NAJNOVIJI EPL TELEFON - AJFON 12

Ajfon 12 – cena, 5G, specifikacije, sve šta treba da znate

Otkrivamo vam koje su specifikacije novog Ajfona 12. Koje su cene, kakav je kvalitet telefona i šta se sve nalazi i ne nalazi u pakovanju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Apple

Nakon dugog čekanja, oficijelno je – novi Ajfon 12 je stigao. Istu seriju prate još tri telefona: Ajfon 12 Pro, Ajfon 12 Pro Max i Ajfon 12 mini. Svi telefoni podržavaju 5G, superbrzu celularnu mrežu, što znači da surfovanje internetom nikad nije bilo brže. Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam sve što treba da znate – koja je cena za Ajfon 12, kakvo je novo staklo, veličina interne memorije, koliko dugo traje baterija, kad će moći da se kupi kod nas.

Ajfon 12 cena i kad će moći da se kupi?

Da krenemo sa onim što nas sve najviše zanima – koliko novca treba izdvojiti za novi Apple telefon? Cena za Ajfon 12 varira u odnosu na model telefona koji vas interesuje. Apple je potvrdio da će početna cena u SAD-u biti $699, što je za 100$ skuplje u odnosu na prethodni Ajfon. Spekuliše se da su cene više zbog nove 5G tehnologije.

Cena za Ajfon Mini iznosi $699.

Za Ajfon 12 treba izdvojiti $799.

Ajfon 12 Pro košta $999.

Ajfon 12 Pro Max je najskuplji, sa cenom od $1099.

Novi iPhone će moći da se naruči, već u petak 16.10. i biće pušten u prodaju od 23.10. Pitate se kada će Srbija dobiti Ajfon 12? Pretpostavlja se da će moći da se kupi u Apple prodavnici na Terazijama – iStyle krajem ovog ili početkom narednog meseca.

Kakav je dizajn i displej novog Ajfona?

Dimenzije novog Eplovog modela su 146.7 x 71.5 x 7.4mm, a dizajn Ajfona 12 dolazi u četiri boje: crna, bela, crvena, siva i teget. Poseduje istu dijagonalu ekrana kao i Ajfon 11 od 6.1 inča. Mini verzija ima svega 5.4 inča, što ga čini najmanjim 5G telefonom. A najveći je Ajfon Pro Max sa dijagonalom ekrana od 6.7 inča. Ipak, kada se uporedi sa prethodnim serijom, nova serija Ajfona je 11% tanja, 15% manja i 16% lakša.

Ovaj telefon ima aluminijumski okvir, koji je manje zaobljen od prethodnih serija. Zapravo, mogli bismo reći da Ajfon 12 ima pomalo „retro“ izgled, s obzirom na to da podseća na svog dalekog prethodnika – Ajfon 5S.

Ajfon 12 cena
Foto: Printscreen/Youtube/Apple

Ono što u Apple naglašavaju jeste da njihov najnoviji model ima najčvršće staklo. U saradnji sa kompanijom Corning su napravili i osmislili keramičko staklo za telefone. Smatraju da su uz nano keramičku zaštitu njihovi telefoni čak 4 puta otporniji na oštećenja ekrana.

Dakle, ako se desi da vam telefon slučajno ispadne iz ruku ili iz džepa, 4 puta je manja mogućnost da će se staklo polomiti. Što naravno, ne znači, da treba namerno da ga testirate, jer ni ovaj telefon nije nesalomiv.

Na vrhu displeja nalazi se notch – urez na kome su smešteni senzori, kao i prednja kamera. Ono što je novo u odnosu na prethodnu seriju, jeste da Ajfon 12 ima OLED displej ima duplo veću rezoluciju – Super Retina XDR. To znači da Ajfon 12 po inču sadrži 460ppi. A kako je rezolucija 2532×1170, to znači da ukupno ima 2.8 miliona piksela.

Ono što novi telefon odlikuje jeste daleko veća jasnoća i mnogo više detalja kako na slikama, tako i na snimcima. Povećanim brojem piksela je znatno olakšano i čitanje u dark modu.

Ajfon 12 – 5G kao najveći apgrejd

Tokom cele 2020-te se bruji o novoj 5G mreži, bilo da je reč o njenoj brzini, bilo o spekulacijama da ona utiče na živi svet. Ajfon 12 je prvi Apple-ov telefon sa 5G celularnom mrežom. Šta to tačno znači? Ukratko, to znači velika brzina interneta. U idealnim uslovima je izmereno da u Ajfonu 12 5G može dostići brzinu od 4Gbps. No, u realnim uslovima, brzina je niža – 1.4Gbps i to važi za mmWave tehnologiju.

mmWave tehnologija je izuzetno brza, ali ima mali domet. Sa druge strane, prenosioci koji koriste sub-6 tehnologiju imaju veći domet, ali i manju brzinu – 300Mbps. Iako se brzina skidanja podataka time značajno smanjuje, ona i dalje ostaje daleko veća u odnosu na 4G.

Foto: Printscreen/Youtube/Apple

Prethodne brzine se odnose na brzinu skidanja podataka, a za dodavanje podataka se prenosi da će brzina u idealnim uslovima iznositi 200Mbps. Pretpostavljamo da je i to u realnosti daleko manje.

Ajfon 12 je u mogućnosti da sam proceni da li vam je u datom trenutku neophodna 5G mreža. Ako nije potrebna, telefon će se automatski prebaciti  na sporiju LTE mrežu, čime će se produžiti trajanje baterije.

Kolika je memorija novog iPhone-a?

Memorija za Ajfon 12, takođe, varira od 64GB interne memorije do 512GB u zavisnosti za koji se model odlučite. Ajfon mini i Ajfon 12 imaju memoriju od 64, 128 i 256GB, a Pro i Pro Max od 128, preko 256 do fantastičnih 512GB.

Mi bismo vam preporučili da odaberete minimum 128GB memorije, s obzirom na to da u budućnosti sa apdejtovanim aplikacijama i njihovom sve većom težinom 64GB verovatno više neće biti dovoljno.

Kakav je kvalitet kamere?

Ovo je još jedna stvar koja zanima najveći broj potencijalnih kupaca za iPhone. U suštini, sa ovim novim modelom telefona moći ćete da pravite profi fotke. Apple se sa svakom novom serijom trudi da prevaziđe samog sebe.

Ajfon mini i Ajfon 12 imaju dual-camera sistem na zadnjoj strani sa ultra-širokim sočivom, dok Ajfon 12 Pro i Ajfon 12 Pro Max imaju telefoto kamere. Svi modeli iz nove serije telefona imaju kameru od 12MP. Apertura iznosi za wide kameru je f/1.6, a ultra-wide f/2.4.

Ajfon 12
Foto: Printscreen/Youtube/Apple

Apple je sa novim Ajfonom poboljšao je kontrast, jasnoću boja čak i tokom fotografisanja u noćnom režimu. Generalno, bolje ispadaju fotografije uslikanje sa manje svetla, čak 27% bolje u odnosu na prethodnu seriju.

Što se tiče prednje kamere i ona iznosi 12MP sa aperaturom f/2.2. Kada imamo u vidu te specifikacije za Ajfon 12, možemo zaključiti da je selfi kamera i nije posebno poboljšana. Ipak, prednja kamera koju je imao Ajfon 11 se pokazala kao odlična, što za selfije, što za video pozive, što za opciju otključavanja ekrana uz pomoć prepoznavanja lica.

Ajfon 12 trajanje baterije i brzina punjenja

Apple nas je zapanjio izjavom da se može napuniti od 0 do 50% za pola sata. Naravno, to važi samo ukoliko kupite poseban punjač od 20W. Ajfon 12 se puni bežičnim punjačem od 15W, što ga čini duplo bržim od Qi punjača.

Bežično punjenje je omogućeno uz pomoć MagSafe. U ajfonu 12 se nalazi magnetić koji povezuje telefon sa punjačem. Na taj način se punjač neće slučajno diskonektovati od telefona ako ga koristite u toku punjenja. To donosi lako punjenje telefona i u automobilima.

Šta se ne nalazi u pakovanju?

Za razliku od prethodnih modela Ajfon 12 u svom pakovanju neće imati slušalice niti punjač. Dobija se samo USB-C-to-Lightning kabl za punjenje bez utikača. Iz Apple-a smatraju da utikač nije neophodan, s obzirom da ga korisnici imaju od prethodnih serija telefona, a cilj kompanije je da smanji obim kutija.

Foto: Printscreen/Youtube/Apple

Kažu da u svetu postoji preko 2 milijarde Apple adaptera, tako da nije neophodno da se u svakoj kutiji nalazi novi. No, ukoliko se punjač pokvari, možete ga posebno naručiti. Ista stvar je i sa slušalicama. Većina korisnika već ima slušalice ili bežične AirPods, što je razlog zašto se ni one ne mogu naći u pakovanju.

Sa manjim kutijama, emisije gasa tokom slanja Ajfona 12 će biti znatno manje jer će biti u mogućnosti da pošalju više kutija od jednom. Ovim postupkom Apple je hteo da pokaže da mu je stalo do očuvanja životne sredine.

Ekonomska kriza utiče čak i na Apple

Cena Ajfon 12, je kao što smo već spomenuli, za 100 dolara veća nego što je za prethodne modele. Iako je prilagođen 5G mreži, postavlja se pitanje da li je pametno prodavati tako skup telefon u jeku svetske ekonomske krize.

Upravo je i kriza razlog zašto se toliko čekalo na nov model Ajfona. Naime, najavljeno je da će se naći u prodaji u spetembru, kao što to obično i biva. No, pandemija je uticala na lanac snabdevanja, što je usporilo izlazak Ajfona 12 na tržište.

Ne možemo da se ne zapitamo i koliko će 5G koji je najveći adut za novi Ajfon biti privlačan kupcima. Uzmimo u obzir da su drugi proizvođači smart telefona već preduhitrili Apple. LG, Samsung, Google i Motorola već mesecima imaju na tržištu modele koji podržavaju ovu najnoviju tehnologiju.

U tom smislu, Epl je malo zakasnio. A treba uzeti u obzir i da je razvoj 5G tehnologije na samom početku i da će biti potrebno vreme da se dostignu brzine koje Apple obećavaju. Do sada, po prethodnim pametnim telefonima sa 5G mrežom vidimo da nisu naročito dobro prošli. U svakom slučaju, novi Ajfon 12 je tu, a uskoro ćemo i videti da li je Apple i dalje u stanju da zatrese čitav svet.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar