Ovo morate da znate: Kako da odredite vaš tip kože i pravilno negujete lice?

Koristite preparate na bazi prirodnih sastojaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/Freepik

Zdrava i negovana koža je ono o čemu svaka žena treba da se pobrine.

S obzirom da tip kože određuje genetika, ona zahteva određene preparate za negu koji će joj biti potpuno prilagođeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dejstvom različitih unutrašnjih i spoljašnjih faktora, često koža ne dobija ono što joj je zaista potrebno, pa vrlo brzo postaje umorna od pogrešnog tretiranja.

Na njoj se uočavaju promene u vidu akni, bubuljica, svraba, a neretko i crvenila.

U nastavku pročitajte koja četiri tipa kože postoje, kao i kako da je pravilno održavate.

Foto: Profimedia/PengGuang Chen/Pixabay.com/Katrina_S/Ilustracija

Normalna koža

Normalna koža zadaje najmanje brige, ona je izbalansirana, a pore su gotovo nevidljive. Lice je baršunasto i mekano, bez vidljivih promena. Ipak, i osobe koje imaju normalnu kožu moraju da je neguju kako vremenom ne bi postala suva.

Suva koža

Kod ljudi koji imaju suvu kožu često se javljaju perutanje i svrab. Ako još dodatno počnete da je češete, izazvaćete crvenilo koje će početi dodatno da se širi.

Foto: Freepik/valuavitaly

Problem sa suvom kožom može nastati iz nekoliko razloga, a vrlo čest je da ne pijete dovoljno vode. Preporučena količina vode koju je potrebno da unesete da bi se vaše telo hidriralo i da bi moglo normalno da funkcioniše, jeste 8 čaša dnevno. Suva koža lica može takođe biti znak prevremenog starenja.

Masna koža

Masna koža je najčešće vidljiva u predelu izmedju obrva, kao i na nosu. Ona nastaje zbog toga što koža preterano luči serum.

Kombinovana koža

Kako sama reč kaže, ona podrazumeva kombinaciju svih tipova kože. U predelu obraza koža je često suva, a “T zona” (čelo, obrve i nos) uglavnom su masni.

Foto: Freepik/cookie_studio

Takođe postoje i površine na licu gde je stanje kože normalno.

Zašto se javljaju problemi sa kožom?

Oni mogu biti posledica nekoliko faktora:

Genetika.

Hormonski status.

Hrana koju unosite u organizam.

Stres i loš način života.

Pogrešan tretman.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Kako da negujem svoju kožu?

Suva i masna koža zadaju najviše problema. Ako imate suvu kožu, postarajte se da koristite kreme koje će dovoljno hidrirati vaše lice. Najbolje je da to budu preparati koji su na bazi prirodnih sastojaka.

Takođe, vrlo je bitno da svoju kožu ne opterećujete previše; odmarajte vaše lice od šminke kad god to možete. Pre spavanja je očistite od nečistoća koje su se nakupile tokom dana, a zatim je hidrirajte blagom i umirujućom kremom.

Foto: Freepik/freepik

Za masnu kožu najbolje je da koristite gelove na bazi prirodnih sastojaka, kako je krema ne bi dodatno učinila masnijom. Koristite blage serume za umirivanje kože lica jer jaki preparati imaju tendenciju da isušuju vašu kožu, što može biti kontraproduktivno jer će lice imati pojačanu potrebu da luči serum i na kraju će vaše lice postati još masnije.

Foto: Freepik/lookstudio

Ono što je najbitnije je da svakako povedete računa o hrani koju unosite u vaš organizam. Brza i mastima prezasićena hrana se odražava na stanje vaše kože. Okrenite se zdravoj i uravnoteženoj ishrani sa puno proteina.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar