Kulinarski spektakl u hotelu “Tonanti” u Vrnjačkoj banji, uz kuvara Novaka Đokovića! (FOTO+VIDEO)

U najluksuznijem hotelu u Vrnjačkoj banji gostovaće ekskluzivni Mišelinovi kuvari, članovi organizacije "Chefs for life"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

U Privrednoj komori Srbije održana je konferencija za novinare povodom promocije kulinarskog spektakla koji će biti održan u Vrnjačkoj banji 11. i 12. aprila. U hotelu „Tonanti“ će, u organizaciji udruženja „Chefs for life“ (Kuvari za život), prvi put u ovom delu Evrope gostovati 10 Mišelinovih kuvara, a akcija će imati i humanitarni karakter. Uz prestižne kuvare ovaj događaj će okupiti i lokalne privrednike, sa ciljem da se prikupi novac za izgradnju Doma za decu ometenu u razvoju i decu bez roditelja.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Promoter ove manifestacije je brend menadžer organizacije „Chefs for life“, koja okuplja 200 kuvara sa 1, 2 ili 3 Mišelinove zvezdice, Ljubica Komlenić. Zovu je i „najvećom zvezdom među zvezdicama“, i to s razlogom – ona je svetski kulinarski sudija sa najvišom A licencom, Mišelinova koordinatorka za Italiju, i prva strankinja koja je trenirala kulinarsku reprezentaciju Italije, sa velikim uspehom. Pored toga, verovatno je najpoznatija kao lični kuvar najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Ova dama, poreklom iz Bača, već više od 20 godina živi i radi u Italiji, a ovo nije prvi put da dovodi svet u Srbiju. Pre 2 godine su „Chefs for life“ u Vrbasu, uz pomoć lokalnog stanovništva, oborili Ginisov rekord ispekavši preko 15 hiljada palačinki.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„Ovog puta nam epidemijska situacija neće dozvoliti sličnu akciju, ali ćemo zato sa zadovoljstvom edukovati zaposlene u hotelu“, rekla je Komlenićeva. „Svaki od Mišelinovih kuvara će dobiti jednu temu, da dobije tradicionalni srpski recept, i da ga pretvori u Mišelin stajl. Uključićemo lokalne proizvođače hrane, da uzmemo prvo materiju, a isto tako i vino za degustaciju uz tu hranu. Mislim da će to biti jedan veliki susret i upoznavanje dveju kultura i kuhinja.“

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Ona je istakla da ova humanitarna organizacija radi sa puno ljubavi, koja je osnovni sastojak života i hrane koju spremaju, kao i da im je cilj da stignu svuda u svetu, ali da krenu iz Srbije.

Kako bi hrana ispunila stroge Mišelinove standarde neophodno je da se zna čime je životinja hranjena, kako bi mogla da se pripremi na odgovarajućoj temperaturi, tako da je proces spremanja zapravo spoj tehnologije, biohemije, fizike i matematike.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Direktor hotela „Tonanti“ Aleksandar Gvozdić je istakao da će ovim putem Srbija biti predstavljena na pravi način. Gvozdić je naglasio da je opština Vrnjačka banja, koja godinama unazad ima najveći stepen razvoja, uspela da sačuva sva radna mesta, uprkos krizi. Njen ogromni potencijal čine srednja turistička škola i fakultet. Kao jedan od glavnih ciljeva istakao je da, po ugledu na zaštićene regionalne brendove u Italiji, svako selo u Srbiji ima svoj proizvod kao brend.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Na konferenciji je bio prisutan i Masimo Fecardi, Mišelinov kuvar sa 1 zvezdicom i internacionalni sudija A kategorije. On je izjavio da stvaranje kultura danas za njega znači uključivanje tradicije i spajanje ove dve stvari, kao i da je velika odgovornost i zadovoljstvo što mogu da urade nešto za decu. Istakao je da je u Italiji veoma razvijena kultura hrane i vina, kao i prenošenja emocije na stolu, i da se nada da će, uz našu veliku kulinarsku tradiciju, tako nešto zaživeti i u Srbiji.

Piše: Ivan Marinković

Snimatelj: Danilo Krša



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar