Velika Britanija proizvodi NAJSMRTONOSNIJI tenk u Evropi: Čelindžer 3 baca rusku armatu u senku? (VIDEO)

Tenk Čelindžer 3 predstavlja značajni pomak u modernizaciji britanskih kopnenih snaga kroz povećanje ubojitosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: youtube/Forces News/Printscreen

Britanski ministar odbrane Ben Valas 7. maja zvanično je saopštio da će vojska Velike Britanije u bliskoj budućnosti dobiti najsmrtonosniji tenk u Evropi čija proizvodnja počinje uskoro. Projekat je kako je saopšteno vredan 800 miliona funti, a proizvođač je britansko – nemačka kompanija Rheinmetall BAE Sistems Land (RBSL) u Telfordu.

Kako je saopšteno ugovorom je predviđeno otvaranje 200 radnih mesta u mešovitoj kompaniji Rheinmetall BAE Sistems Land (RBSL). Tim ugovorom predviđeno je otvaranje 200 radnih mesta i to za 130 inžinjera i 70 tehničara, sa opcijom otvaranja dodatnih još 450 radnih mesta za izradu novih 148 tenkova. Takođe ugovor o proizvodnji predviđa i širi lanac snabdevanja raznih privatnih firmi koje bi bile uključene u ovaj program iz Glazgova, Njukasla….

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je saopšteno tenk će imati top kalibra 120 mm kao i verzija Čelindžer 2. Kupola će kako je najavljeno biće digitalno projektovana. Takođe za tenk će biti napravljena nova tenkovska municija velike brzine i povećanog dometa. Predviđeno je i da tenk dobije novi motor sa novim sistemom hlađenja. Tenk će imati potpuno novi sistem oslanjanja kao i stabilizaciju tenkovske cevi. Maksimalna brzina tenka po neravnom terenu biće 60 kilometara na čas.

Za tenk će biti projektovan i novi sistem za upravljanje vatrom, vozač i komandir dobiće nove termo kamere visokre rezolucije što će olakšati kretanje u noćnim uslovima.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas rekao je da tenk Čelindžer 3 predstavlja značajni pomak u modernizaciji britanskih kopnenih snaga kroz povećanje ubojitosti.

Valas je dodao da revolucionarna tehnologija koja će biti ugrađena u tenk omogućiće izdržljivost i opstanak tenka pred svim savremenim izazovima na ratištu.

Kako je saopštio zamenik načelnika Generalštaba, general-pukovnik Kris Tikel rekao je da će tenk biti potpuno digitalizovan sa sposobnošću integracije svih informacija koje stižu sa svih strana.

Velika Britanija krenula je u projektovanje novog tenka Čelindžer 3 da bi zamenio verziju 2 koja je u operativnoj upotrebi od 1998. godine. Kako je saopšteno tenk će ući u punu operativnu upotrebu vojske Velike Britanije 2030 godine, a prvi primerci u jednice trebali bi da stignu već 2027.

VOJNO ČUDO: Elektronske oči na kojima i Predator može da pozavidi (VIDEO)

Kao je saopštilo Ministarstvo odbrane, vojska Velike Britanije biće operativnija, bolje zaštićena od napada potencijalnih protivnika, a sve se uklapa u koncept investicija u novu vojnu opremu koji je vredan 3 milijarde funti u narednih 10 godina sa čime će britanska vojska biti modernizovana, prilagodljiva ekspediciona borbena snaga u borbenim dejstvima i izazovima koji se pred vojsku postavljaju.

Za razliku od Velike Britanije Rusija je još daleke 2014 promovisala novu generaciju tenkova tipa Armata T -14. Početak serijske proizvodnje i isporuka ruskim oklopno mehanizovanim jednicama očekuje se najkasnije od 2022 godine. U konstrukciji tenka primenjena su najnovija tehnička i tehnološka dostignuća oklopne zaštite sa novim modelom kombinovanog višeslojnog, razmaknutog i modularnog oklopa (nova vrsta čelika, keramičke legure i kompoziti), što doprinosi da masa vozila bude oko 50 tona Armata ima novi top 2A-82-1M kalibra 125 mm (L/48) i povećan borbeni komplet sa 45 granata, od kojih su 32 u automatu za punjenje, a 17 u zadnjoj niši kupole.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar