Dvoličnost Krivokapića: Nakon što im je Crna Gora uvela SANKCIJE, usledila je OŠTRA reakcija Rusije

Oglasila se Marija Zaharova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Rusiju nije iznenadilo što su Crna Gora i Severna Makedonija uvele sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog. Međutim, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primećuje da je Podgorica krenula na ovaj korak nakon poziva na normalizaciju odnosa sa Moskvom.

– I iz Skoplja i od nedavno iz Podgorice uveravaju nas da su spremni da razvijaju, jačaju normalne odnose. U crnogorskom slučaju obnavljati ih nakon višegodišnjeg perioda degradacije, govore da su spremni da izgrade sve potrebne uslove, uz put pokušavajući da objasne razloge zašto su ranije morali (da vode rusofobsku politiku). Pozivaju se da moraju na prate politiku EU, pošto žele da uđu u EU. Drugim rečima, mehanički podržavaju korake u čijem donošenju nosu uzimali učešće – izjavila je Zaharova na nedeljnom brifingu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Potrošački pristup i slabo manevrisanje radi rešavanja kunjunkturnih problema u korist saveza sa trećim državama potkopavaju poverenje i sigurno ne stimulišu razvoj bilateralnih odnosa – dodala je ona.

Sankcionisana solidarnost balkanskih zemalja, prema rečima Zaharove, otkriva njihovu “nedoslednost i zavisnost”. Istovremeno, kako je primetila, Rusija je “uvek otvorena za iskren, ravnopravan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju međusobnih interesa”.

Podsetimo, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se brojne zemlje pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava. Među njima su Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar