Napitak koji postoji više od 2.000 godina: KOMBUHA čaj kao eliksir ZDRAVLJA i mladosti

Potiče iz drevne Kine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/stockking

Kombuha je napitak koji je nastao još pre 2.000 godina u Kini, gde se smatrao eliksirom besmrtnosti i života.

Ovaj napitak se koristio kao pomoć kod raznih bolesti i tegoba, a svoje lekovito dejstvo zadržao je do danas.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kombuha je ustvari japanska čajna gljiva koja u sebi sadrži bakterije koje su dobre za naša creva i celokupno zdravlje organizma.

Foto: Freepik/ freepik

Zbog svog blagotovornog dejstva, mnogi je upoređuju sa kefirom. Prava razlika između kombuhe i kefira je što se kefir pravi u mleku, a kombuha je gljiva koja se razmnožava u čaju. Od ove gljive možete napraviti kombuha čaj koji je blago kiselkasto – slatkog ukusa, čak i slabo gaziran.

Blagotovorno dejstvo kombuha čaja na organizam

Ovaj čaj je bogat vitaminom B i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. U sebi sadrži glukuronsku i maličnu kiselinu koji su bitni za uklanjanje toksina iz jetre. Glukuronska kiselina je retka supstanca koja pomaže organizmu da se izbori sa toksinima iz plastike, nafte, pesticida…

Foto: Pixabay/Melanie Rodriguez

Takođe, sadrži i mlečnu kiselinu koja podstiče cirkulaciju i pomaže kod zatvora. Usniska kiselina pomaže kod jačanja imuniteta i štiti organizam od raznih upala i infekcija. I na kraju, oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije u ćelijama i zbog toga se smatra da ovaj napitak podmlađuje i daje energiju.

Foto: Pixabay/LyraSid

Kombuha je gljiva koja doprinosi jačanju imuniteta, olakšava probavu, podstiče rad jetre i bubrega, reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, smanjuje upale i doprinosti zdravlju kose s obzirom da je bogata vitaminom B. Takođe, smatra se da je odličan izbor kad je u pitanju mršavljenje jer se često kombinuje sa zelenim ili crnim čajem za koje je poznato da pomažu kod gubitka viška kilograma.

Napravite kod kuće čaj od kombuhe

U lonac sipajte 7 čaša vode. Sačekajte da voda provri, a zatim dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi, pa dodajte 4 kesice čaja (zelenog ili crnog) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se čaj ohladi, sipajte ga u staklenu teglu. Uzmite komad stare kombuhe i stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle. Potrebno je od 2 do 4 nedelje da se napitak fermentiše. Kada bude govov, to ćete prepoznati po formiranoj gljivi na vrhu čaja.

Foto: Pixabay/ kelseysue2

Prethodno je potrebno da se na čaju pojave mehurići koji će se vremenom grupisati i stvoriti želatinastu masu – novu kombuha gljivu. Miris čaja koji podseća na sirće je ono što je normalno i očekivano, te takav čaj smete da pijete. Naravno, potrebno je da ga prvo procedite.

Čaj nemojte piti ako se pojavila buđ ili ako je miris čaja užegao jer to može izazvati trovanje.

 



Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (1)

  1. Ja sam nekada pravio taj napitak. Veoma je ukusan. Ne znam iz kog razloga sam prestao da pravim, ali znam da sam nedeljno imao oko 3 litra napitka. Svake nedelje sam dobijao novu kombuhu koju sam prebacivao u drugu teglu i tako se nakupilo toga dosta. Nismo mogli ni da pijemo a nismo znali kako da sacuvamo kombuhu. Nismo znali da se moze osusiti i ostaviti na sigurno suvo mesto, pa po potrebi ponovo aktivirati. Jeste da mi i mlecni kefir oduzima vreme, ali mozda pokusam ponovo i sa kombuhom.

    Odgovori

Ostavite komentar