“Nemojte roditelje zvati tako”: Đacima škola naredila da prestanu da koriste reči MAMA I TATA!

Rukovodstvo škole smatra da je ovaj vodič primeren i navodi da imaju cilj da promovišu osećaj pripadnosti svih njihovih đaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Miloš Rafailović

U vodiču za inkluzivni jezik jedne škole u Njujorku data je preporuka da deca iz upotrebe izbace reči tata, mama, roditelji…

Privatne škole na Menhetnu sve više se zalažu za upotrebu inkluzivnog jezika i savetuju đake da prestanu da koriste reči mama, tata, roditelji, jer ti izrazi, kako navode, “iznose pretpostavke o tome kako neko dete živi”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedna škola, koju pohađaju i deca vrtićkog uzrasta, ali i srednjoškolci, izdala je vodič od 12 strana u kojima đake “upoznaju sa misijom inkluzivnosti”.

U tom vodiču, đacima se preporučuje da koriste termine poput odrasli, ljudi, članovi porodice i staratelji, umesto mama, tata i roditelji. Takođe, navode i da bi bilo poželjno koristiti izraz “pazitelj” umesto dadilja ili bebisiterka.

– Familije se formiraju na različite načine i u školi “Grace Church” koristimo inkluzivni jezik koji opisuje tu različitost. Veoma je važno da suzdržati se od termina koji direktno opisuju život nekog deteta, odnosno ko brine o njemu, da li spavaju u istoj kući svako veče, da li viđaju svoje roditelje i slično – navodi se u brošuri.

U dokumentu se navodi i kako pravilno da se koriste izrazi koji se odnose na pol, seksualnu orijentaciju, rasu i versku i narodnu pripadnost, piše NY Post.

– Umesto da nekog pitate: “Šta si, odakle si?”, pitajte ga: “Koje je vaše kulturološko/etničko poreklo? Odakle su tvoji preci, tvoja porodica?” – dodaje se u brošuri.

Rukovodstvo škole smatra da je ovaj vodič primeren i navodi da imaju cilj da promovišu osećaj pripadnosti svih njihovih đaka.

Bajden je TEŠKO BOLESTAN, na njega su bačeni glasovi?! Poznati voditelj otkrio užasne vesti za Amerikance



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (1)

  1. Ovo je idealno za kvazi brizne malogradjane koji ne misle mozgom ,vec titulama.Njih još nisu obavestili da se danas vise kupuj7 nego ucenjem sticu ...nije ni cudno sto takvi onda lako propagiraju ovakV besmisao...

    Odgovori

Ostavite komentar