Više sam se plašio srpskih švercera od NATO aviona: Isti pilot je vozio Slobu na dva istorijska Vidovdana

Neverovatna životna priča čoveka koji je Miloševića vozio na Gazimestan i u Hag

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen YouTube

Kada je Slobodan Milošević seo u helikopter, pilot se okrenuo ka njemu i rekao mu da je on isti čovek koji ga je vozio na Gazimestan 1989. godine. Isti pilot koji ga je vozio tada za Tuzlu, vozio ga je i na Gazimestan.

Ovaj detalj izručenja Slobodana Miloševića Hagu na Vidovdan 2001. godine ispričao je sinoć na RTS-u Čedomir Jovanović, u to vreme član Demokratske stranke i šef poslaničke grupe DOS-a. A kako kažu upućeni, taj pilot je čuveni Vladan Kosić Kos, pukovnik policije i od 1. avgusta 2018. godine penzionisani komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, piše Blic.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Dušan Mihajlović je obezbedio dva helikoptera koji su došli u Institut za bezbednost. Ja sam Miloševića priveo do helikoptera kojim je trebalo da bude prebačen u Tuzlu. Milošević me je tada pitao: “Znaš li koji je danas dan?” Nisam znao da mu odgovorim. “Ne znaš? Pa tako i izgledaš”, rekao mi je tada. “Danas je Vidovdan”, rekao je. Ušao je u helikopter, okrenuo se i rekao: “Aj zdravo, braćo Srbi” – ispričao je sinoć Jovanović.

Dvaput su me presreli i pretili obaranjem

Pilotu Kosiću letovi sa Miloševićem nisu bili jedini istorijski, naprotiv. Cela karijera mu je bila takva.

Kako su u dane penzionisanja o njemu pisale “Novosti”, bio je pilot luksuznog helikoptera “sikorski” i vozio predsednike naše države. Bio je za komandama poslednjeg helikoptera JNA koji je napustio Sloveniju iz Brežica. Zatim je prebacio i poslednji iz Skoplja. U Mostaru, nad Nevesinjem, izvršio je “hapšenje u vazduhu” kolege Muslimana koji je pokušao da ukrade helikopter. Januara 1993. prebačan je iz Vojske u DB, u Jedinicu za specijalne operacije.

Tokom rata u Hrvatskoj je, kao pouzdan, određen da skoro svakog dana leti iz Mostara do blokirane kasarne u Zadru i da im nosi poštu i TV kasetu sa programom “Jutela”.

– To su bili smutni ratni dani u kojima niko nikome nije verovao – kazao je Kosić.

Nije krio da su piloti DB leteli u ratu u Bosni i Krajini. Pričao je da su ga dvaput presreli NATO lovci u akciji zabrane leta i pretili radio-vezom da će da ga obore. Tokom oba leta prevozio je ranjenike.

– Nadzvučni lovac teško može da ulovi helikopter. Bitno je da pilot zna šta tada mora da uradi. NATO aviona sam se manje plašio nego naših švercera. Zategnu noću sajlu preko Drine da vuku robu, a mi svakog dana “brišemo” nad rekom. Jednom umalo da nastradam na toj “saobraćajnici” – ispričao je pilot Kosić.

Dvaput je tokom rata video kako se ispred njega ruši kolega u drugom helikopteru. Spasavao ih je… Veruje, međutim, da nije smrt u ratu najstrašnija.

– Kada je padala Krajina, poslat sam iz Beograda da prevezem helikopter sa Petrove gore. Negde kod Dvora na Uni, na putu u šumi naišao sam na “jugo” sa otvorenim vratima. U vreloj noći, pored auta, stajale su dve mlađe žene. Ratne udovice dva pokojna brata. Četvoro dece je bilo u kolima, a na krovu torbe i smotuljci. “Kude se ide za tu Srbiju?” – seća se pilot Kosić pitanja i slike od koje ne može da pobegne.

Vozio je Jovicu Stanišića posle sastanka u Karađorđevu, na kojem je smenjen. Biljanu Plavšić je dovodio sa Pala do Slobana Miloševića kada je preuzimala državu od Radovana Karadžića. U sećanju mu je mnogo tajnih operacija i jedna koju je narod na TV mogao da vidi.

Imao je ponude da se SAKRIJE i promeni IDENTITET: Umesto toga Milošević se mirno spremio za zatvor

– Takvu poplavu ne pamtim. Drugog dana nepogode bio sam u jednom od dva helikoptera koja su za 12 sati prevezla 2.000 ljudi od Obrenovca, do Srema. Rekord nad rekordima. Posle, kada je došlo još helikoptera iz Mađarske, Belorusije, Švajcarke, Italije… komandovao sam sa 20 letelica, plus Emir Kusturica sa svojom “pticom”. Bože, što je tvrdoglav čovek, kao poplava… – ispričao je pukovnik Kosić “Novostima”.

Lete tri helikoptera – u kojem je Milošević?

Nikad nije pričao o helikopterskom prebacivanju uhapšenog Slobodana Miloševića u Tuzlu na Vidovdan, 28. juna 2001. godine. Ono što se zna je da se radilo o operaciji zbunjivanja, sa skoro istovremenim letovima tri različita helikoptera da se ne bi znalo u kojem je Milošević.

Kako je svojevremeno pisao Miroslav Lazanski za “Politiku”, Komanda Ratnog vazduhoplovstva i PVO SR Jugoslavije nije imala saznanja o helikopterskom prebacivanju Miloševića na aerodrom Dubrave kod Tuzle sve do saopštenja preko medija.

U 16.25 sati tog 28. juna, po usmenom naređenju generala Nebojše Pavkovića, načelnika Generalštaba, komandant RV i PVO general Smiljanić naređuje da se pojača osmatranje severnog i severozapadnog dela Srbije i da se uključe i radari koji inače nisu bili u operativnom radu, a pokrivaju taj deo vazdušnog prostora. Naredio je i da se u tročasovnu gotovost stave po tri helikoptera na aerodromima Kovin i Niš.

Tog dana su letela tri helikoptera MUP Srbije. Prvi, AB-212, sa pozivnim znakom YUHCA, zatim SA-342 sa pozivnim znakom YUHED i Mi-17 sa pozivnim znakom YAF-215. Istovremeno se pojavljuje i let M-18, „dromader“, redni broj 8354, na maršruti Beograd – Bogatić – Beograd. Zadatak: “zaprašivanje komaraca”.

Isplivalo “PROROČANSTVO” Đinđića: Ove reči političara su nekada bile ZABRANJENE, otkrio je sve o Kosovu

Nijedan let nije u potpunosti izvršen prema prijavi u odnosu na vreme, mesto i tačke poletanja i sletanja. I pored pojačanog osmatranja vazdušnog prostora navedeni helikopteri MUP-a Srbije nisu otkriveni ni praćeni radarima iz sistema VOJIN, jer su leteli na visinama ispod 100 metara.

Čekanje u Tuzli: Cigareta i umivanje

Mnogo kasnije će na internetu osvanuti snimak za koji se veruje da je tog Vidovdana nastao u Tuzli, pre samog transfera Miloševića u Hag.

Na snimku se vidi Milošević kako ulazi u jednu prostoriju, pretpostavlja se u američkoj vojnoj bazi u kampu “Eagle” u Tuzli, u pratnji osobe u vojnoj uniformi. U Tuzli ga je inače sačekao poručnik Endi Milani, narednik “Delta force” odreda.

Samo jedan vojnik bio je zadužen za snimanje, a Milošević je, navodno, s njim razgovarao o tome kako je najbolje namestiti kameru, koji kadar i kako se koristi zum.

Na snimku se vidi Milošević u beloj košulji kako u pratnji nekoliko osoba u maskirnim vojnim uniformama ulazi u prostoriju u bazi “Eagle”, verovatno dok čeka avion koji će ga prevesti u Hag. Milošević je nekoliko trenutaka sedeo, potom mirno šetao po prostoriji sa rukama iz leđa, a u jednom trenutku je sa prisutnima počeo da razgovara na engleskom.

Kasnije je dobio cigaretu koju mu je stražar pripalio, a onda i bocu vode koju je iskoristio da se umije nad lavorom.

Nešto kasnije, jedan transportni avion britanskog RAF-a, oznake HS-125B, pre ulaska u vazdušni prostor Srbije okrenuo je kurs prema Sarajevu. Dalje je praćen od strane PVO SR Jugoslavije do Tuzle, gde je i sleteo u 21.15 sati. Sa aerodroma Tuzla je britanski avion, u kojem je tada bio Slobodan Milošević, poleteo u 21.50 sati ka Hagu.

Pogrešan korak i 100 osoba bi bilo mrtvo: Ivković otkrio sve NETAČNE događaje iz serije PorodicaIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar