Legendarna srpska glumica progovorila o Lečiću: Otkrila ISTINU posle 40 godina (VIDEO)

Merima Isaković posle više decenija ispričala šta zna o glumcu optuženom za silovanje

Foto: Privatna arhiva

Merima Isaković dala je ekskluzivnu ispovest za “Serbian times”. Glumica koja je sa 16 i po godina upisala Akademiju i ostvarila više briljantnih uloga, doživela je stravičan udes sa samo 21 godinom i ostala nepokretna. Danas živi u Australiji, radi kao psiholog ali pamti dešavanja iz Srbije.

Ovdašnju javnost trenutno potresa priča glumice Danijele Štejnfeld koja je optužila za silovanje svog kolegu Branislava Lečića. Glumica je najpre podsetila na tragediju vezanu za seksualno nasilje koja se dogodila sedam godina pre nego što je slučaj Lečića odjeknuo u javnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tragedija je buknula kada je 26. jula 2014. godine petnaestogodišnja Tijana Jurić silovana, brutalno mučena i ubijena. Osim osude monstruoznog ubice, nije dovoljno učinjeno ni tad, a ni pre toga da se pomogne žrtvama najstravičnijeg nasilja, kao ni njihovim roditeljima, da se probudi svest u javnosti, da se organizuje stručna pomoć. Nedavno je otkriveno da je učitelj glume Mika Aleksić, držao školu glume u kojoj je seksualno i mentalno zlostavljao učenike. Sada se eto, mlada glumica, Danijela Štejnfeld, odlučila na očajnički potez izlaganja svog dramatičnog iskustva, ne bi li spasila decu koja su pozvana da iz Aleksićeve tragične škole glume pređu u ruke drugog nasilnika – rekla je ona.

– Verujem da je ovo bila zastrašujuća vizija Danijele Štejnfeld, a da je njena ispovest njen iskreni motiv da spreči dalja silovanja. Nije prvi put da čujem o nasilnim postupcima Branislava Lečića. Ja to ponašanje znam. Volela bih da mogu da verujem da je ovo poslednji put – rekla je Isakovićeva, a onda nastavila o ponašanju javnosti u ovom slučaju, koji još uvek nije završio na sudu.

– I onda je deo javnosti dočekao na nož. U nemoralnom napadanju žrtava silovanja učestvuju i neke neartikulisane spisateljice koje se ne mogu nazvati novinarima, jer poštujem novinarstvo kao glas i savest javnosti, te vidim da zlurade članke nisu mogli napisati novinari. Zapanjujuće je da taj deo javnosti pokušava da iz sve sile iskopa neke priče koje Danijelin život i ponašanje boje u lošem, pa čak i gnusnom svetlu. Na stranu da ostavimo mogućnost da su te njihove optužbe Danijelinog ponašanja istinite ili lažne. Istovetno ponašanje dela javnosti je bilo posle ispovesti učenica i učenika iz Aleksićeve skole glume. Napali su ispovesti žrtava ogavnim rečima koje se ponavljaju i sada u slučaju Danijele Štejnfeld – šta je do sada čekala da to ispriča? Koji su njeni motivi? Šta je tražila to je i dobila – prokomentarisala je Merima.

Podsetite se kako je izgledala na vrhuncu prerano prekinute karijere, u filmu “Neka druga žena”

– Da li ovako ogromni napori da okaljaju Aleksićeve žrtve, a sada i Danijelu, znače da ovi koji veoma glasno podržavaju Lečića, smatraju da je dozvoljeno silovati osobu ako ona nosi provokativne majice i igra u erotskim scenama? Još je nešto, izuzetno značajno, skriveno u njihovom ogromnom naporu da okaljaju Danijelu, a to je da te javne sudije praktično daju dozvolu da Danijela bude silovana, zbog navodno nepriličnog javnog slikanja jedne glumice?! Time implicitno priznaju da veruju da je Lečić počinio silovanje – rekla je ona.

Nekoliko žrtava Aleksićevog silovanja se postepeno javilo pa je bilo izloženo vređanju u javnosti. Merima navodi da to otvara pitanje: koliko je skrivenih žrtava koje nemaju smelosti da izađu u javnost jer se boje da će biti razapeti? Da li je svest velikog dela javnosti tako zastrašujuće niska?

– Na žalost nije prvi put da, što i Njegoš reče, pučina bezumno sudi – zaključila je ona.

Izvor: Objektiv.rs, Serbian times

Komentari (33)

Ostavi komentar

 1. A kako gospodja Isakovic zna da je bilo silovanja?! Ima neki dolaz? Ako ima, neka ga prezentuje pred sudom – cak je i duzna da to uradi ako poseduje dokaz. Ako nema, neka ne osudjuje nikoga bez dokaza, jer se na isti taj nacin, tj. bez dokaza, moze optuziti i gospodjica Stajnfeld…

  Odgovori
 2. Činjenice: 0
  Koje je to ponašanje Lečića koje ona zna?
  Ako je još nekog silovao i zlostavljao, zašto svi ti koji znaju ćute decenijama?
  Ćutanje je odobravanje.
  I sad se svi setili, naprasno.
  Pa ako je on manijak i gomila vas iz sveta filma je to znala, zašto niste nešto uradili?
  Da razumem žrtvu silovanja mogu, ali vas licemere to već ne mogu.
  Svi ste se plašili strašnog Leke… Kako da ne.

  Odgovori
  • Leka se trudio iz petinih zila da svojim zrtvama izbrise i
   secanje ali nekima nije uspeo na njegovu zalost.
   Na vreme su se risetovale.

   Odgovori
 3. Rekao sam ovde u komentarima pre 2-3 nedelje ako se oglasi jos jedna
  zrtva Lecica ode on glatko pod led. Evo to se i desilo i vise ne moze da ga
  spase ni Otac Bog ni Biblija u koju se on kune iz petinih zila. Baj baj Lecicu,
  predstava je skoncena. Zavesa je pala.

  Odgovori
  • Javno mnjenje će steći svoj utisak, ako već nije. Tu se ne piše dobro Lečiću. Delom iz čiste muške ljubomore, delom zbog političke pozadine, a delom zbog iskrenog uvetenja da tu, verovatno, “nisu čista posla”. No, ovde nije reć o spremnosti na javni linč, već o sudskom postupku. Tu stvari ne funkcionišu na osnovu nečijeg utiska, ili bi bar trebalo da ne utiču. Moja je procena da će Lečić, makar formalno, “da se izvuče”, jer se ne može utvrditi stepen saglasnosti nakon toliko proteklog vremena. No, vaninstitucionalna šteta koja je njemu već učinjena, biće uteha strastima onih koji ga ne vole, iz ma kog razloga da je tako. I vuk sit i ovce na broju.

   Odgovori
  • Nikada mi se nije svidjao Lecicev pogled ludaka, cak i onoj PLISANOJ REVOLUCIJI ciji je bio jedan od vodja osecao sam neku odbojnost prema njegovim ostrscenim i grimasama na licu, razjapljenim usnama i zlom osmehu hijene. Lecic se pogubio u svojim ulogoma koje je sam sebi i svom egu igrao. Ne bih se zacudio da ga se Lavova majka strasno plasila jer je spoznala da je nepredvidiv predator i da je ona njegova zrtva i plen. Uspela je da se iscupa iz njegovih kandzi a zahvalice duboko u sebi da niko ne cuje i ne vidi da su joj najveca pomoc bile Danijela i Merima a ne otac i majka koji su zaslepljeni Lecicem. Svojim cutanjem cuva svog sina jer ko bi bio ponosan na takvog oca.

   Odgovori
 4. Interesantno je da obe glumice ne zive u Srbiji, jedna u Americi, druga u Australiji (ili N. Zelandu, svejedno), da obe glumice imaju nesrpske korene, jevrejsko rusinske odnosno muslimanske, da obe glumice vole rado da se svlace gole na filmu i igraju scene sexa. Merima Isakovic je cak u tadasnje vreme bila toilko slobodna kao kad bi u to vreme bio dozvoljen homoseksualni brak. I sad treba njima dvema verovati?
  Ostaje jos samo da se javi Savina Gersak (slovenackih korena koja zivi u Italiji) da je Branislav Lecic silovao i onda je predstava sa tri cedne i postene glumice kompletirana.
  Inace Merima se razvela od muza Vladimira i udala za Risa Kokera.
  E sad kad bi Branislav Lecic imao bilo kakve druge korene osim srpskih a ove dve (ili tri) bar po nekoj liniji bilo kakve srpske korene onda ne bi bilo sve toliko sumnjivo.

  Odgovori
  • Dace Bog da tebe sve tvoje i one koji misle kao ti ” tako logicno ,iskreno, moralno” TESE LECICI.
   Kada vam bude u zivotu zatrebala uteha ,spasenje. Prvo vrlo licno”utesno” , a onda i po nacionalnoj osnovi.PS, Sto neljudskom profilu kao sto si ti :”Treba da bude cast”.

   Odgovori
  • Nacionalistički ugao gledanja je poslednje što nam je potrebno. Iz društvenog ugla gledanja, možda je i štetniji od samog čina silovanja. (?) No, ovde se radi i konkretnim ljudima, a ne o rasističkim predrasudama. Mogu da poverujem i da su obe strane iskreno uverene u svoj doživljaj događaja. Zato i postoje stručnjaci, da ga procene koliko god je moguće objektivno, možda i bolje od samih učesnika. Može se lako dogoditi, ako to nije i najrealnije, da se radi o slučaju podeljene krivice. Ako je tako, da sam Sudija, presudio bih krivicu muškarcu, a odredio minimalnu kaznu u okviru zakona. Tako bi obe strane dobile svoju satisfakciju i opomenu za ubuduće. Vredi uzeti u obzir da je oštećena ipak znatno kasnila sa optužbom, a i da optuženi nema istoriju takvog ponašanja. Naravno, sve pod uslovom da se delo silovanja dokaže, što u ovim okolnostima, nažalost, jedva da je moguće. Nauk za ubuduće – prijaviti silovanje odmah!

   Odgovori
 5. Da li postoji makar i hipoteticka mogucnost da neka zena na ovoj planeti moze lazno da optuzi muskarca za nesto, ili muskarac mora obavezno da bude kriv, u svakom slucaju? Zasto niko ne govori o tome? Da li su u svakom sporu sve zene neduzne zrtve, a svi muskarci olosi? Ima li i medju muskim svetom onih koji su zrtve zena?

  Odgovori
 6. Ponovo bez SUDA,PRAVA I PRAVDE neko soli pamet narodu sta je moral.Obaveza prijave krivicnog dela je odmah po saznanju , inace si saucesnik. Ovako skolovani i prefigani kao glumci, pa ko to bolje zna od njih. Ako Vas nesto boli odmah idete kod lekara a ne posle 10 i vise godina.Posle je kasno.

  Odgovori
 7. Postaje sve očiglednije da je karijera predatora Branislava Lečića puna skandala vezanih za svet žena. Divan tekst Merime Isaković koji ne optužuje već nam otvara oči, pokazuje da kao društvo nismo zteli i sposobni da osudimo silovanje jednog tzv. velikog čoveka Branislava Lečića. Čoveka koji je mnoge zadužio dok je bio ministar kulture pa mu sada na ovakav način vraćaju. A pitaju li se ti( a nadam se da imaju i decu), kako se oseća Danijela, njeni roditelji. Ne , ne, ne sme ovo biti donkihotovska borba, predaror mora biti kažnjen, onako kako su velika imena američkog filma kažnjena. SAD su zemlja prava, Srbija Lečića i Čede Jovanovića NIJE!

  Odgovori
  • Tebi oci ne moze nista otvoriti. Kod tebe je mrak i u glavi. A kad je SAD zemlja prava idi da zivis u SAD. Sta ces ovde! Kad bi svi takvi kao ti otisli u SAD bilo bi ovde vise svetla

   Odgovori
 8. Merima radi upravo ono što s pravom kritikuje. Ona “zna” kakav je Lečić, što ne može biti dokaz njedogove krivice. Tako i “pučina sudi” žrtvi silovanja, oslanjajući se na svoj površni utisak. Srećom, postoje profesionalci i jasna procedura, pa bi se trebalo držati toga. U protivnom, svi ćemo ostati “stoka jedna grdna”.

  Odgovori
 9. Opomena za sve one koji su podrzali PREDATORA Lecica, sram vas bilo sa filozofiranjem “Niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno”

  Odgovori
  • Ne radi se o “filozofiranju”, već o temeljnoj pretpostavci prava i pravde. Bez te “filozofije” ne bismo bili bolji od životinja. Merima kritikuje diskreditaciju glumice kao nešto neprihvatljivo. Svaka čast na tome. Ali, radi to isto kada se radi o Lečiću. Kakav god da je Lečić, a ne bi me bilo teško ubediti ni da je “najgori”, to nije nikakav DOKAZ u konkretnom slučaju mogućeg silovanja. Ona samo diskredituje Lečića, na način na koji to rade neki sa glumicom, a Merimi se, s pravom, to ne dopada. Ako joj se ne dopada, ne treba ni ona da tako radi.

   Odgovori
 10. kao prvo od kada je ona legendarna glumica?Retko ko ili niko je se ne seca da je ikada postojala na nasim prostorima.E sad za zlostavljanje,pa zar jedna odrasla zena od skoro 60 godina nikada do sada nije iznela istinu na videlo?Nego je cekala jednu mladu glumicu takoreci klinku da prva probije led.Da nije tuzno bilo bi smesno.Lecic ako je kriv treba da odgovara ,ali pre nego sto se dokaze ne unistavajte coveku karijeru i zivot,Izadjite sa cinjenicama i dokazima u sud a ne u zutu stampu

  Odgovori
 11. Merima! Zar ti nije dovoljno tvoje nesrece pa “da znas to ponasanje” daleko daleko od sRBIJE .Znamo mi neki i tvoje lecenje ali NAM JE KRIVO ZASTO SE STAVLJAS UUSUDIJE KOJI BEZ DOKAZA OPTUZUJU GOSN.LECICA .DALI vam je ta vasa nesreca dala za pravo da ste iznad PRAVDE???Cisto sumnjam!

  Odgovori
 12. Boze koja si ti seljanka zeno, ti si toliki nacionalista i antisemit i islamofobicna da u svemu citas nekakvu antisrpsku zaveru. Sve im krvne zrnce izbrojila i cak si navela i osobu koja ni na koji nacin nije u pricu ukljucena, sacuvaj me boze i sakloni! Nema u tebi trunke ljubavi, zamisli samo da s eradi o tvojoj cerki, da se njoj desilo i da bas zbog ovakvih idiotskih nastupa prema zrtvama kao sto je tvoj ne uspevas da je zastitis optuzujuci silovatelja. Jer kada se u Srbiji i na Balkanu generalno (a i sire) verovalo zrtvama silovanja? Srami se.

  Odgovori
  • Ne znam sta si ti ali Srpkinja nisi sigurno (mozda u pasosu). A ni pametna. Da li su zene koje su rodjene na selu ili poreklom sa sela glupe jer su sa sela?! Ako kazes da si mislila drugacije pa sto nisi upotrebila rec “gradjanka” kao pogrdnu rec a ne “seljanka”? Svi Srbi su poreklom sa sela. Nacionalizam je privrzenost naciji. To ti verovatno smeta mada to uopste ne stoji u komentaru koji ti pljujes. Antisemitizam je mrznja ili netrpeljivost prema Jevrejima. U kom delu komentara si to nasla? Islamofobija je mrznja i strah od Islama ili Muslimana. Nigde u komentaru se to ne moze ni pretpostaviti. Da je napisala da je neka glumica, sto ga optuzuje za silovanje, hrvatskog porekla ti bi verovatno pametovala sa Hrvatofobijom. Treca osoba je pomenuta jer se i ona rado skida gola u filmovima kao i dve doticne. Pogledaj njene filmove pa onda komentarisi. Da u osobi koju si ispljuvala nema ljubavi ne bi se zalagala za posteno sudjenje a ne linc koji je tebi drazi. Pre ce biti da kod tebe nema ljubavi osim prema sebi. Zamisli ti da se radi o tvom sinu (koga verovatno nemas ili ne volis) ili o tvom ocu (koga verovatno nisi imala ili nisi volela) ili o tvom muzu (ako ga imas i ako nesto osecas). Ne moras se sramiti jer da to mozes i znas ne bi ovo ni napisala!

   Odgovori
   • “Seljanka” nije odrednica porekla, već se odnosi na sistem vrednosti. Takva se jezička konstrukcija ustalila, šta da radimo. Stavovi koje si promovisala (nacionalizam, skoro na granici sa rasizmom, netpeljivost, insinuacije i projekcije) sažete u jednom pežorativnom izrazu. Ne poznajete se, pa sumnjam da tu može biti ičega ličnog. Naprosto, ono što tebe čini ponosnom, nekome drugom je odvratno. Verujem da si se već susretala sa time?

    Odgovori
    • “Seljanka” je termin koji se ustalio kod primitivaca i to znaju i vrapci ovde, ali ja ne moram da ga upotrebljavam. I to ocekujem i od ostalih kulturnih ljudi koji pominju stid i sram. Ustalio se i termin “pusi k…..” pa da li i za to ima opravdanje. Gde sam ja to promovisala nacionalizam?! Ja sam samo objasnila termine koje je ona napadala a verovatno ne zna ni pravo znacenje. Inace ja sam rodjena u gradu i odrasla na zalost na betonu. A posto rado pokusavate da glumite nekog moderatora onda procitajte prvo ciji su komentari. I doticna osoba na koju mislite nije ni jednom recju promovisala nacionalizam, rasizam, insinuacije i projekcije. Jedino je navela da je sumnjivo da su obe tuziteljke nesrpskih korena a tuzeni srpskih korena. Insinuacije mozemo mi stvarati. Ona je iznela samo cinjenice.

     Odgovori
     • “Seljanka” je ipak pristojnija zamena od vašeg predloga. Ne kažem da je precizna, za ono što se, slutim, htelo reći, ali je opšte prihvaćena. Ako Vas ne vređa, utoliko bolje. Šta je nacionalizam sami ste pokušali da objasnite. Nisam siguran da li uopšte razumete šta je pokušano da Vam se kaže. (?) Šta je nacionalizam, čini mi se da razumete još manje. (?) Nastavite da živite u sopstvenoj realnosti, to Vam niko ne može zabraniti. Ne bavim se istragama o autorima poruka, tako da sam reagovao samo na ono što mislim da je štetno za sve nas. Ko je koje nacije, u konkretnom slučaju, smatram bolesnim uglom posmatranja, izvinite na izrazu. Nema veze sa Vama, ne poznajem Vas, niti znam za Vaše druge poruke.

 13. Ja nisam u potpunosti povjerovala iskazu Danijele Š.Ali,veoma sam se iznenadila da postoji još neka glumica sa istom pričom.Ne miriše na dobro!

  Odgovori
 14. Čekala da Gaga umre.Mrtva usta ne govore.Enver se danonoćno,svakodnevno družio sa Merimom i nije u njenom ponašanju primjetio POSLEDICE TRAUME.Laušević ćuti k’o zaliveni.Njeno je biloкао i svoju nas.62god su62god i ono ŠTO JE BILO/ljepota,popularnost…/postoji samo u sećanju.Ni Čeka no bilo ko ne može da vrati ono što je BILO.BILO.Bila je,sada je neko drugi.

  Odgovori
 15. @Dejan2019: Intelektualna pobuda je tu ali od nje kod Vas ostaje samo pobuda. Da izvrcete teze znate ali da polemisete ne. Ja sam navela drugi primer ali to nije bio moj predlog. Iz Konteksta se vidi da mi se ni prvi ni drugi primer ne dopadaju. I to najjednostavnijom logikom. Nisam nigde pomenula da me ne vredja termin « Seljanka ». Ili povezujete stvari kao mali Perica (ili Djokica), posto sam rekla da sam odrasla na betonu. Predstavljate se kao da znate sve i kao da znate sta svi drugi treba da misle. A to je samo to sto Vi mislite. Pomalo a mozda i povise me to podseca na precenjene ideje. Niko nije ni trazio da se bavite istragama poruka vec da pogledate pre nego sto napisete odgovor sta stoji u poruci na koju reagujete. Vi ucestvujete u nekoj diskusiji a ne znate ko je sta i gde rekao. I to je pomalo ili povise zabrinjavajuce. Ko je koje nacije je po Vama bolestan ugao posmatranja. Ali to ne znaci i da je to pravilan (ili nebitan). Bitno je da sve sto Vama ne odgovara moze biti samo pogresno ili bolesno. Kazete da «reagujete na sve sto mislite da je stetno za sve nas». Ko ste Vi da odredjujete sta je dobro ili stetno za sve nas? Da li Vas je neko ovlastio ili ste sami sebe izabrali na tu «funkciju»? E to je vec bolesno.

  Odgovori
 16. Intelektualna pobuda je tu ali od nje kod Vas Dejane ostaje samo pobuda. Da izvrcete teze znate ali da polemisete ne. Ja sam navela drugi primer ali to nije bio moj predlog. Iz Konteksta se vidi da mi se ni prvi ni drugi primer ne dopadaju. I to najjednostavnijom logikom. Nisam nigde pomenula da me ne vredja termin « seljanka ». Ili povezujete stvari kao mali Perica, posto sam rekla da sam odrasla na betonu. Predstavljate se kao da znate sve i kao da znate sta svi drugi treba da rade. To asocira na precenjene ideje. Niko nije ni trazio da se bavite istragama poruka vec da pogledate pre nego sto napisete odgovor sta stoji u poruci na koju reagujete. Vi ucestvujete u nekoj diskusiji a ne znate ko je sta i gde rekao. I to je pomalo zabrinjavajuce. Ko je koje nacije je po Vama bolestan ugao posmatranja. Ali to ne znaci i da je to pravilan (ili nebitan). Bitno je da sve sto Vama ne odgovara moze biti samo pogresno ili bolesno. Kazete da «reagujete na sve sto mislite da je stetno za sve nas». Ko ste Vi da odredjujete sta je dobro ili stetno za sve nas! Da li Vas je neko ovlastio ili ste sami sebe izabrali na tu «funkciju»! Na Vasu zalost necu vise odgovarati na Vasa pseudopametovanja. Ovo je moj poslednji komentar.

  Odgovori
  • Svi ovde “pametujemo”, to i jeste poenta. Iz tog skupa svako će uzeti ono što smatra uverljivim. Ne treba nam ovlašćenje da izbesemo mišljenje, čak ni obaveza da bude “pametno”. Taj deo ste razumeli, koliko mi se čini. (?) Manje Vam je jasno, da SVAKO ima pravo da vašim stavovima oponira, naročito ako ih smatra “bolesnim”. Nacionalistčki ugao je, duboko verujem, sasvim neprimeren konkretnoj polemici, i to vam je rečeno. Tu Vam ne može pomoći ni “beton sa Terazija”.

   Odgovori

Ostavite komentar