Zabrinjavajuće istraživanje: Intimni odnosi i pre dvocifrenih godina

Procenat učenika sa psihosomatskim tegobama raste sa uzrastom, a u svim uzrasnim grupama one su češće zastupljene kod devojčica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Većina adolescenata u Srbiji zadovoljna je svojim životom, ocenjujući ga prosečnom ocenom 8,3 od mogućih 10. Visok nivo zadovoljstva životom najviše je zastupljen kod učenika i učenica petog razreda osnovne škole, a sa uzrastom se smanjuje prosečna ocena zadovoljstva životom, pri čemu veću prosečnu ocenu daju dečaci, pokazala je najnovija studija Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Istražujući učestalost psihosomatskih tegoba tokom šest meseci koji su prethodili istraživanju, autori ove studije došli su do zaključka da je jednom nedeljno i češće nervozu osećalo skoro 40 odsto učenika, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila na teškoće pri zaspivanju i tokom spavanja.

Procenat učenika sa psihosomatskim tegobama raste sa uzrastom, a u svim uzrasnim grupama one su češće zastupljene kod devojčica. Naime, skoro polovina devojčica i trećina dečaka svih uzrasta kaže da je bila nervozna jednom nedeljno ili češće tokom šest meseci koji su prethodili istraživanju, razdražljivost i loše raspoloženje prisutno je kod trećine učenica i 17 odsto učenika, potištenost kod svake pete devojčice i svakog desetog đaka, a probleme sa nesanicom ima četvrtina devojčica i petina dečaka. U odnosu na istraživanje iz 2018. godine, značajno više dečaka u petom razredu osnovne škole i značajno više devojčica u sedmom razredu osnovne škole ima dve ili više psihosomatskih tegoba.

Na pitanje koliko često su se osećali usamljeno tokom proteklih godinu dana, trećina učenika odgovorila je da nikada nije imala takav osećaj, dok je 13 odsto njih istaklo da većinu vremena, odnosno uvek ima takav osećaj. Učenici prvog razreda srednje škole – češće devojčice nego dečaci, odgovorili su da su se većinu vremena osećali usamljeno tokom poslednjih 12 meseci, dok su učenici petog razreda osnovne škole, češće dečaci nego devojčice, naveli da nikada nisu imali ovaj osećaj.

Iako ne postoji univerzalna definicija ranog započinjanja seksualne aktivnosti, ona se često klasifikuje kao seksualni odnos u prvim razredima srednje škole, odnosno pre punoletstva. Ovo istraživanje pokazuje da je najveći broj učenika i učenica prvog razreda srednje škole (41 odsto) prvi seksualni odnos imao u 15. godini, ali veoma zabrinjava podatak da je petina đaka prvo intimno iskustvo imala i pre 11. godine.

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, njih 17 odsto izjavilo je da je već stupilo u seksualne odnose (30 odsto dečaka u odnosu na osam procenata devojčica). Đaci koji pohađaju gimnaziju ređe su imali iskustvo intimnog odnosa u poređenju sa celom ispitivanom populacijom učenika prvog razreda srednje škole. Iako je na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, 64 odsto đaka odgovorilo je potvrdno, čak dve trećine učenica nije koristilo pilule za kontracepciju pri poslednjem seksualnom odnosu.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar