EKSKLUZIVNO! Vladanka Malović za Objektiv otkriva istinu o aferi “Mauricijus”

Član predsedništva SNS otkriva sve o aferi koja potresa Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Šporčić

Nakon što je uhvaćen u aferi „Mauricijus” Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i predsednik SSP, podneo je prijave protiv osoba za koje tvrdi da su umešane u falsifikovanje dokumenata u vezi sa njegovim računima u stranim bankama.

Među njima je i Vladanka Malović, član Predsedništva i predsednik Službe za informisanje Srpske napredne stranke, koja u ekskluzivnom intervjuu za Objektiv odgovara na Đilasove optužbe…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kada su kriminalci nervozni, kao što je sada Dragan Đilas, trese se čitava njihova kriminalna mreža, a Đilasova je, bogami, počela ozbiljno da se drma. On sada kidiše kao ranjena zver, ne samo zbog toga što su svi videli istraživanje Novosti koje je dokazalo da je notorni lažov i da je sve vreme obmanjivao građane, što su svi crno na belo videli da jeste korisnik milionskih računa u stranim bankama, već zato što je svestan da se pokreće čitav niz aktivnosti nadležnih državnih organa i da primenom zakonskih propisa vrlo lako može ostati bez nezakonito stečenog bogatstva. Ono što je Đilas krio kao zmija noge, a što je istraživački tim Novosti dokazao, daje ozbiljne indicije ne samo da je utajio porez, prao novac, sakrivao stvarno vlasništvo po ko zna kojim sve kompanijama već i da je razgranao međunarodnu finansijsko-kriminalnu mrežu, i da njegove finansijske premetačine mogu da budu predmet ispitivanja i organa drugih država, a ne samo Srbije, koju je godinama pljačkao.

– To je njegova velika muka. Otud ovaj blamantni pokušaj zastrašivanja krivičnim prijavama, izmišljanjem nekakvih falsifikata, i sada već panično pozivanje stranih ambasada i kukanje da mu se sprema političko hapšenje. Znate, kada Đilas u intervju za Krik pre nekoliko godina opušteno prizna da je svesno kršio zakon, da je od osnivanja on stvarni vlasnik „Dajrekt medje”, a da se dogovorio sa svojim kumom Mlađom Đorđevićem da to prikažu u papirima drugačije, zamislite šta sve državni organi mogu da otkriju temeljnom istragom svih povezanih kompanija širom sveta gde se pojavljuje njegovo ime. Inače, ja jedva čekam da se sretnemo na sudu, jer će tek da se vidi šta je sve radio, gde sve krije opljačkane narodne pare, a ako je mislio da će da me zastraši, da ću da zaćutim i pognem glavu pred takvim lopovom i lažovom – grdno se prevario.

Šta znate o Đilasovim računima u inostranstvu?

Nisu samo Mauricijus, Hongkong i Švajcarska u pitanju… – Vidim da istraživački novinarski timovi dolaze do novih saznanja, a da se uključila i Uprava za sprečavanje pranja novca. Biće veoma interesantno da se vidi gde je sve Đilas letovao i prao prozore, ili što bi naš narod lepo rekao – prao pare. Zasad se pominje 17 stranih država i više od 50 računa, verujem da će ih biti još. Mislim da ćemo uskoro svi biti iznenađeni kada vidimo koliki je naš Điki muljatorski čarobnjak i da ozbiljan krimi-roman može da se napiše kako je taj tužni siromah sa 70 hiljada evra na početku političke karijere došao do stotina miliona evra i stvorio ogromnu tajkunsko-medijsko-kriminalnu hobotnicu, čiji su pipci došli do najudaljenijih delova sveta.

Jedno je što Đilas ima silne milione na inostranim računima, a drugo pitanje je poreklo tog novca. Postoje li dokazi da je poreklo tog novca nezakonito?

– Pare, milioni evra, čiji je najveći deo Đilas posakrivao na raznim meridijanima, naše su pare, pare građana Srbije, koje je on godinama, dok je bio javni funkcioner, krao iz naših džepova. Drsko, na mafijaški način, njemu svojstven, otimao je narodu, našoj deci, bolnice, škole, vrtiće, puteve, iz državnih institucija i kompanija, i raznim finansijskim malverzacijama isisavao i po 80 miliona evra godišnje, više od 619 miliona evra prihodovale su njegove kompanije, 26 za koje se zna, dok je on bio na vlasti. Od 2004. njegova imperija je rasla, a naš narod, Beograd i Srbija bili sve siromašniji.

– Đilasu i njegovima nepodobne sudije su preko noći dobijali otkaze, novinari su morali da ćute o stanju u zemlji, urednici su ućutkivani, jer je gazda Đilas bio medijski bog, koji je uspostavio potpunu kontrolu medijskog tržišta, medicinske setre, doktori, prosvetni radnici, svi, osim njegovih političkih istomišljenika, ponižavani su i izgladnjivani na najbeskrupulozniji način pod kriminalnom vlašću ovih najvećih lopuža koje je Srbija imala. O tome kako nas je Đilas sa svojom lopovskom družinom godinama krao, Verica Barać posvetila je čitavo jedno poglavlje u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, a to je samo blaga ocena stanja u Srbiji i svega što je narod preživljavao godinama – to je bio cunami pljačkanja Srbije. Verujem da će nadležni državni organi sada sve do detalja i ispitati i obelodaniti, jer Srbija mora da vidi sve kriminalne radnje kojima je Đilas stekao bezobrazno veliko bogatstvo dok je bio gradonačelnik.

Ostatak ove priče pročitajte u današnjem izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (59)

  1. Valjda će makar jedan deo lopovluka Dragana Djilasa izaći na videlo,naravno veoma je važno da se dokaže i da mu se sudi.Ima mnogo stvari koje ne mogu da idu na Sud.NPR sve mutne radnje koje je činio na Mašinskom fakultetu,kako je uopšte postao student prodekan,zatim kako je i zašto prešao 1994 i 1995.god i da automatski postane Urednik omladinskog radia na Studiu B ali i na Radiu B92 i to istovremeno.Kako je baš tada Soroš uplatio veliku novčanu donaciju baš za ta dva Radija.Kako je 2001.god Džordž Soroš dao ogroman novac za osnivanje TV B92.

    Odgovori
  2. Neko ko je stvorio novac na legalan način taj ne otvara svoje bankovne račune širom sveta kako bi ga tamo krio.

    Odgovori

Ostavite komentar