Roditelji, ne čekajte da vašoj deci izrastu stalni ZUBI: Evo kada treba da počnete sa njihovim PRANJEM

Vodite računa o njihovoj oralnoj higijeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Roditelji imaju mnogo nedoumica kada su njihove bebe u pitanju.

Pogotovo kada su prvi put u toj ulozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedna od nedoumica koje imaju jeste ona u vezi sa pranjem zuba.

Deca uglavnom imaju strah od stomatologa, a ne peru zube baš onako kako bi trebalo. Većinu roditelja to ne brine jer računaju da su to mlečni zubi i da će ih svakako zameniti stalni, a da će onda više pažnje obraćati na njihovu higijenu.

Stručnjaci kažu da je to velika greška.

S održavanjem oralne higijene treba započeti odmah po rođenju kada bi majke, tada još bezube zubne lukove novorođenčeta, trebalo da, nakon svakog podoja, prebrišu sterilnom gazom ili silikonskim naprstkom. Za uspešno održavanje oralne higijene neophodno je zadovoljiti pet faktora, a to su: tehnika održavanja, sredstva za održavanje oralne higijene, učestalost, redovnost i dužina trajanja četkanja.

Foto: Profimedia/Valentin Valkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Od svih njih najvažniji je dužina četkanja zuba, jer i sa nepravilnom tehnikom održavanja oralne higijene, ukoliko je dužina četkanja adekvatna, uklonićete više dentalnog plaka u odnosu na “kratko” četkanje pravilnom tehnikom.

Sa pranjem zuba se započinje čim nikne prvi mlečni. Preporuka je da se i jedan iznikao mlečni zub četka četkicom predviđenom za taj uzrast i pastom za zube s fluoridima.Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar