6 namirnica koje ne smete da jedete sirove: Izazivaju mučninu i povraćanje

Dobro ih skuvajte pre jela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Jill Wellington

Poznato je da sirova hrana može imati izuzetne blagodeti za naše telo i organizam.

U njoj se nalaze vitamini i minerali koji su nam potrebni, ali postoje određene namirnice koje se nikako ne smeju konzumirati bez prethodne prerade jer mogu izazvati brojne zdravstvene probleme.

Crveni pasulj

Svakako da vam do sada nije palo na pamet da jedete sirovi crveni pasulj, međutim, obratite pažnju koliko ga dugo kuvate. Pasulju je potrebno više vremena kako bi omekšao, a da bi taj proces bio lakši, ostavite ga nekoliko sati potopljenog u vodi pre kuvanja.

Foto: Adriana Machado/Alamy/Alamy/Profimedia

Nedovoljno skuvan pasulj može da izazove zdravstvene probleme kao što je nadutost, jer on u sebi sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina.

KrompirSpada u povrće koje može biti izuzetno opasno po naš organizam ako se konzumira sirovo. Dovodi do povećanja telesne temperature, izazivanja dijareje, povraćanja, a u ekstremnijim slučajevima može dovesti i do halucinacija.

Foto: Pixabay.com

Plavi patlidžan

Patlidžan, isto kao i krompir, u sebi sadrži solanin čija konzumacija može izazvati probleme sa mučninom i povraćanjem.

Foto: Freepik/stockking

Da bi se smanjila količina solanina u patlidžanu, potrebno ga je skuvati u vodi.

Zelene mahunarke

U zelene mahunarke spada raznovrsno povrće kao što su boranija, grašak, pasulj i mnoge druge. One u sebi sadrže lektin, odnosno belančevinu čija konzumacija može izazvati čeonu glavobolju, mučninu, povraćanje, grčeve i gasove.

Foto: Pixabay/Blende12

Možete pojesti nekoliko sirovih zelenih mahunarki bez određenih posledica po vaše zdravlje. Međutim, konzumacija veće količine sirovih zelenih mahunarki može biti blago otrovna. Dovoljno je da zelene mahunarke kuvate desetak minuta u vodi kako bi se smanjio nivo lektina.

Spanać

Spanać je prvo potrebno detaljno oprati, a zatim i dobro skuvati kako bi se uništile sve bakterije koje su se nakupile na listovima. Jedna od tih bakterija koja se može naći na spanaću je ešerihija koli koja prouzrokuje brojne zdravstvene probleme i koja je vrlo uporna i teško se leči.

Foto: Freepik/stockking

Spanać u sebi sadrži oksalnu kiselinu koja može dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca. Pre jela, prethodno skuvajte spanać da biste bili sigurni da se količina ove kiseline smanjila na minimum.

Divlje gljive

One mogu biti izuzetno opasne jer je većina njih otrovna. Mogu izazvati lakše i teže trovanje.

Foto: Pixabay/adege

Međutim, neke od sorti divljih gljiva nakon kuvanja mogu biti jestive.

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar