Da li znate kako je pandemijski STRES uticao na vašu KOŽU i šta je potrebno da uradite?

I ona pati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/gpointstudio

Da li ste primetili da vam se koža u poslednjih godinu dana promenila?

Recimo, počeli ste da dobijate bore, akne, ili se jednostavno opšte stanje kože pogoršalo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko ste to primetili – niste jedini.

Verovali ili ne, ali razlog vaših problema sa kožom je verovatno pandemijski stres.

“Višestruko zaključavanje u kombinaciji sa stresom rada i školovanje dece od kuće, teško je za mentalno zdravlje većine ljudi. Iako se normalno stanje polako nazire, stresan period još uvek nije gotov, a takav dodatni stres može da prouzrokuje kožne bolesti kao što su ekcem i psorijaza”, kaže dermatološka medicinska sestra Paula Oliver.

Takođe, ako već od ranije imate problem sa tenom, to takođe može da utiče na vaše mentalno zdravlje.

“Stres uzrokuje kožne bolesti, a kožne bolesti stres”, kaže dermatolog i savetnica dr Alia Ahmed.

Foto: Freepik/cookie_studio

“Ljudi sa kožnim oboljenjima su izloženi većem riziku od razvoja lošeg psihološkog zdravlja, što znači da je veća verovatnoća da će doživljavati osećanja kao što su stid, teskoba, da će imati probleme sa slikom svog tela ili će osećati da su socijalno izolovani. Ta osećanja tada mogu da utiču na njihovu kožu i to može da se pretvori u začarani krug”, dodala je.

Zašto stres utiče na kožu

“Mozak ima put koji, aktiviran stresom, uzrokuje oslobađanje različitih hemikalija i hormona koji podstiču upalu u telu i koži. Loše emocionalno stanje dovodi do oslobađanja hormona stresa (kortizola), za koji se zna da utiče na imuni sistem”, nastavlja dr Ahmed.

Foto: Freepik/katemangostar

Dejstvo kortizola može da se razlikuje, od toga da koža može da bude suva i da svrbi, da mogu da se stvarju bore i pigmentacije, kao i pojava preranog starenja i beživotna koža.

Kontrola stresa

Stručnjaci se slažu da je lečenje uzroka, a ne simptoma, najbolji pristup, zbog čega bi prvo trebalo da počnete sa smanjivanjem stresa u svom životu. Dr Ahmed kaže da često vrlo jednostavne promene mogu da naprave velike promene u životu pacijenata. Dakle, važno je uzeti u obzir količinu sna, dnevni unos tečnosti, izbor hrane i količinu vremena provedenog u vežbanju.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Oliver preporučuje da se držite zdrave, uravnotežene ishrane koja obiluje lisnatim povrćem, dobrim masnoćama i hranom bogatom vlaknima. Pijenje najmanje dve litre vode dnevno, takođe može da pomogne u hidrataciji kože i da sprečiti akne i rane znakove starenja.

Vežbanje je još jedan faktor životnog stila koji treba razmotriti, jer ono oslobađa endorfine zbog kojih se osećate srećno i pruža vam priliku da raščistite svoj um od svakodnevnih briga. Izvedite psa u šetnju, vozite se biciklom do prodavnice, ili đuskajte. Samo je važno da se pokrenete da biste se osećali bolje.

Foto: Freepik/user18526052

Uz to, dr Ahmed preporučuje isprobavanje tehnika opuštanja, kao što je meditacija. Postoje aplikacije koje to mogu da vam olakšaju (na primer Headspace), a možete koristiti i web stranice za samopomoć. Ako niste sigurni koji pristup je za vas pravi, porazgovarajte sa svojim lekarom.

Briga o koži

“Važno je zapamtiti da jurnjava za tajnom besprekorne kože može da bude emocionalno uznemirujuća, ali suočavanje sa nesavršenostima kože bi moglo da vas osnaži. Dakle, dobar proizvod za negu kože koji rešava vaše kožne probleme može da vam pomogne da se osećate sigurnije u sebe i svoj izgled”, kaže dr Ahmed.

Foto: Freepik/pressfoto

Ona preporučuje upotrebu laganog ulja za nadopunjavanje hidratacije i bolju elastičnost kože, dok Oliver predlaže da uzmete kvalitetno hidratantno sredstvo koje će ublažiti suvoću kože, kao i kožne bolesti kao što su ekcem i psorijaza.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (1)

  1. Pandemijski stres, plus nošenje maske od koje mi se lice svaki put upali, i ja ću kad sve prođe morati na nanokliniku da me malo osveže. Mezoniti, hijaluronski fileri, možda neki piling, i valjda ću ponovo izgledati kao normalna žena.

    Odgovori

Ostavite komentar