Imate probleme sa CREVIMA i probavom? U samo 6 koraka rešite se BOLOVA u stomaku

Postoje alternativne metode kojima možete umiriti bolove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Postoje dva glavna uzroka bolova u digestivnom traktu.

Prvi uzrok mogu biti emocionalni problemi poput anksioznosti i depresije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drugi uzrok je redovan unos lekova koji donose probleme sa crevima i probavom.

Kada nas nešto boli, mi uglavnom popijemo neki lek kako bi bolovi prestali, umesto da lečimo pravi uzrok. Ipak, postoje i neke alternativne metode koje vam mogu pomoći kada imate bolove.

Koristite tople obloge za ublažavanje bolova

čaj za čišćenje jetre
Foto: Freepik/freepik

Topli oblog može znatno smanjiti bolove u stomaku. Možete koristiti termofor u koji ćete sipati vruću vodu ili ugrejati peškir i jednostavno ga položiti na stomak. Nikada nemojte da stavljate grejač direktno na kožu kako se ne biste ispekli. Ako nemate ciklus, za ublažavanje bolova može vam pomoći i topla kupka.

Soda bikarbona može da vam pomogne

Soda bikarbona je dobra za stomak jer sadrži natrijum bikarbonat koji neutrališe želudačnu kiselinu. Rastvorite jednu četvrtinu sode bikarbone u čaši vode i popijte sve. Zapamtite da sodu bikarbonu ne bi trebalo da mešate sa drugim lekovima naredna dva sata zato što može promeniti dejstvo nekih lekova.

Podignite gornji deo tela

Foto: Freepik/diana.grytsku

Ako ležite ravno u krevetu, želudačna kiselina može da se podigne do jednjaka jer su vam grlo i stomak na istom nivou. Najbolje je da podmetnete jastuk ispod leđa ili da sednete.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna poboljšavaju funkciju creva. Što više vlakana pojedete, stolica će vam biti mekša i time ćete sprečiti zatvor. Ono što je bitno, jeste da postepeno dodajete vlakna u svoju ishranu – to će smanjiti nadimanje i gasove. Veliki izvori vlakana su voće, povrće, hleb i žitarice od celog zrna, bobičasto voće i crveni pasulj.

Uzimajte probiotike

Probiotici se prirodno nalaze u našim crevima, ali nezdrav način života, hrana koju jedemo i izloženost stresu smanjuju njihovu količinu.

Foto: Pixabay/LyraSid

Oni su neophodni za probavu i pomažu kod bolova i grčeva u stomaku. Možete kupiti u apoteci probiotike koje vam je prepisao doktor ili da pijete fermentisane proizvode poput kombuhe.

Umirite stomak biljnim čajevima

Nana, đumbir i kamilica su odlični čajevi za sprečavanje bolova u stomaku.

Foto: Freepik/Viktor Hanecek

Nana se posebno smatra korisnom kada je u pitanju mučnina zbog ukusa peperminta. Đumbir pospešuje lučenje pljuvačke u ustima, a kamilica opušta grčeve mišića.

Zapamtite da su neprekidni bolovi u stomaku i crevima znak da nešto nije u redu. Ako je to slučaj, najbolje je da se obratite svom lekaru.

Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (1)

Ostavite komentar