DEKORACIJA USKRŠNJIH JAJA

10 ideja za farbanje uskršnjih jaja – Tehnike koje uspevaju BEZ greške

Evo nekoliko ideja za dekoraciju jaja koje ćete sigurno poželeti da sami isprobate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Uskršnja jaja
Foto: Shutterstock

Dolazi nam Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, praznik Hristovog vaskrsenja, koji je svim pravoslavcima izuzetno bitan. Farbanje uskršnjih jaja je simbolički čin kojim se obeležava ovaj praznik. Svaka domaćica želi da ofarba jaja najbolje što može i stalno traži kreativne i nove ideje kako to može da učini. Uskršnja jaja se mogu farbati i na vrlo nesvakidašnje načine koje detaljno objašnjavamo u narednim pasusima.

Dajemo vam 10 ideja kako da ofarbate jaja i da zadivite sve ukućane i prijatelje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1) Uskršnja jaja ofarbajte sa svilenim tkaninama

Dezeni na svilenim tkaninama mogu biti odlični za farbanje jaja. Zapravo dezen sa ovakve tkanine se može u potpunosti preslikati na ljusku jajeta ako ih skuvate na sledeći način.

Napomena: kada želite da ovako farbate uskršnja jaja, potrebno je da ona budu nekuvana; kuvaju se u procesu.

Isecite svilenu tkaninu, to mogu biti i stare svilene kravate. Uvijte jaje u svilu, obmotante gumicom na vrhu. Potom umotajte jaje u belu pamučnu tkaninu, može biti i bela krpa i isto obmotajte gumicom na vrhu, kako jaje ne bi ispalo iz tkanine.

Stavite jaja u šerpu i prelijte ih hladnom vodom i sa 100 mililitra sirćeta. Kuvajte oko 20 minuta. Ostavite jaja da se sasvim ohlade i onda ih odmotajte iz tkanina. Na jajetu će se preslikati isti dezen kao i sa svilene tkanine koju ste odabrali.

To izleda otprilike ovako:

Uskršnja jaja
Foto: printscreen/Youtube/Better Homes and Gardens

2) Ofarbajte jaja sa pirinčem

Uskršnja jaja koja su ofarbana sa pirinčem izgledaju veoma zanimljivo. Ovo je posebna tehnika crtanja, koja će jajima dati  zanimljivu mat boju.

Farbanje je izuzetno lako i traje samo par minuta. Potrebne su vam plastične čaše, pirinač i boja za hranu po izboru i to je sve. Napunite trećinu plastične čaše sa pirinčem, dodajte do 15 kapi boje za hranu po želji.

Preko otvora te čaše, stavite otvor druge, prazne čaše i protresite tako da se boja dobro pomeša sa pirinčem. Onda u tu boju ubacite jaje. Za ovu priliku je najbolje koristiti bela kokošija jaja, jer će se boja na njih najbolje primiti.

Ako želite da imate više boja na jajetu ili kombinaciju različitih boja, pomešajte dve boje pirinča i opet ubacite kuvano jaje u čašu i preklopite sa drugom čašom. Evo kako izgleda farbanje jaja sa pirinčem.

uskršnja jaja
Foto: printscreen/Youtube/Better Homes and Gardens

3) Uskršnja jaja ideje sa lukovinom

Uskršnja jaja sa lukovinom predstavljaju tradicionalan način farbanja jaja koji ste sigurno već videli ili učili od svojih baka. No, valja se podsetiti i tradicije, pre svega zato što je ovakav način farbanja uskšnjih jaja toliko lep da svako jaje izgleda kao umetničko delo za sebe.

Savet: ako želite da farbate jaja sa lukovinom preporučujemo vam da počnete sa skupljanjem kore crnog luka i po par nedelja pre samog farbanja, kako biste sebi olakšali proces ljuštenja luka.

Za ovako ofarbana jaja će vam biti potrebna lukovina, unihopke, boja za farbanje jaja. Isecite hulahopke, koje treba da budu bele ili boje kože kako ne bi ofarbale jaje. Dalje, donji deo isečene hulahopke vežite u čvor, ubacite jaje i obložite korom od luka.

Zavežite hulahop na vrhu, jaja su spremna za kuvanje. Stavite duplu meru boje u dva decilitra vode kako biste osigurali da boja bude postojana i jaka. Dodajte i kašiku alkohollnog sirćeta koje će osigurati da proces farbanja bude što uspešniji. Ubacite jaje u obojenu kipuću vodu i kuvajte do 10 minuta uz povremeno okretanje jajeta kako bi se boja ravnomerno uhvatila.

Ako želite da kombinujete više boja, samo prebacite jaje u lonac sa drugom bojom i kuvajte par minuta. Ostavite jaja da se ohlade i onda ih izvucite iz unihopki i lukovine. Videćete kako se boje predivno prelivaju po jajima. A ako želite da naglasite boju, preporučujemo vam da

Foto: printscreen/Youtube/Kuvaj uzivo

Kako izbeliti jaja pre farbanja?

Već smo spomenuli da se boja najbolje hvata na uskršnja jaja koja su bele boje, a na našem području se uglavnom prodaju ona sa žućkastom bojom. Postoji način da izbelite jaja tako da će se boje veoma lako primiti.

Potrebno je da jaja prvo stavite na par minuta u mlaku vodu i za to vreme ih prebrišete dobro i pažljivo sunđerom, tako da dobijete glatku površinu. Potom ih stavite  u šerpu pa polijte sa 500 mililitra hladne vode i 400 mililitra alkoholnog sirćeta. Za veću količinu jaja duplirajte ove mere.

Kuvajte jaja oko 10, 15 minuta. Ona će početi da pene, skupljajte tu penu. Posle 15 minuta polijte jaja, polijte jaja sa hladom vodom i dok su još topla, skidajte boju novim, čistim sunđerom.

Boja bi trebalo da se skida veoma lako, dovoljno je samo obrisati je sa jajeta. Naravno, neće svako jaje biti čisto belo, to zavisi i od njegove pređašnje boje. Ako je već bilo belje, posle izbeljivanja biće sasvim belo, a ako je tamnije žuto, onda ćete dobiti svetlije žutu nijansu. U svakom slučaju će uskršnja jaja biti mnogo lakša za farbanje.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

4) Uskršnja jaja kuvana u vinu

Ovo je još jedan tradicionalan način kuvanja uskršnjih jaja koji je prilično lak. Dobićete ljubičasta jaja koja preporučujemo da premažete sitnim kristalčićima.

Savetuje se da jaja kuvate u domaćem vinu jer će se tako najbolje uhvatiti boja, ali ako nemate domaće vino možete uzeti kupovno za koje provereno znate da farba jezik i usne kada se pije.

Jaja ostavite na sobnoj temperaturi i sasvim prelijte vinom. I u ovom slučaju je najbolje da budu bela jaja. U zavisnosti od šerpe odredite mere, obično je za 5 jaja potrebno oko 6 decilitara vina.

Ostavite jaja da odstoje u vinu desetak minuta, a zatim ih kuvajte na blagoj vatri u šerpi sa debljim dnom kako jaja ne bi ispucala. Proces kuvanja treba da traje oko 15 minuta.

Kad se jaja skuvaju sklonite šerpu sa vatre, ali jaja ostavite u šerpi sa vinom po nekoliko sati, ili čak i tokom cele noći ako želite jaku ljubičastu boju. Ujutro lagano izvadite jaja iz šerpe i ostavite ih da se sasvim osuše. Dobićete ljubičastu mat boju, a ljusku jajeta možete preliti sa jestivim kristalima za torte.

Uskršnja jaja ideje
Foto: pixabay/silviarita

5) Uskršnja jaja kuvana sa kurkumom

Ideje za uskršnja jaja mogu biti izuzetno jeftine, naročito ako se držite prirodnih sastojaka za farbanje. Kurkuma je indijski začin koji veoma lako farba, te ako kuvate jela sa kurkumom morate paziti da vam ne ofarba posuđe i tanjire. Zato je boja koja je veoma zahvalna za farbanje jaja.

Za 3 prirodno ofarbana jajeta će vam biti potrebni sledeći sastojci:

– 2 supene kašike kurkume,

– 7 dl vode,

– 1 kašika alkoholnog sirćeta,

– prstohvat soli.

Priprema: U vodu dodajte zači, so i sirće, a zatim potopite jaja. I u ovom slučaju će se boja na jajima najbolje uhvatiti ako su jaja bela ili svetlo žuta. Jaja treba kuvati kao što se inače kuvaju, samo što je dodata kurkuma.

Jaja će se verovatno ofarbati dok se skuvaju. Iz vrele vode ih prebacite u hladnu i ostavite tako dok se ne ohlade, a onda ih ostavite da se osuše. Nemojte bacati vodu sa kurkumom za slučaj da boja jaja nije dovoljno intezivna. Pravu boju jaja ćete videti tek kad su suva i ako vam ne odgovara, ostavite ih u hladnu vodu na par sati i držite ih u frižideru.

Pogledajte kakva je boja jaja s vremena na vreme, jer ako budu bile u kurkumi duže, postoji mogućnost da dobiju i narandžastu boju.

Uskršnja jaja možete ostaviti samo u žutoj boji, a možete ih dekorisati i markerom na ovaj način i dobijete šaljive crteže na jajima:

uskršnja jajaj
Foto: pexels/ROMAN ODINTSOV

6) Farbanje uz pomoć sirćeta i ulja

Ovo je još jedan veoma kreativan način kako da ukrasite jaja bez muke i za veoma kratko vreme. Preporučujemo vam da u toku kuvanja izbelite jaja, ako ne možete na pijaci da nađete bela, kako bi se boja što bolje primila.

Dodajte u dve činije 3 dl vrele vode, 1 kašičicu alkoholnog sirćeta i od 10 do 20 kapi boje po izboru. U boju činiju sa razmućenom bojom stavite po jaje i ostavite ga jedan minut, uz povremeno okretanje, kako bi se boja ravnomerno uhvatila.

Dobićete blažu, pastelnu boju, odložite ih na suvu krpu i ostavite da se osuše. Ali nije tu kraj sa farbanjem. U druge dve činije takođe dodajte toplu vodu i razmutite drugačije boje od prethodne dve i dodajte po kašiku ulja.

Potopite obojeno skuvano jaje u jednu činiju sa uljem i farbom na minut i okrećite kašikom kako bi se boja rasporedila. Zbog teksture ulja boja će se na pojedinim mestima razliti, a na drugim će se videti prvi sloj boje jajeta. Na taj način dobijate lepu umetničku šaru.

Nemojte se plašiti da eksperimentišete sa bojama i kombinujete više njih, tako ćete dobiti šarena i ukrasna jaja. Evo kako to otprilike izgledaju uskršnja jaja crteži:

Foto: printscreen/Youtube/Better Homes and Gardens

7) Uskršnja jaja sa trakicama

Ovo je odlična ideja ako želite da farbate jaja sa decom i da se pritom dobro zabavite. Ovaj lep običaj koji se obavlja u oči Uskrsa možete učiniti izuzetno zanimljivim vašim mališanima.

Dakle, potrebno je da skuvate jaja i kada se ohlade isecite samolepljive trakice, tako da kada iz zalepite za jaje, to otprilike izgleda ovako:

Uskršnja jaja
Foto: printscreen/Youtube/Sarah Johnson – EssyJae

U čaši tople vode razmutite farbu i dodajte kašičicu sirćeta. Ubacite jaje i ostavite ga nekoliko minuta dok ne dobije nijansu koja vam se dopada. Voda ne treba da bude vrela, niti mlaka, već da bude dovoljno topla da se ne ohladi kroz desetak minuta. Sve vreme dok je jaje u vodi, ona treba ostati topla.

Povremeno proveravajte koje je nijanse jaje i okrećite ga po čaši kako bi se boja ravnomerno rasporedila. Boja će svakako biti blaža u odnosu na kuvanje jaja u boji, ali ćete ovako mnogo više moći da kontrolišete boju koju ćete dobiti.

Kada dođete do nijanse koju želite, samo izvadite jaje iz vode i ostavite ga na krpu da se osuši. Tek onda kada boja bude sasvim suva, skinite trakice koje ste prethodno zalepili.

Ako želite da jaje bude šareno stavite ga do pola u jednu čašu sa određenom bojom, okrenite i neofarbanu polovinu stavite u drugu čašu sa drugom bojom. Rezultat bi trebalo da bude ovakav:

Foto: printscreen/Youtube/Sarah Johnson – EssyJae

8) Jaja u bojama galaksije

Uskršnja jaja dekoracija može biti i u bojama galaksije i za to vam nije potrebna neka preterana veština i prethodno iskustvo u farbanju jaja. Jedino što vam jeste potrebno jeste volja i vreme da napravite jaja koja nisu tradicionalna, ali su nesvakidašnja.

Za ovo šaranje po jajima koristite već skuvana jaja. Biće vam potrebne akrilne boje, četkice za razmazivanje boje, čaša sa vodom i jedna kruta četkica kojom ćete prskati belu boju po jajima.

Prvi korak jeste da jaja ofarbate u crnu boju. Crna boja je osnova i zato sačekajte da se ona dobro osuši pre nego što nastavite sa nanošenjem još boja.

Nakon toga se slobodno igrajte sa bojama. Pomešajte u vodi razne boje, akrilnu plavu, ljubičastu, zelenu, belu… Razmazujte boje po volji i slobodno šarajte, ali se potrudite da se vidi da je osnova crna.

Na kraju na pojedinim delovima jajeta sa suvom četkicom dodajte i malo zlatne. Svaki put kad želite da nansesete novu boju sačekajte da se prethodna osuši kako ne bi došlo do razmazivanja.

Na kraju kada se sve boje osuše na suvu četkicu nanesite malo bele boje i prskajte četkicom nonšalantno preko jaja, kako bi ste dobili zvezde na galaksiji. Ovu tehniku možete prethodno vežbati na papiru, kako biste bili sigurni da ćete je dobro odraditi.

Sačekajte da se sve osuši i za dodatan sjaj i naglašavanje boja je potrebno da jaja premažete sunđerom. Krajnji rezultat bi trebalo da izgleda ovako:

Uskršnja jaja dekoracija
Ekaterina Khachanova/Alamy/Alamy/Profimedia

9) Jaja sa nežnim crtežima

Ovo je jedna nesvakidašnja ideja kako da ukrasite jaja. Možete ovo probati sa belim jajima, kao i sa onim žućkaste boje. Možete i izbeliti jaja, u prošlim pasusima smo objasnili kako izgleda taj proces.

Minimalistički stil ukrašavanja jaja postaje sve popularniji i veoma dobro izgleda na slikama. Za ovo će vam biti potreban crni marker, grančica sa lišćem (kao na slici) i žica koju ćete uviti oko grančica.

Dovoljno je da iscrtate ovakve smajliće:

Foto: pexels/ROMAN ODINTSOV

Sledeći korak je da uvijete žicu u grančice tako da izgledaju kao krunice. Ovo je izuzetno brz način da ukrasite jaja koji zahteva minimum vremena, a izgleda elegantno i slatko. Jedina mana je što ih morate pažjivo staviti u korpicu, kako biste mogli lepo smestiti grančice da ne spadaju sa jaja.

10) Uskršnja jaja ideje – farbanje sa kupusom

Prilično neobična boja se dobija kada se uskršnja jaja ofarbaju sa plavim kupusom. Farbom za bojenje jaja ćete teško izvući ovako lepu boju. Za farbanje se koristi plavim kupus i još par sastojaka kojih sigurno već imate u vašoj kuhinji.

Evo šta će vam sve biti potrebno za ovako prelepo ukrašena jaja:

– jaja

– plavi kupus,

– sirće,

– voda,

– led,

soda bikarbona.

Nisu navedene mere zato što kad se farba sa kupusom nikad ne znate kako će tačno da ispadne, ali koju god nijansu da dobijete prilikom farbanja sigurno nećete pogrešiti.

Isecite kupus koliko mislite da će biti dovoljno. Potrebno je iseći ga dodatno na što sitnije delove i stavite kupus u veću šerpu da se kuva. Jaja ostavite na sobnoj temperaturi dva sata, da kad se ubace u vrelu vodu ne bi popucala. Dodajte dve kašike alkoholnog sirćeta.

Stavite jaja zajedno sa kupusom u vodi i kuvajte ih oko 10 do 15 minuta. Potom izvadite jaja i stavite ih u vodu sa ledom. Primetićete da se jaje nije ofarbalo. To je zato što se u ovom slučaju jaja ne farbaju pri kuvanju, nego kasnije od vode koju je ispustio kupus.

Sačekajte da se i jaja i kupus u vodi ohladi do sobne temperature. Procedite vodu i podelite na nekoliko čaša. U neke čaše dodajte sodu bikarbonu, ide jedna kašika sode po čaši, a u drugoj nemojte dodavati ništa.

Kada dodate sodu, primetićete da je tečnost poprimila plavu boju, a sok od kupusa u koji nije dodata soda će biti bordo boje. Ovde se dešavaju razni hemijski procesi koji utiču na nijansu, jer se od plave tečnosti dobijaju zelena jaja, a od crvene plava jaja. Deluje da nema smisla, zar ne?

Ostavite jaja sat vremena u toj boji, možete i duže ako želite tamniju nijansu. Za kraj premažite uljem kako biste pomačali itenzitet boje. Trebalo bi da dobijete ukršnja jaja koja će biti ovakve boje:

Uskršnja jaja dekoracija
Foto: pexels/Olya Kobruseva

Preporučujemo vam da neke od ovih ideja isprobate na par jaja pre samog kuvanja jaja za Uskrs na Veliki petak. Ovo je najbolji način da vidite da li vam nešto uspeva i kako da prilagodite mere, da biste izbegli neočekivane situacije kada budete farbali mnogo veći broj jaja.

Želimo vam da vam uspešno farbanje jaja i srećan Uskrs!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar