OBJEKTIV ISTRAŽUJE

“Velja je običan KLOŠAR”: Belivuk hteo da bude novi LEGIJA, ali mu nije ni do kolena – Banjac sve otkrio

"Mislim da je Belivuk primitivan i da je umislio da je neka Koza nostra"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Veljko Belivuk (36), zvani Velja Nevolja, koji je uhapšen kao vođa kriminalne grupe osumnjičene za više ubistava, otmice i iznude, hteo je da bude novi Milorad Ulemek Legija (52), kaže za Objektiv Boro Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK). Banjac, koji je 2003. radio na hapšenju zemunskog klana, ističe da Belivukova grupa nije ni blizu „zemuncima”.

Detaljan SPISAK Belivukovih “VOJNIKA”: Ko su sve pripadnici ozloglašene kriminalne grupe Velje Nevolje?

– Belivuk nije Legiji ni do kolena, nije mu ni do gležnjeva. On je kabadahija. Belivuk je običan klošar kojem je dozvoljeno da dođe do te pozicije, da ima toliku moć. Mislim da je Belivuk primitivan i da je umislio da je neka Koza nostra. Ako je tačno da su kasapili ljude, to govori da su bili prilično organizovani. Neko im je lepo savetovao – kad nema tela, nema ni dela. Ipak, nisu dorasli Legiji, a to su hteli – kaže za Objektiv Banjac.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

RADILI ŠTA SU HTELI

Bivši prvi čovek UBPOK ističe da je zemunski klan bio daleko opasniji.

– Zato što su uspeli da ubiju srpskog premijera i što su izvršili dokazanih 18 ubistava, otmice, što su stekli milione. Legija je bio jači, jer je većina pripadnika Jedinice za specijalne operacije bila u službi Državne bezbedosti. Oni su se bili mnogo osilili, tako da im je neko dao mogućnost da osvete Željka Ražnatovića Arkana. Onda su ubijali sve po gradu, radili šta god su hteli. Legija je bio neprikosnoveni vođa – naglašava naš sagovornik. Upitan da li su „zemunci” možda imali pomoć stranih obaveštajnih službi, Banjac odgovara negativno.

– Mi nismo mogli doći do tog podatka. Priče o nekom avionu koji je dovezao atentatora na Đinđića su priče Vojislava Šešelja i ovih koji žele da tu priču okrenu na drugu stranu, a to nema nikakve veze. Nema šanse da je bio drugi strelac. Mi smo toliko svedoka saslušali, bar njih 20, koji su rekli da je pucano iz Ulice admirala Geprata 14. Onda se pojavio neki Milan Veruović, koji nije radio svoj posao kako treba, nego sve izmišlja. I svi njegovi iz obezbeđenja su bukvalno ponovili istu priču o trećem metku, što je prosto nemoguće jer nisu bili na istim pozicijama. Taj rikošet je izgledao kao pucanj. Što bi Zvezdan Jovanović nas slagao da nije pucao iz Gepratove – kaže Banjac, koji je u akciji „Sablja” radio na hapšenju zemunskog klana.

Foto: KOCA SULEJMANOVIC/AFP/Profimedia

ZNALI SU DA ĆEMO IH HAPSITI

Bivši čelnik UBPOK navodi da nisu došli do zaključka o političkom motivu za ubistvo Đinđića.

– Država nije imala volje ili mogućnosti da ide do kraja. Mi iz Javne bezbednosti smo dokazali kriminalni deo, ali za taj deo trebalo bi da se pita Državna bezbednost. „Zemunci” su znali da treba da ih hapsimo tri dana nakon ubistva Đinđića, dok su odgovarali u Četvrtom opštinskom sudu zbog otmice Miroslava Miškovića. Mi smo tad planirali da ih sve hapsimo. Znali su da će to da se desi. Zato im se i žurilo, tako su pokušali da ubiju Đinđića kad se vraćao sa Kopaonika, pa kod Skupštine i hale „Limes”. I onda su ga ubili jedan na jedan – ističe Banjac.

PRIVEDEN VLASNIK KLUBOVA

Aleksandar Kajmaković (47), zvani Aca Bosanac, vlasnik više poznatih beogradskih restorana i klubova, po nalogu Tužilaštva doveden je u službene prostorije radi davanja izjave zbog sumnje da je povezan s Veljkom Belivukom, koji je 4. februara uhapšen kao organizator kriminalne grupe. Kajmaković nije uhapšen, već je doveden u svojstvu građanina.

Piše: DANICA ĆURUVIJA

Ovu i još zanimljivih priča pročitajte u današnjem izdanju štampanog Objektiva. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar