Sony Xperia 1 III i Xperia 5 III – cena, sve specifikacije

Velike novosti u svetu telefona, pojavio se Sony Xperia 1 III i Sony Xperia 5 III

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Sony Xperia 1 III
Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

14.04.2021. godine je bitan datum za kompaniju Sony, jer je tada prezentovano 3 njihova najnovija telefona: Sony Xperia 1 III, Sony Xperia 5 III i telefon srednje klase – Sony 10 III. Danas ćemo govoriti o specifikacijama Sony Xperia 1 III i Xperia 5 III. Ovi telefoni su san snova svakome ko voli dobru fotografiju, izuzetno brz telefon, sa još bržim 5G internetom. Ipak mežu njima postoje doređene razlike. Ovaj telefon ima prvu kameru sa promenljivim optičkim zumom.

No, i pored toga postavlja se pitanje da li treća generacija Sony Xperia 1 odgovor na Ajfon 12 Pro Max, za koga se smatra da nema dobar zum, iako spada u izuzetno kvalitetne telefone.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U narednim redovima ćete saznati sve što bi vas moglo zanimati o novoj Sonijevoj Xperiji, koje su njegove specifikacije, koja će biti cena, kad se može očekivati na našem tržištu, kao i da li je, zapravo, rival Ajfonu 12.

Sony Xperia 1 III – specifikacije

Ovaj model Sonija je juče prezentovan onlajn, mogli ste pratiti događaj uživo na Jutjubu. Onlajn prezentacije su postale odličan način da se nov telefon određene kompanije prezentuje čitavom svetu. Evo videa kako je to juče sve izgledalo:

Ono što vas najviše zanima – cena Sony Xperia 1 III

U prezentaciji Soni nije tačno nalgasio koja će biti cena njihovog najnovijeg proizvoda, niti kada će biti dostupan kod nas – sve te informacije ćemo saznati tek sredinom leta.

Ipak, postoje razne pretpostavke koje se tiču cene na osnovu ranijih modela koji su dostupni na tržištu. Sony Xperia 1 II košta oko 1000€. Smatra se da će drugi model Sony Xperia 5 III, biti nešto jeftiniji jer je njegova prethodna seria Xperia 5 II koštala oko 900€.

Dakle, misli se da će cene novih mobilnih uređaja ostati u ovom cenovnom rangu, ali ništa nije zvanično potvrđeno. Sony Xperia 1 III cena nam ostaje nepoznanica do daljnjeg.

Kako izgleda dizajn oba modela

Sony Xperia 1 III specifikacije su sledeće: dizajn je prilično sličan prethodnoj seriji telefona iako je malo manji i malo deblji. Ekran je ravna ploča sa zaobljenim ivicama. Senzor za toisak se nalazi sa desne strane. Sa ovim karakteristikama se savršeno uklapa u ono što od Sonija očekujemo nekoliko zadnjih godina.

Drugi telefon, Sony Xperia 5 III, takođe, ne odstupa od ovih očekivanja. On je manji i kompaktniji od Xperije 1 III. Dakle, što se tiče dizajna ovi telefoni su prilično slični, samo je Xperia 5 III za 8 centimetra niža i oko 20 grama lakša.

Staklo koje štiti Xperiju 1 III je izuzetno kvalitetni Coring Gorilla Glass Victus, a Xperija 5 III je prekrivena sa Corning Gorilla Glass 6.

Sony Xperia 1 III
Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

Kamere su pozicionirane na istom mestu kao što su i prošle serije ovih telefona, sa gornje leve strane. Ono što će se obožavateljima Sonijevih proizvoda sigurno dopasti jeste da su telefoni vodootporni – poseduju IP65/68 zaštitu od vode.

Obe nove generacije Xperije poseduju univerzalni ulaz za slušalice – 3,5mm headphone jack, imaju i stereo zvučnike što se nalazi na prednjoj strani telefona.

Sony Xperia 1 III dolazi u matiranoj crnoj, sivoj i ljubičastoj, a na Evropskom tržištu će biti dostupni samo srna i siva boja. Xperia 5 II dolazi crnoj, beloj, plavoj i roze boji.

Displej

Sony Xperia 1 III ima ekran od 6,5 inča, sa neverovatnom 4K rezolucijom sa HDR-om za koju se tvrdi da ima bolju sliku od realnosti. Odnos širine i visine je 21:9, kao što je slučaj i isa Xperiom 1 II. Ove specifikacije omogućavaju da gustina piksela iznosi 643ppi i 240Hz osetljivošću ekrana na dodir, a brzina osveživanja ekrana je 120Hz.

Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

Sa druge strane Sony Xperia 5 III ima nešto manje ekran od 6,1 inča i OLED displej. Ima HDR i brzinu osveživanja ekrana od 120Hz i 240Hz osetljivost ekrana. Gustina piksela je nešto manja u odnosu na Xperiju 1 III i iznosi 449ppi.

Specifikacije hardvera

Oba modela telefona pokreće moćni Snapdragon 888 čipset. Memorija ovih telefona prati zahteve tržišta, tako da Sony Xperia 1 III sadrži 12 GB RAM memorije i 256/512 GB interne memorije. Xperia 5 III ima nešto manju memoriju RAM memoriju – 8 GB, a interna memorija iznosi 128/256 GB.

Nije još jasno da li oba ova modela telefona sadrže otovre za SD mikrokarticu, koja omogućava da dodate još memorije u telefon, iako se to od ovako dobrog telefona očekuje.

U prošloj seriji Soni je omogućio bežično punjenje telefona i naredni Sony Xperia 1 III sa tim nastavlja. Dakle, nećete morati da budete vezani kablovima kada punite telefon. Xperia 5 II nije imao bežično punjenje, ali ono je sa Xperijom 5 III omogućeno.

Baterija je istog kvaliteta kod oba telefona, u pitanju je baterija od 4500 mAh, koja poseduje i podršku za brzo punjenje od 30W. Ovaj telefon se može napuniti do 50% za pola sata.

Sony Xperia 1 III
Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

Najslađe za kraj – Sony Xperia 1 III kamera

Nova serija Xperije 1 se dugoočekivan telefon, baš zbog njegovih specifikacija koje se tiču kamere. Neki čak i idu toliko daleko da komentarišu da kvalitet slike na ovom telefonu je jednak onom sa profesionalnih fotoaparata.

Dakle, ovo je telefon koji je napravljen za obožavatelje kvalitetne fotografije, te vam fotoaparat neće ni biti potreban ako se odlučite da u njega uložite.

Oba telefona imaju varijabilne telefoto kamere koje variraju između 70 mm i 105 mm. Xperia 1 III ima prvu kameru sa promenljivim optičkim zumom. Optički zum ima raspon od 2,9x do 4,4x. Jedan senzor je 12 MP f / 2.3 ili f / 2.8.

Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

Jedna od 3 kamere sadrži 12 MP f/1.7 i ima podršku za OIS. Ima telefoto/periskom zum, kakav poseduje i kamera na Samsung Galaxy S21. Umesto velikog zuma, sočivo od 12 megapiksela nudi dve različite dužine telefoto snimanja iz jednog sočiva. Senzor je isti, što znači da može da se prebacuje između 70mm i 105 mm, za dve različite telefoto opcije.

Treći, ultraširoki senzor je onaj od 12 MP f / 2.2 sa autofokusom.

Ovaj telefon ima mogućnost snimanja videa u 4K rezolucijom sa 120 slika u sekundi. I tu se, takođe, prate poslednje tehnologije kada je u pitanju razvoj telefona. Što znači da ćete sa Sony Xperijom 1 III i Xperijom 5 III moći da napravite izuzetno kvalitetne snimke.

Sony Xperia 1 III i iPhone 12 Pro Max

Smatra se da Sony Xperia 1 III pretiče Ajfon 12 Pro Max kada je u pitanju kvalitet kamere. Iako Ajfon 12 u svom nazivu ima Pro, deluje kao da ova kamera nije pravljena za profesionalne fotografe.

Stvar stoji sasvim drugačije sa Soni Xperijom, iako ne pruža najkvalitetnije korisničko iskustvo, vidi se da Sony pokušava da ide korak dalje kada je u pitanju kvalitet kamere i da možemo sjajne stvari očekivati od njih.

Foto: printscreen/Youtube/Sony Xperia

Ne možemo reći ni da je iPhone 12 Pro Max loš telefon, a da je Sony Xperia 1 III bolji, već da su pravljeni za dva totalno drugačija tipa ljudi. Jednima fotografisanje može da bude hobi i važno im je korisničko iskustvo i lako povezivanje Ajfona sa drugim Ajfon uređaja. Sa druge strane, ako želite odličnu profesionalnu fotografiju i znate u šta se upuštate sa Sonijem, sigurno nećete biti razočarani.

Izvori: https://www.pocket-lint.com/phones/news/sony-mobile/155785-sony-xperia-1-iii-release-date-rumours-features-specs-price
https://www.bajtbox.com/sony-xperia-1-iii-5-iii-cijena-specifikacije/



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar