44 telefona kriju DOKAZE protiv Belivuka: Evo kako je policija pronašla užasne SNIMKE Veljinog klana

Stru­č­nja­ci uspe­li da de­ši­fru­ju za­šti­će­ne mo­bi­l­ne Be­li­vu­ko­vog kla­na i da pseu­do­ni­me iza ko­jih su se kri­li po­ve­žu s konkretnim oso­ba­ma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Policija je od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića oduzela ukupno 44 telefona s aplikacijom Skaj, preko koje su kriminalci razmenjivali snimke i slike mučenja, egzekucija i sakaćenja žrtava.

Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je, gostujući na TV Prva, da su istražitelji uspeli da dekodiraju zaplenjene telefone, u kojima su nađeni brojni dokazi o brutalnim zločinima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Holandske kartice

– Ti telefoni su kodirani i u njima su nađeni mnogi dokazi o krivičnim delima. Za neke smo znali da su ih oni počinili, a za neke smo tek sad otkrili da su njihovo delo – rekao je Vulin i objasnio:

– Telefoni su podržavali samo inostrane operatere, mahom iz Holandije. Upravo iz tog razloga bilo je nemoguće kontrolisati, pratiti, kao ni ući u trag ovim telefonima. Telefonu se može ući u trag jedino ako se dođe u njegov fizički posed. Kartice naših operatera nisu funkcionisale u ovim telefonima.

Pripadnici najmonstruoznijeg klana, prema rečima ministra, međusobno su razmenjivali jezive snimke i fotografije, a minimalni deo tog materijala prikazan je javnosti u subotu na konferenciji za medije, održanoj nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Svrha užasnih snimaka i fotografija koje su pripadnici klana razmenjivali između sebe i slali protivnicima bila je zastrašivanje – istakao je Vulin i dodao da je ovde reč o „neljudima i bolesnicima, koji nikada više ne smeju da izađu na ulicu i da se umešaju u normalan svet“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na pomenutoj konferenciji da će u roku od dva dana biti saopštena nova saznanja, jer su pozajmljene sprave kojima se otkrivaju novi dokazi. Kako je rekao, pomoću tih sprava se došlo do saznanja o kojima niko nije mogao ni da sanja.

Svi imaju šifre

Kako se saznaje, sprava o kojoj je predsednik govorio zapravo je oprema koja sadrži specijalne softvere pomoću kojih mogu da se otvore takozvane komore, u kojima su zabeležene informacije koje su razmenjivane putem tog telefona. – Ti softveri mogu da spoje podatke koji su brisani i da praktično vrate obrisani sadržaj. Reč je o izuzetno skupoj opremi, koju poseduje svega nekoliko zemalja u svetu – objašnjava izvor.

Podsetimo, aplikacija Skaj nije dostupna svima na tržištu, ali nije ni zabranjena. Njeno korišćenje se plaća, a svaki korisnik ima svoju šifru pomoću koje se povezuje s drugim korisnikom, koji takođe koristi ličnu šifru. – Naši istražitelji i stručnjaci su uspeli da provale sve šifre pripadnika klana i da svaki pojedinačni pseudomim iz aplikacije Skaj poveže s konkretnom osobom – kaže izvor i dodaje da su kriminalci bili ubeđeni da policija ne može da uđe u trag sadržaju koji su razmenjivali preko Skaja, jer se on nakon slanja trajno uništava.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar