Da li vam je ikada palo na pamet da pijete čistu surutku koja se dobija preradom sira?
Ona se često dodaje kao aditiv mnogim mlečnim proizvodima, pecivima i drugim prehrambenim proizvodima, a nastaje prepradom mleka.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Bogata je vitaminima i proteinima, zbog čega bi trebalo da je uvrstite u svoju ishranu.
Istraživanja su pokazala da surutka povoljno utiče kad su u pitanju oboljenja poput Alchajmera i Parkinsonove bolesti.
Surutka je tečnost zeleno žućkaste boje, blagog mlečno kiselog ukusa i mirisa. Preradom mleka dobija se sir, a sva tečnost koja ostane nakon proizvodnje sira naziva se surutka. Surutka u sebi sadrži veliku količinu laktoze, proteina, minerala, kalcijuma, fosfora i vitamina B. Nju možete piti bez bojazni od debljanja jer ona u sebi sadrži veoma malu količinu mlečne masti, zbog čega ima nisku energetsku vrednost.
Za većinu ljudi surutka je lako svarljiva pa bi trebalo da se pije češće jer ona zadovoljava gotovo sve čovekove potrebe za vitaminom B i kalcijumom. Surutka pomaže kod mršavljenja jer omogućava smanjenje masti u organizmu, ali i povećava mišićnu masu jer je bogata proteinima koji su takođe lako svarljivi. Oni su dosta manji u odnosu na protein kazein koji je glavni protein mleka, jednostavnije su građe i sadrže više esencijalnih aminokiselina.
Surutka se od davnina koristi kao lekovito sredstvo kad su u pitanju oboljenja žuči, bolesti krvnih sudova, osteoporoze, visokog krvnog pritiska, cistične fibroze i drugih bolesti. Poslednje dve decenije sprovedena su razna istraživanja koja su pokazala da surutka ima pozitivno dejstvo kod bolesti kao što su hepatitis, HIV, bolesti jetre i drugo.
Ona je dobro sredstvo i za čisto lice, bez akni i bubuljica. Surutka je bogata mlečnom kiselinom čija je uloga da uklanja mrtve ćelije kože i da stvara nove.
S obzirom da je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, ona se preporučuje ako želite da poboljšate svoj imunitet. Surutku je najbolje da koristite kao osvežavajući napitak ili da je koristite za pripremu šejkova ako želite da povećate mišićnu masu. S obzirom da se razlikuju slatka i kisela surutka, slatku možete kombinovati sa raznim vrstama bobičastog, ali i drugog voća i koristiti je za užinu. Kisela surutka je dobar izbor ako želite zdravi napitak za osveženje.
Na tržištu postoji i surutka u prahu koju koriste sportisti za definisanje i dobijanje mišićne mase. Sportistima je zbog velikog napora koji ulažu kad treniraju potrebno da na neki način nadoknade energiju, a dobar način za to je konzumacija surutke u prahu. Postoje surutke u prahu sa različitim ukusima kao što su vanila, čokolada i mnogi drugi, zbog čega su prijatnog ukusa. Za nadoknadu energije i izgradnju mišića, dovoljno je da jednom dnevno nakon treninga popijete jednu mericu surutke (oko 23 g proteina) pomešanu sa mlekom.
Naravno, bitno je da vodite računa i o ishrani kako biste u organizam uneli sve što vam je potrebno. Razlika između prirodne surutke i one koja se prerađuje u prahu jeste u količini proteina koji sadrže. Surutka u prahu se pročišćava od drugih elemenata kao što su vitamini i minerali, i dobija se oko 60 g proteina na litar surutke. Tečna surutka sadrži sve elemente, pa je ona bolji izbor ako samo želite da poradite na svom imunitetu.
Možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali je možete i sami napraviti kod kuće. Ipak, treba da budete oprezni kad je u pitanju konzumacija surutke jer ona u sebi sadrži velike količine proteina koji mogu oštetiti bubrege ako je često pijete.
Komentari (0)