Predsednik Vučić: Albanci jesu za dijalog, ali NISU za kompromis! Evo KADA očekuje nastavak pregovora

On navodi da je više puta u Briselu prekinuo albanske predstavnike kada god su govorili o "međusobnom priznanju"

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

“Lako vam neko kaže: ”Granice su ovakve kakve smo ih mi postavili, a pri tome hoćemo međusobno priznanje”, ja tu ne vidim ni želju ni volju za kompromisom”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je ukazao i na to da dok EU govori o “punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, što, dodaje i jeste mandat EU i dogovoreno na nivou UN, iz SAD stižu čestitke sa sintagmom – “međusobno priznanje”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Prištinski političari su to ponavljali kao papagaji – ”međusobno priznanje” i ma kako to glupo zvučalo svakom čoveku u Beogradu, Novom Sadu ili bilo gde, kao da je nama potrebno priznanje Prištine i kao da mi ne postojimo kao država bez njihovog priznjanja, s druge strane u čestitki američkog predsednika ja dobijam istu sintagmu – ”međusobno priznanje””, rekao je Vučić.

Mnogi bi, kaže, rekli da je to pod prištinskim pritiskom, ali se sada vidi da je to, ističe, američka ideja. Dodaje da su se zbog sadržaja teksta u čestitci radovali neki drugi, ali ne građani Srbije. Vučić navodi da je više puta u Briselu prekinuo albanske predstavnike kada god su govorili o “međusobnom priznanju”.

“Nemam šta da krijem, naša pozicija je teška, veoma teška. Mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima i moramo da radimo i da učestvujemo u dijalogu i da dođemo do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Ali, naglašava, i Srbija ima svoje državne i nacionalne interese koje mora da štiti i čuva.

“Albanci nisu spremni za kompromis, ali je dobra vest što su za dijalog, koji očekujem da počne u maju”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar