Istraživanja otkrivaju: ŽENE su duplo više sklonije NESANICI nego muškarci

Dobar san treba da vam bude prioritet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

Ako vam se često dešava da se u toku noći vrtite u krevetu, razmišljate o problemima i ne možete da spavate, onda verovatno imate problem sa nesanicom.

Da li vam je ikad palo na pamet da je nesanica usko povezana sa polom?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Klinički psiholog i specijalista za medicinu spavanja Dr Vendi Trokel kaže da su većina njenih pacijenata koji se bore sa insomnijom žene koje su u vezi sa muškarcima koji se uspavaju veoma brzo.

Ona kaže da je to povezano sa rodnim razlikama spavanja: žene zapravo imaju dvostruko veće šanse da imaju problem sa spavanjem od muškaraca, a to zavisi od nekoliko faktora.

Među prvim faktorima se izdvaja kulturni. Budući da su žene od davnina uglavnom vodile brigu o porodici i kući, morale su da se bude i tokom noći kako bi brinule o svojoj deci. Čak i kad deca malo porastu, majke opet treba da budu tu za njih i tokom noći.

Foto: Freepik/gpointstudio

Problemi sa spavanjem su takođe mnogo češći tokom menopauze. Iako se ne zna tačno koje homonalne promene dovode do inosmnije, pretpostavlja se da je reč o kombinaciji onih koji su najviše zaduženi za menstrualni ciklus (kao što su progesteron i prolatkin). Tokom menstrualnog ciklusa nije neuobičajeno da žene ostaju budne tokom cele noći zbog bolova i neudobnih uložaka, a isto tako mnoge trudnice imaju problem sa insomnijom.

“Ono što je zaista zanimljivo između muškog i ženskog sna, jeste to da iako žene imaju dvostruko veće šanse za nesanicu od muškaraca, one ipak bolje spavaju od njih”, objašnjava Trokel.

Ona ističe da su brojna epidemiološka istraživanja otkrila da žene teže ka tome da spavaju duže i da zapravo provode mnogo više vremena u snu od muškaraca. “Čak i dok spavaju dublje, određeni delovi ženskog mozga pokazuju više aktivnosti tokom sna”, dodaje Trokel.

Foto: Pexels/cottonbro

Kako poboljšati kvalitet spavanja bez obzira na pol?

Ako imate problem sa insomnijom, zbog čega se ujutru budite umorni, prvi korak je identifikovanje problema. Ako je vaš problem hormonske prirode, možda bi trebalo da se obratite lekaru kako biste regulisali hormone i imali dobar san.

Ako trenutno proživljavate stres, razmislite o tome na koji način biste mogli da se opustite pre spavanja. Pridržavajte se jednog istog vremena za odlazak na spavanje i za buđenje kako bi se telo naviklo na taj ritam.

Foto: Freepik/jcomp

Nemojte koristiti telefon, niti gledati televiziju jedan do dva sata pre spavanja, umesto toga možete da pročitate nekoliko stranica knjige. Dobar san je prioritet bez obzira na pol.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar