Od Loznice do Beograda za samo sat i 15 minuta: Gradnja mosta kod Šapca u punom jeku (VIDEO)

Na gradilištu azerbejdžanskog izvođača svakodnevno radi tri stotine većinom naših radnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen RTS

Gradnja mosta kod Šapca, koji će biti deo autoputa od Rume i brže saobraćajnice ka Loznici je u punom jeku.

Sada ih razdvaja savskih pet stotina metara, a za dve godine Srem i Mačvu spajaće 1,3 km novog mosta. Reka je dobar saradnik, a najzahtevniji poslovi su u toku. Od šest, u koritu su dva temelja stuba. Ovog leta počeće i premošćavanje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Više od trideset sati smo betonirali ovaj temelj, angažovano je više od pedeset ljudi. Detonirali smo u tri smene. Hiljadu šesto kubika betona, preko dvesta pedeset tona armature i sa dve pumpe betonirano je danonoćno. I uspeli smo da završimo u koritu reke jedan od glavnih temelja na ovom mostu – rekao je Saša Todorović, rukovodilac projekta “Az Virt”.

Na gradilištu azerbejdžanskog izvođača svakodnevno radi tri stotine većinom naših radnika. Pauziralo se samo za Božić i Uskrs. Četvrtina posla je završena, most dobija obrise.

– Uveliko se rade radovi i na rasponskim konstrukcijama, tako da smo već sada na nekih šezdeset posto rasponske konstrukcije koja se već sada nalazi sa šabačke strane. Nakon toga će izvođač krenuti sa izradom pešačkih staza i sa radovima na izgradnji hidroizolacije, što je završni sloj na jednom mostu. Tako da možemo reći da smo i više nego zadovoljni, ugovorni rok je bio jun 2023. godine, ali nemamo razloga da sumnjamo u obećanje izvođača da će biti do kraja 2022. godine – kaže Nikola Karadžić, šef projekta “Koridori Srbije”.

Od leve obale Save i Klenka ka Rumi biće auto-put dug 22 kilometra, a od desne obale Šabac i Loznicu spojiće brza saobraćajnica od 55 kilometara.

Za stvaranje novog auto-puta u Sremu je počelo raščišćavanje. Šuma uz reku se krči, eksproprijacija, najavljuju u koridorima, biće završena do kraja maja.

– Od Klenka ide kroz polje, obilazi Platičevo i izlazi između njega i Hrtkovaca – rekao je Milan Stanković, meštanin Klenka.

Na pitanje novinarke koliko će to značiti meštanima sela, odgovara:

– Verovatno mnogo, rasteretiće se stari put – rekao je kroz smeh zadovoljni Milan.

Nova deonica od 77 kilometara spojiće rumsku, šabačku i loznićku industrijsku zonu. Dnevno reku preko jedinog putničkog mosta kod Šapca izgrađenog pre skoro 50 godina pređe oko 15.000 vozila. Novim će se iz Loznice do Beograda stizati za sat i petnaest minuta.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar