“Ja sam bio na ratištu, a on je KRAO”: Beograđani traže ISTRAGU o Đilasovim milionima (ANKETA)

Građani Beograda su istakli da bi, u skladu sa pravnom državom, nadležni organi morali što pre da ispitaju poreklo njegovog novca i njegova sumnjiva poslovanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Iako je predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, više puta izlazio u javnost pravdajući se i bezuspešno negirajući tvrdnje o posedovanju računa na Mauricijusu i Švajcarskoj, građani Beograda su bili jasni u stavu da državni organi treba detaljnije da ispitaju poreklo njegovog novca.

Na pitanje Objektiva da li država treba do kraja da istraži sve račune Dragana Đilasa u inostranstvu i da li Đilas treba da da odgovore narodu na pitanje odakle mu toliki novac van granica Srbije, naši ispitanici su odgovorili da bi, u skladu sa pravnom državom, nadležni organi morali što pre da ispitaju poreklo njegovih miliona i njegova sumnjiva poslovanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Hvala Bogu da treba. Meni od sedamdeset godina prvom treba da položi račune. Mi smo ovo stvarali, a ne on. Ja sam bio na ratištu, a ne on, on je uzimao i krao pare, i zato ja sada ćopam – ozlojeđeno je odgovorio jedan stariji građanin, a sa istim besom sličan stav je podelio i jedan deka:

– Kada bih se ja pitao, prvo bih ga strpao u zatvor da iz njega priča.

Činjenicu da bi lider Stranke slobode i pravde želeo da vodi državu i narod, a da pritom toliko ne ceni svoju zemlju pa novac krije po tajnim računima u inostranstvu, naši ispitanici su prokomentarisali na sledeći način:

– Kakvo vođenje, to je nepošten čovek, ni molera koji se tako ponaša ne biste doveli u stan da vam kreči, a kamoli da vam vodi državu – rekao je naš ispitanik, a sa njim se složio i jedan gospodin koji je jasno ismejao Đilasove pretenzije na vlast:

– Jedanput je vodio, nemoj da proba drugi put! – rekao je on.

– To je smešno. Kakav Đilas. Mislim da nema u Srbiji čoveka koji bi mogao da vlada, osim Vučića. Ja se ne bavim politikom, ali po meni, on je jedini koji je stvarno kralj! – zaključio je jedan gospodin.

Podsetimo, nakon saznanja do kojih je došao Objektiv otkrivši da je Dragan Đilas 2014. godine osnovao Multikom Open AG u švajcarskom gradu Cug, te da je kapital njegove firme u ovom mestu poznatom kao poreskom raju za tajkune narastao na neverovatnih 5 miliona evra, počelo je da se odmotava klupko Đilasovih sumnjivih finansijskih poteza i malverzacija.

Naime, na osnovu dokaza koje su potom iznele Večernje novosti, otkriveno je da se Đilasovo poslovanje proteže sve do poreskog raja Mauricijusa, a potvrđeno je i da predsednik Stranke slobode i pravde poseduje pozamašnu sumu na kontu u Švajcarskoj.

Prema saznanjima, bivši gradonačelnik Beograda je iz zemlje na račune u inostranstvo izneo na desetine miliona evra, krijući vlasništvo firmi, a sumnja se i da je izbegavao da plati porez na kapitalnu dobit.

Naime, na računu “Dojče bank” na Mauricijusu, čiji je Đilas formalni vlasnik, krajem prošle godine nalazilo se tačno 5.741.025 evra. Kompanija na koju se vodi račun je “Askanijus” (Ascanius LTD). Drugi dokument koji je razbesneo domaću javnost odnosi se na račun u “Sosijete ženeral” banci u Švajcarskoj koji se vodi na “Multikom open AG”. Tu firmu zvanično predstavlja Gojko Đilas, ali su kao potpisnici navedeni i Dragan Đilas i izvesni Šmit Paskal. U decembru prošle godine na kontu je bilo 620.147.20 evra.

Ukoliko se dokaže da je Đilas tokom svojih višegodišnjih sumnjivih finansijskih poteza istovremeno i prao novac, njemu bi mogla da bude zaprećena kazna i do 10 godina zatvora. Za najteži oblik krivičnog dela pranja novca, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, predviđena je sankcija u trajanju od jedne do 10 godina. Ova kazna sleduje onom za koga se dokaže da je “oprao” novac u iznosu većem od 1,5 miliona dinara (oko 12.000 evra).

U slučaju Dragana Đilasa, iznosi koji se sada razotkrivaju na brojnim računima kojima raspolaže u inostranstvu (uključujući Hongkong i još petnaest zemalja), višestruko premašuju ovu cifru.

Šta su još građani Beograda imali da kažu na ovu temu pogledajte u video anketi na početku teksta.

Biće posla za TUŽILAŠTVO: Ovako je Dragan Đilas uhvaćen u laži da nema račune na Mauricijusu? 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Svako ko je postao milioner u tom periodu MORA biti proveren. Sarkozi je dobio tri godine zatvora kao predsednik pa necemo valda dozvoliti Dilasu i slicnim lopovima da budu ne kaznjeni.

    Odgovori
  2. Nema ništa od toga. Đilas je za ovu i ovakvu Srbiju nedodirljiv. Đilas kontroliše Tužilaštvo i Pravosuđe. Džaba ste krečili.

    Odgovori

Ostavite komentar