TEKTONSKE PROMENE na kraljevskom dvoru: Monarhija traži način kako da preživi i ima kec u rukavu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Chris Jackson / AFP / Profimedia

Još u martu je britanski tabloid “Mejl on sandej” pisao kako je kraljica Elizabeta II odlučila da modernizuje monarhiju, posebno što se tiče prava manjina, uključujući etničke, osobe sa invaliditetom i LGBT zajednice.

Nakon potresa izazvanog Megzitom, kako se popularno naziva odlazak princa Harija i Megan u Kaliforniju nakon napuštanja zvaničnih dužnosti, ali i drugim burnim dešavanjima unazad nekoliko godina, poput povezanosti kraljičinog sina princa Endrua sa pedofilom Džefrijem Epstajnom koji je umro u zatvoru 2019. kao i nedavne smrti princa Filipa, Elizabetinog supruga, pokazalo se da je britanska monarhija zrela za promene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Filip je bio glava porodice, a njegova smrt ostavila je, kako je rekla sama kraljica, “ogromnu prazninu”. Elizabeta je već počela da uvodi svog sina Čarlsa, prvog u liniji nasleđa za presto, u poslove koje je nekad obavljao Filip.

Niko nije čekao koliko Čarls

“Volstrit žurnal” piše da niko nije čekao na presto koliko Čarls – 72-godišnji princ najduži je služeći naslednik britanskog trona ikad, imajući u vidu dugovečnost njegovih roditelja. Kraljica je nedavno napunila 95 godina, dok je Filip umro ne dočekavši 100. u junu.

I Filip i Čarls su podržavali kraljicu, ali su njihove uloge imale različite pristupe. Sada je na Čarlsu da nastavi njegovu ulogu, a list ukazuje da on sve više preuzima zadatke oko upravljanja kuće Vindzor, uključujući privatne poslove i one vezane za osoblje. Iako Čarls već dugo čeka da preuzme presto, stručnjaci smatraju da svakako neće dugo sedeti na njemu.

– Čarlsova vladavina neće biti toliko duga… …Mislim da će doći do tranzicije. Sledeći kralj (posle Čarlsa) će imati mnogo dužu vladavinu – prognozirala je ranije Marlen Koing.

“Supruga kralja”
Taj sledeći kralj – prema liniji nasledstva – jeste Čarlsov sin princ Vilijam. Princeza Dajana, njegova tragično preminula majka, otkrila je još ranije da Vilijam ne žudi za ulogom kralja, dok Hari izražava tu želju.

– Vilijam ne želi da bude kralj i mene to brine. On ne želi da mu svaki korak bude ispraćen – rekla je Dajana, prema biografiji Angele Levin koja je svojevremeno izazvala šok u javnosti.

Želeo ili ne, Vilijam je u redu iza Čarlsa i njegova je dužnost da preuzme presto nakon njega. Ipak, ne može se ni zamisliti budućnost monarhije nakon kraljice Elizabete, ali se može zamisliti da će biti još potresa.

Kako bi “tranzicija” bila što blaža – i u slučaju Čarlsa i Vilijama – kraljevska porodica je već stupila u tihu akciju i to služeći se svojom lepšom polugom – princezom Kejt, Vilijamovom suprugom, koja je već pokazala da poseduje snagu i manire dostojne jedne kraljice.

Možda bi na ovom mestu trebalo podsetiti da princ Filip, iako Elizabetin suprug, nije imao titulu “kralja”. Tako i Kejt, jednom kad se Vilijam kruniše, neće postati “kraljica” već “supruga kralja”.

Tiho, ali radikalno

U svakom slučaju, pripreme su u toku. Stručnjaci kažu da Kejt tiho menja monarhiju na “radikalne” načine, piše portal Thenews.com.

– Ona je izmenila igru na društvenim medijima – ističe kraljevski ekspert Danijela Elser, ukazujući na to da su vojvoda i vojvotkinja od Kembridža preuzeli kontrolu nad takvom narativom.

Kao primer toga izdvojila je kraljevski post povodom Dana sećanja ANZAC, na borce koji su se borili na Galipolju, u Prvom svetskom ratu a koji se u Australiji i Novom Zelandu slavi 25. aprila.

Da bi obeležili Dan ANZAC-a, Vilijam i Kejt su objavili video na kojem se vidi kako princ piše zvanična pisma, a potom kako isporučuju domaće biskvite po Londonu.

– Ovaj prizor je neosporivi dokaz da Kejt “razbija” igru na društvenim mrežama – kaže Elser.

Zasenila Megzit

Kejt je svojim postovima čak zasenila Megan Markl.

– Vidite, dok su kraljevske vesti tokom protekle godine prosto bile potpuno konzumirane tekućom melodramom Saseksovim (Hari i Megan), suzama na televiziji… … nešto veoma interesantno se dešavalo u Velikoj Britaniji. Dok su oči čitavog sveta uglavnom bile prikovane za šou Harija i Megan, Kejt je unela revoluciju na kraljevske društvene mreže – istakla je.

Elser je ukazala na primer njihovog uskršnjeg posta na “Instagramu”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal)

– Umesto da podeli neke lepe slike narcisa ili razigrane jagnjadi, nalog Kensington rojal je imao kućni video na kojem je pušteno unazad razbijanje čokoladnog jajeta sa oklagijom. Smelo – ocenila je.

Elser je objasnila da transforacija društvenih mreža Vilijama i Kejt govori o daleko značajnijoj promeni u njihovom putovanju ka tronu.

– Suštinski, ovo su oni dok se pozicioniraju da vladaju i to da vladaju na način koji će zauvek promeniti Krunu – ističe Elser.

– Ono čemu svedočimo preko naloga Kembridžovih je priznanje da je za preživljavanje monarhije potreban novi kraljevski modus operandi, zasnovan na običnoj ljudskosti. Odnosno, zapovedništvo i zagonetnost su “aut”, otvorenost i stvarnost “in” – dodala je.

Izbor garderobe

Ne samo postovi, dokaz da se Kejt priprema za ulogu “kraljice” vidi se i u izboru njene garderobe, ukazuje “Jahu njuz”. Entoni MekGrat, stajlista i predavač Modne akademije u Londonu, ukazuje da je Kejtin stil evoluirao tokom godina, od vremena pre udaje za Vilijama do danas.

– Morala je da ostavi za sobom koketne, lepršave haljine, miniće i dekoltirane toalete – kaže on, dodajući da je Kejt uvek bila pomalo konzervativna u izboru garderobe, ali da je od udaje za Vilijama postala još “umerenija”.

Od tada je svoj orman napunila kompletima i elegantnim haljinama koje su postale njen zaštitni znak, a ne libi se ni jeftinijih komada garderobe koje naručuje preko interneta (ti primerci obično brzo “planu” po radnjama čim ih Kejt ponese).

– Takođe je uvela niz haljina A-kroja u različitim bojama, ukrasne šešire za formalna dešavanja i zatvorenu obuću – ističe stilista.

MekGrat je takođe ukazao da je Kejt ipak ostala verna sebi tokom te promene i da se nije “ukalupila” u nešto potpuno drugačije.

– Polako ali sigurno ona je usavršavala svoj stil tokom godina, a njen stil je, bez sumnje, prikladan za buduću kraljicu – zaključio je on.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar