Roditelji, obratite pažnju: Šta znači ako je vaše DETE levoruko

Smatra se da su takve osobe kreativnije

Foto: Freepik/freepik

Deca veoma rano pokazuju da li imaju sklonost da pišu levom ili desnom rukom.

Činjenica je da su većina ljudi na svetu dešnjaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, dešava se da sretnemo i osobu koja je levoruka i koja je mnogo spretnija kada nešto radi levom, nego desnom rukom.

Nama je to čudno jer su uglavnom i članovi naše porodice, ali i prijatelji dešnjaci.

Foto: Freepik/freepik

Mnogi naučnici smatraju da po tom pitanju nasleđe ima veliku ulogu, ali ne zanemaruju detetove motoričke i nervne veštine. Tek kada dete napuni tri godine, roditelji mogu sa sigurnošću da utvrde da li je dete levoruko ili je dešnjak. To se otkriva tek tada zato što oko treće godine dolazi do razvoja voljnih pokreta kod deteta.

Istraživanja pokazuju da postoji razlog za brigu ako dete koje je mlađe od godinu dana koristi samo levu ili samo desnu ruku. To nastaje kao posledica povrede motoričkog centra na polovini mozga, na suprotnoj strani od ruke koju manje koristi.

Znači, ako je oštećen motorički centar na levoj polovini mozga, dete će pretežno koristiti levu ruku.

Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Dete neće imati većih posledica ako je povreda manja, jer nju mozak sam može da prevlada. Problem je kada je oštećenje mozga veliko jer može dovesti do celebralne paralize i veće ili manje oduzetosti jednog dela tela.

Druga istraživanja pokazuju i da su levoruka deca dosta kreativnija od dešnjaka. Razlog je, navodno, da levoruka deca češće koriste centre za govor u obe moždane polovine, što podstiče kreativnost.

Foto: Freepik/peoplecreations

Američki naučnici testirali su inteligenciju kod 10 levorukih i 15 desnorukih studenata na Kalifornijskom institutu za tehnologiju. Rezultati govornog testa bili su jednaki za obe grupe, ali u rešavanju vizuelnih prostornih zadataka (kao što je slaganje slagalice), dešnjaci su imali bolje rezultate.

 

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar