Naučnici upozoravaju: Više od TRI SATA gledanja televizije dovodi do gojaznosti dece

Brinite o njihovim srcima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/nensuria

Većina dečijih navika deluje bezazleno.

Ili kao potpuno normalan deo detinjstva i odrastanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neke od njih, nažalost i te kako mogu negativno da utiču čak i na samo zdravlje deteta.

Naučnici su, verovali ili ne, došli do saznanja da deca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju druge zdravstvene probleme, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ukoliko ispred TV-a provode mnogo vremena.

Prema rečima stručnjaka, to čak ni nema veze sa gojaznošću koja, u globalu, može da bude razlog problema sa pritiskom.

Foto: Freepik/gpointstudio

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu su sproveli studiju među 111 dečaka i devojčica, da bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana, koji više od tri sata dnevno provode ispred TV-a, sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji televiziju gledaju samo desetak minuta dnevno. Više od tri sata ispred TV-a donosi gojaznost.

“To je navika koja dugoročno ostavlja posledice po zdravlje. Zbog toga je obaveza roditelja da, zarad srca mališana, ograniče vreme provedeno ispred eksrana na maksimalna dva sata, uz obaveznih sat intenzivne fizičke aktivnosti koja će ga pokrenuti i “prodrmati” – ističe jedan od vođa istraživanja.

Foto: Freepik/freepik

Situacija je dodatno pogoršana otkako su mobilni telefoni postali sastavni deo života dece, čime je njihovo zdravlje još ugroženije. To naročito važi za male internet zavisnike koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu videoigricu u nizu. Stručnjaci apeluju da time ne “troše” samo svoje oči, već opšte zdravlje.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar