Kako da zapamtite pin ili datum taštinog rođendana? Stručnjaci otkrivaju trikove za poboljšanje pamćenja

Jednostavni načini da poboljšate memoriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MARKA / Alamy / Profimedia

Što smo umorniji, ili stariji, sve češće se suočavamo sa činjenicom da zaboravljamo sve više stvari.

I tu se ne radi samo o klasičnom problemu sa stalnim proveravanjem da li ste isključili šporet ili zaključali kuću, već od pamćenju bitnih datuma ili imena ljudi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog previše obaveza zaboravljamo najosnovnije stvari: Međutim, ako ne možemo da se setimo da li smo isključili peglu ili šporet, to je zato što su te radnje automatske, pa da bismo ih zapamtili, treba reći naglas: Ok, isključila/isključio sam peglu. Tako ćete bolje pamtiti.

Većina ljudi zaboravlja zbog navika. Ako ste pod prevelikim stresom u poslednje vreme, verovatno ćete primetiti da lošije pamtite, a produktivnost i fokusiranost nisu na zavidnom nivou.

Foto: Freepik/wayhomestudio

U tome vam može pomoći vreme provedeno sa samim sobom, poput šetnje, meditacije i slušanja muzike.

Važno je da imate pravi mir, pa ako zaista želite da se “isključite” ostavite mobilni kod kuće, a vi se potpuno posvetite sebi – šetajte ili meditirajte 30 do 60 minuta.

“Sve aktivnosti uz koje se mozak odmara pomažu da bolje pamtimo. Takođe, i manjak sna može uticati na pamćenje i zdravlje jer tokom spavanja naš mozak organizuje informacije”, navodi stručnjak za spavanje Meri Karskadon.

Setite se ključeva i imena

Ako zaboravljate često ime osobe koju ste upoznali, recite: Drago mi je Marko, ja sam Ana, kažu stručnjaci.

Foto: Freepik/user18526052

Ponavljanjem imena podstičete mozak na pamćenje. Takođe, ako ne znate gde ste ostavili ključeve nakon što ste zaključali vrata, ponovite na primer, nakon te radnje – ključ mi je u prednjem delu torbice.

Pinovi i rođendani

Ako često zaboravljate mejl adrese, PIN-ove ili lozinke, imajte na umu da mozak nije “programiran” da pamti takve podatke, kažu stručnjaci.

Takve informacije kratko ostaju u mozgu jer su mu dosadne. Automatizovanost i zamišljenost su okidači za zaboravnost, a najbolji saveznik mozga je grupiranje.

“Ako se ne potrudite da zapamtite PIN-ove ili lozinke, mozak neće to sam učiniti “, napominje stručnjak za pamćenje Zaldej Tan.

Takvoj “dosadnoj” informaciji treba dodati nešto bitno što će vas podstaći da se setite. Ako je vašem prijatelju rođendan 10. februara, zapamtite da je to četiri dana pre Dana zaljubljenih.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Ako želite da se setite da posle posla kupite mleko, 30 sekundi zamišljajte kako ga pijete ili dodajte u kafu. I pritom ponavljajte: Seti se – pozitivna poštapalica deluje bolje od “ne zaboravi”.

A ovo je 10 stvari koje najčešće zaboravljamo:

Da uzzvratimo propušten poziv
Da odgovorimo na mejl.
Imena ljudi.
Da čestitate rođendan.
Napuniti mobilni.
Zalijete cveće.
Odgovorite na poruku.
Uzmete ključ od stana.
Uzmete odštampane papire.
Godišnjice braka ili veze.

Šta još pomaže da bolje pamtite?

Redovno vežbanje.
Hrana poput brokolija, lososa i spanaća.
Princip “radi jednu po jednu stvar” – previše toga odjednom ometa koncentraciju.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar