Japanska kultura može delovati daleko i komplikovano, posebno jer se dosta razlikuje od onoga na šta smo navikli od malena.
Iako je način života Japanaca specifičan, postoji nešto što im je zajednička sa skoro celim svetom – žene koje obožavaju mladolikost i svež izgled.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Žene u Japanu poručuju da ćete pridržavanjem ovih zlatnih pravila obradovati telo zdravljem i dobrom linijom, a lice blistavim izgledom, koji će svako primetiti.
1. Konzumiraju zeleni čaj svakog dana

Zeleni čaj nije samo ukusan, već je i jako koristan za telo. Jedan je od najzdravijih čajeva na svetu, bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i odlažu starenje i nastanak bora. Čak pomaže i kod mršavljenja, a smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.
2. Često jedu fermentisanu hranu

Fermentacija čuva prirodne hranjive sastojke u hrani i stvara korisne enzime, vitamine B, omega-3 masne kiseline i probiotike.
Jača dobre crevne bakterije, razgrađuje hranu i tako pomaže probavi, što zauzvrat pomaže i kod mršavljenja.
Uz to, pomaže kod izbacivanje toksina i teških metala iz organizma.
3. Imaju lako svarljivu i kvalitetnu ishranu
Za razliku od nas, Japanci vole da jedu pirinač, rezance sa morskim plodovima i ribu, a protivnici su crvenog mesa, koje opterećuje sistem za varenje.
Njihov jelovnik bogat je visokokvalitetnim proteinima, raznim esencijalnim hranjivim sastojcima i omega-3 masnim kiselinama i utiče na kvalitetan rad mozga, srca i drugih organa.

Omega-3 masne kiseline su korisne u smanjenju telesne masnoće, posebno na području oko trbuha. Osim toga, plodovi mora takođe smanjuju upalu u telu i korisni su za nervni sistem. Omega-3 masne kiseline takođe su važne za glatku kožu. Te zdrave masti pomažu u prevenciji mnogih kožnih problema poput atopijskog dermatitisa, psorijaze, akni, ali i karcinoma kože.
4. Serviraju isključivo male porcije

Ako servirate hranu na velikim tanjirima, činiće vam se da su porcije male. Umesto toga, servirajte na malim tanjirima i porcije će delovati velike, a manje ćete jesti. Ovo sprečava prejedanje i visok unos kalorija, što je često važnije od vrste hrane.
Takođe, Japanke jedu sporije, dajući želucu dovoljno vremena da obradi hranu i signalizira mozgu kad mu je dosta. Štapići zapravo igraju važnu ulogu u tome da se ne unese velika količina hrane, ali i da se jede sporije.
5. Tokom obroka jedu i ne rade ništa više

Za Japance su obroci vreme za vraćanje energije telu. Zato oni ne jedu usput, dok šetaju ili gledaju TV. Sve se ovo smatra nepristojnim i retko se može videti kako neko jede dok gleda TV, na ulici ili u javnom prevozu.
6. Jedu zdrave slatkiše

Japanke retko jedu slatkiše, a to je jedna od tajni zašto ostaju vitke. U Japanu ljudi više vole sveže voće na kraju obroka, a ne deserte prepune šećera. Takođe, japanski slatkiši imaju manje karamele i rafinisanog brašna. Slatkiši su izrađeni od zdravih sastojaka, poput batata, heljdinog brašna i svežeg voća.
Komentari (0)