliku od običnih ljudi. Stari kontinent sad ima čak 628 milijardera, prema Forbsovoj listi milijardera za 2021. godinu, 117 više nego godinu dana ranije.

Ukupno bogatstvo najbogatijih Evropljana iznosi čak tri biliona dolara, bilion dolara više nego godinu ranije. Iz ovoga se jasno vidi da evropski milijarderi, kao i milijarderi u ostatku sveta, nisu bili pogođeni epidemijom korone, već upravo suprotno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

MILIJARDERA SVE VIŠE

Broj milijardera na svetu porastao je za čak 30 odsto, prema godišnjem izveštaju uglednog poslovnog časopisa Forbs, sad ih je 2.755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90 odsto njih je danas bogatije nego što su bili pre pandemije. Ukupno bogatstvo milijardera poraslo je za čak osam biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbsovoj listi.

BEZOS PA MASK

Inače, najbogatiji čovek na svetu opet je službeno osnivač i glavni direktor (iako će ove godine odstupiti s te pozicije) giganta za onlajn trgovinu „Amazon” Džef Bezos. Njegova se imovina procenjuje na 177 milijardi dolara, 64 milijarde više nego lani. Drugi najbogatiji (donedavno prvi)je Ilon Mask, osnivač, glavni direktor i najveći deoničar (21 odsto) proizvođača električnih automobila „Tesla”, sada težak 151 milijardu dolara, što je punih 126 milijardi više nego prošle godine. Treći najbogatiji čovek na svetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernar Arno, čija korporacija „LVMH Moet Henesi Lui Viton” drži 70 elitnih brendova, kao što su „Luj Viton”, „Kristijan Dior”, „Živanši” i „Henesi”. Bogatstvo Arnoa povećalo se za čak 74 milijarde dolara i sad iznosi 150 milijardi.

ŠPANAC DRUGI

Drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amansio Ortega, vlasnik odevnog lanca „Zara”, koji je „težak” 77 milijardi dolara, 22 milijarde više nego 2020.On se nalazi na 11. mestu na Forbsovoj listi.Odmah iza njega je Francuskinja Fransoa Betenkort Majers, ćerka i naslednica Lilijan Betenkort, koja je umrla 2017, a koja je bila kći Eugena Šelera, osnivača kozmetičkog giganta „L’Oreal”. Ona je i najbogatija žena na svetu sa 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi više nego 2020.

BOGATI FRANCUZI

Četvrti najbogatiji Evropljanin takođe dolazi iz Francuske, zemlje koja ukupno ima 42 milijardera (zajedno imaju 512 milijardi dolara). To je Fransoa Pino, vlasnik grupe „Kering”, koja drži elitne brendove „Sen Loren”, „Guči” i „Aleksander Mekvin”.Njegovo bogatstvo iznosi 42,3 milijarde dolara, 15 više nego 2020.IakoNemačka ima najviše milijardera u Evropi, njih 136, s ukupnim bogatstvom od 635 milijardi dolara, najbogatiji Nemac i Nemica nalaze se tek na 38. mestu u svetu. To su Beate Hajster i Karl Albreht Jr., peti najbogatiji Evropljani, decaKarla Albrehta Sr., osnivača lanca supermarketa „Aldi”. Oni su „teški” 39,2 milijarde dolara, šest više nego 2020.

LIDL ISPRED FERERA

Šesti najbogatiji Evropljanin je još jedan Nemac Diter Švarc, vlasnik „Švarc grupe”, koji drži lance supermarketa „Lidl” i „Kaufland”. Njegovo bogatstvo iznosi 32,7 milijardi dolara. Na sedmom mestu je jedan Italijan. To je Đovani Ferero, izvršni predsednik, bivši direktor i većinski vlasnik konfekcijskog giganta „Ferero grup”, koji je osnovao njegov deda Pijetro Ferero. „Ferero grupa” je 2018. kupila američku podružnicu švajcarskog prehrambenog giganta „Nestle” za 2,8 milijardi dolara. Na osmom i devetom mestu su vlasnici modne kompanije „Šanel”, Alen i Žerar Verthajmer.

RUSIJA IZA NEMAČKE

Evropska zemlja s najviše milijardera iza Nemačke je Rusija, sa 117 milijardera koji ukupno drže 583,9 milijardi dolara bogatstva.

A najbogatiji Rus je, barem po službenim podacima, Aleksej Mordašov, „težak” 29,1 milijardu dolara. Mordašov je većinski vlasnik i bivši vlasnik proizvođača čelika „Severstal”. Velika Britanija ima 56 milijardera s ukupnim bogatstvom od 213 milijardi dolara, a najbogatiji Britanac je Džejms Retklif.On se, doduše, sa 17 milijardi dolara (šest milijardi više nego 2020) nalazitek na 117. mestu Forbsove liste. Retklifje osnivač, direktori većinski vlasnik hemijskog giganta „Ineos”.

Bezos kupuje jahtu od 500 miliona dolara

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, kupuje brod iako se reč „brod” čini neprimerenom za superjahtu dugu 127 metara. Superjahta je toliko masivna da ima vlastitu pomoćnu jahtu s helidromom.

Foto/Profimedia

Procenjena cena, ne uključujući jahtu za podršku broda, iznosi 500 miliona američkih dolara. Holandski proizvođač luksuzne jahte „Okeanko” nije objavio mnogo detalja o brodu nazvanom „Projekt 721”. Pola milijarde dolara nezamisliva je količina novca za većinu ljudi, ali to je mali deo od 75 milijardi dolara, koliko je Bezos zaradio samo 2020. godine. Prema Blumbergu, njegova ukupna neto vrednost je nešto manja od 200 milijardi dolara. Deonice “Amazona”, primarnog izvora bogatstva Bezosa, porasle su za neverovatnih 75 odsto prošle godine, nakon što je pandemija promenila ponašanje potrošača u korist kompanije, a Vol strit masovno uložio novac u tehnološke kompanije.

Piše: Filip Radojičić

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 12. MAJ

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar