U borbi protiv prehlade i virusa, vaš veliki saveznik je i cvekla.
Ovo povrće mnogi preskaču potpuno neopravdano, jer cvekla je prepuna vitamina i minerala.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
A u kombinaciji sa jabukom i šargarepom, sok od cvekle se pretvara u veoma efikasan domaći lek.
Stručnjaci navode 8 razloga zbog kojih bi trebalo da što češće pijete sok od cvekle:
1. Čisti creva i pomaže im da pravilno funkcionišu.
2. Čaša ovog soka dnevno snižava visok krvni pritisak.
3. Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje očiju.
4. Povećava nivo energije i tako pomaže telu da bolje reaguje na vežbanje.
5. Sadrži pigment betalain, koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Zahvaljujući njemu, ovaj sok sprečava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma.
6. Povećava nivo gvožđa u krvi. Pored toga, sadrži i antioksidanse koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, gvožđe, koje ovaj sok sadrži, poboljšava cirkulaciju.
7. Dokazano poboljšava imunitet. Kao rezultat, telo se brže i lakše bori protiv infekcija.
8. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle pomaže u ublažavanju stresa.
Priprema:
Jabuku, šargarepu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno. Ostavite sat vremena da odstoje u posudi i da puste sokove. Na čašu stavite cediljku, pa kašikom kroz nju procedite narendano voće i povrće. U dobijenu tečnost dodajte malo limuna i kašičicu meda.
Količina soka zavisi od toga koliko je veliko voće i povrće i koliko je ono sočno. Od jedne jabuke, šargarepe i cvekle dobije se oko 2,5 dl soka.
Ukoliko volite gušću varijantu, takozvani smuti, sve sastojke dobro usitnite u blenderu i tečnost popijte bez ceđenja.
A ako imate sokovnik, namirnice samo stavite u njega, uključite ga i sačekajte da za nekoliko sekundi odradi posao.
Komentari (0)