Trik: Da vam više nikada ne propadne prva palačinka

Čak i najveći kulinarski majstori priznaju da prva palačinka retko uspe, pa kako onda domaćice mogu da izbegnu ovaj peh?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Prva palačinka obično ispadne rupičasta, zgužvana i pojedena uput dok se ostale peku.

Uz pomoć ovih par trikova to više nikada ne mora da vam se dogodi.

Tri faktora ovde igraju najveću ulogu, dobro umešana smesa za palačinke, tiganj koji se koristi isključivo u tu svrhu i dobro zagrevanje.

Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, objašnjava za Gardijan:

“Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni.”

Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer se slaže sa njom i dalje dodaje:

“Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena”.

Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja: “Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji.”

Naravno, veliku ulogu igra i tiganj, piše N1 Zagreb.

“Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj”, kaže Grejndžer.

Pečenje palačinki je na kraju, kao i sve drugo, veština koju treba steći vremenom.

“Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo”, napominje Henrijeta Inman.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar