Nije imao lako detinjstvo: Tozovčevog oca su STRELJALI u ratu, ostao je sam sa majkom i bakom

Malo poznati detalji iz života pevača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/RTS Kolo - Zvanični kanal

Narodni pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je danas u 85. godini od posledica koronavirusa.

Predrag Živković Tozovac bio je srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, najpoznatiji po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima. Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, a živeo je i radio u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine. Već sa deset godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku. U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima. Tek nekoliko godina kasnije završio je Višu komercijalnu školu u Beogradu.

Oglasila se Tozovčeva supruga: Zaljubili smo se čim smo se ugledali, nemam snage, IZGUBILA sam deo života

Ljubav prema muzici datira od njegovog ranog detinjstva. U leto 1941. godine je sa roditeljima bio u poznatom restoranu „Evropa“ u Kraljevu, gde je prvi put čuo pesmu „Golubice bela, što si nevesela“. Pesma mu se veoma svidela, pa je pitao oca da zamoli pevačicu da je otpeva još jednom. Ona je pristala, a Predrag je došavši kući uzeo svoju malu harmoniku i za vrlo kratko vreme naučio da svira tu pesmu. Roditelji su bili šokirani što je tako mali dečak uspeo sam da nauči da svira tešku numeru.

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, za koju kaže da se lavovski borila kako bi porodici obezbedila koliko-toliko normalan život.

Tozovac PREDOSETIO SMRT, imao je samo jednu želju: “Umiru mi pred očima, užasan je osećaj”



Izvor: Objektiv.rs, Pink.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar