Surutka kao spas za jetru i rešenje za visok krvni PRITISAK: Poznata je kao eliksir ZDRAVLJA

Bogata je proteinima, vitaminima i mineralima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Vinicius Bacarin / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li vam je ikada palo na pamet da pijete čistu surutku koja se dobija preradom sira?

Ona se često dodaje kao aditiv mnogim mlečnim proizvodima, pecivima i drugim prehrambenim proizvodima, a nastaje prepradom mleka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bogata je vitaminima i proteinima, zbog čega bi trebalo da je uvrstite u svoju ishranu.

Istraživanja su pokazala da surutka povoljno utiče kad su u pitanju oboljenja poput Alchajmera i Parkinsonove bolesti.

Foto: Freepik/freepik

Surutka je tečnost zeleno žućkaste boje, blagog mlečno kiselog ukusa i mirisa. Preradom mleka dobija se sir, a sva tečnost koja ostane nakon proizvodnje sira naziva se surutka. Surutka u sebi sadrži veliku količinu laktoze, proteina, minerala, kalcijuma, fosfora i vitamina B. Nju možete piti bez bojazni od debljanja jer ona u sebi sadrži veoma malu količinu mlečne masti, zbog čega ima nisku energetsku vrednost.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Za većinu ljudi surutka je lako svarljiva pa bi trebalo da se pije češće jer ona zadovoljava gotovo sve čovekove potrebe za vitaminom B i kalcijumom. Surutka pomaže kod mršavljenja jer omogućava smanjenje masti u organizmu, ali i povećava mišićnu masu jer je bogata proteinima koji su takođe lako svarljivi. Oni su dosta manji u odnosu na protein kazein koji je glavni protein mleka, jednostavnije su građe i sadrže više esencijalnih aminokiselina.

Foto: Freepik/freepik

Surutka se od davnina koristi kao lekovito sredstvo kad su u pitanju oboljenja žuči, bolesti krvnih sudova, osteoporoze, visokog krvnog pritiska, cistične fibroze i drugih bolesti. Poslednje dve decenije sprovedena su razna istraživanja koja su pokazala da surutka ima pozitivno dejstvo kod bolesti kao što su hepatitis, HIV, bolesti jetre i drugo.

Ona je dobro sredstvo i za čisto lice, bez akni i bubuljica. Surutka je bogata mlečnom kiselinom čija je uloga da uklanja mrtve ćelije kože i da stvara nove.

Foto: Freepik/freepik

S obzirom da je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, ona se preporučuje ako želite da poboljšate svoj imunitet. Surutku je najbolje da koristite kao osvežavajući napitak ili da je koristite za pripremu šejkova ako želite da povećate mišićnu masu. S obzirom da se razlikuju slatka i kisela surutka, slatku možete kombinovati sa raznim vrstama bobičastog, ali i drugog voća i koristiti je za užinu. Kisela surutka je dobar izbor ako želite zdravi napitak za osveženje.

Foto: Freepik/ bublikhaus

Na tržištu postoji i surutka u prahu koju koriste sportisti za definisanje i dobijanje mišićne mase. Sportistima je zbog velikog napora koji ulažu kad treniraju potrebno da na neki način nadoknade energiju, a dobar način za to je konzumacija surutke u prahu. Postoje surutke u prahu sa različitim ukusima kao što su vanila, čokolada i mnogi drugi, zbog čega su prijatnog ukusa. Za nadoknadu energije i izgradnju mišića, dovoljno je da jednom dnevno nakon treninga popijete jednu mericu surutke (oko 23 g proteina) pomešanu sa mlekom.

Foto: Freepik/Racool_studio

Naravno, bitno je da vodite računa i o ishrani kako biste u organizam uneli sve što vam je potrebno. Razlika između prirodne surutke i one koja se prerađuje u prahu jeste u količini proteina koji sadrže. Surutka u prahu se pročišćava od drugih elemenata kao što su vitamini i minerali, i dobija se oko 60 g proteina na litar surutke. Tečna surutka sadrži sve elemente, pa je ona bolji izbor ako samo želite da poradite na svom imunitetu.

Foto: Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali je možete i sami napraviti kod kuće. Ipak, treba da budete oprezni kad je u pitanju konzumacija surutke jer ona u sebi sadrži velike količine proteina koji mogu oštetiti bubrege ako je često pijete.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar