Da li će mučeni i stradali Srbi dobiti odštetu? Jeckov: “Vi nečiju tragediju pokušavate politizovati”

Veliku raspravu u Saboru izazvao je govor saborske zastupnice Samostalne demokratske srpske stranke Dragane Jeckov

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

O dugo očekivanom zakonu o civilnim žrtvama rata Hrvatski sabor raspravljao je ove nedelje. Danas je usvojena radna verzija zakona koja će biti poboljšana amandmanima. Ovim aktom punog naziva Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kako je najavljeno, prava će moći ostvariti državljani Hrvatske, ali i strani državljani koji su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj.

Rasprava o Predlogu zakona izazvala je burnu raspravu u Saboru. Brojni desno orijentisani opozicioni zastupnici poručili da će se kroz ovaj zakon, kako tvrde, „omogućiti da u ostvarenju prava potencijalno učestvuju i oni koji su aktivno učestvovali u oružanoj pobuni protiv samostalne hrvatske države“ .

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veliku raspravu u Saboru izazvao je govor saborske zastupnice Samostalne demokratske srpske stranke Dragane Jeckov koja je govore desničarskih zastupnika nazvala kukavičkim.

Žalosno je da se danas nečija tragedija pokušava bezrazložno i perfidno politizovati. Znam da tako ne razmišljaju ljudi koji su stradali, koji su nekog izgubili .. Oni koji danas govore jezikom mržnje ne razmišljaju jesu li svojim politikanstvom danas opet, i svojim kvazi emotivnim izlivima domoljublja, još jednom povredili žrtvu – rekla je Jeckov.

Osim potrebe za ovim zakonom zastupnica SDSS-a izrazila je i zabrinutost za neke njegove delove. Jeckov se osvrnula i na član 9. koji reguliše status zatvorenika u logorima i zatvorima, ali se odnosi samo na neprijateljske logore i zatvore.

I zato postavljam pitanje šta će se dogoditi sa civilima zatvorenim u Kerestincu, Lori, logoru pakračka Poljana, u Paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, civilima iz Gospića i Karlobaga, civilima i njihovim porodicama iz Osijeka. Hoće li i oni biti tretirani kao civilne žrtve rata – zapitala se Dragana Jeckov.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar