Stvarno je DOSTA: Vreme je da prestanemo da verujemo u ovih 6 mitova o VRHUNCU

I dalje se susrećemo sa njima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Kamil Majdański / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je seks u pitanju, zaista postoji jako mnogo izvora zahvaljujući kojima se možemo edukovati.

Pogotovo kada je u pitanju orgazam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, čak i pored svega što je dostupno, ovaj fenomen je mnogima i dalje nejasan, pa se još uvek susrećemo sa potpuno pogrešnim tvrdnjama o njemu.

Ovih 6 su najčešće:

1. Bez orgazma nema užitka
Procenjuje se da barem jedna od pet žena ima povremenih problema sa orgazmom, ali vođenje ljubavi je lepo čak i bez njega. Uživanje nije urođeno, uči se u praksi ili kod seksologa, pa ako je vaš libido nizak ili ne postižete orgazam, vreme je da na tome poradite.

Foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Simultani orgazam je bolji od pojedinačnih orgazama dva partnera
Doživeti vrhunac u istom trenutku je lepa potvrda poželjnosti sa voljenim partnerom, ali orgazam je toliko intenzivan osećaj, da je u njemu zapravo svako sam. Druga osoba ostaje neprimetna, a intenzitet nije ništa manji ako ne dostignete vrhunac u istom trenutku.

Foto: Mediablitzimages / Alamy / Profimedia

3. Vaginalni orgazam je bolji od klitorisnog
Tu nema pravila, jer ne postoje samo ta dva, nego i dubinski, analni, materični i drugi orgazmi. Orgazmička geografija se razlikuje od osobe do osobe, a menja se i kroz život. Užitak je, po pravilu, odgovor mozga na fizičku stimulaciju, a moguće je dostići vrhunac i u snu, bez ikakvih dodira. Kod većine se radi o stimulaciji klitorisa, ali neki imaju snažniji osećaj prilikom vaginalne, a neki čak i prilikom analne penetracije.

4. Duži seksualni odnos je bolji za orgazam
Netačno. Važno je samo kako se osećate. Ako ste sasvim opušteni, tako da “plutate između stvarnog i imaginarnog” u stanju sličnom hipnozi, ne treba vam mnogo vremena.

Foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

5. G tačka je locirana
Iako to zvuči kao mačo vic, nema dokaza o njenom postojanju. Neki naučnici smatraju da kod nekih žena postoji erogena zona duž mokraćnog kanala, iza prednjeg zida vagine i kad se kaže G-tačka, misli se na taj predeo.

G tačku je najlakše pronaći prstima. Kada dođete do nje, osetićete malo hrapaviju teksturu sluznice, nešto slično narandžinoj kori. G tačka ponekad može da bude uvučena, stoga ne odustajte ako je ne nađete iz prve, već nastavite da tražite. Lagana nelagoda i potreba za mokrenjem koju neke žene mogu da osete, znak je da se G tačka nalazi u blizini.

Foto: Freepik/gpointstudio

6. Tokom orgazma moguće su nenormalne reakcije
Grčevi, urlici, crvenilo lica, preosetljivost na svetlo, plač, ejakulacija telesne tečnosti u mlazu. Sve to može da nam se dogodi u orgazmu – i sve je to sasvim normalno. Osim toga, tokom odnosa šire se krvni sudovi, povećavaju grudi i klitoris, kontrakcije se šire vaginom, karlicom, međicom, anusom.



Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar