ISTRAŽUJEMO

Zaštitili se novcem klijenata, pa PUKLI na sudu: Bankari UKINULI osiguranje, Objektiv otkriva detalje

Posle velikog broja tužbi građana, banke odlučile da prilikom odobravanja kredita za stan više ne naplaćuju osiguranje kod NKOSK

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/yanalya

Nije mnogo prošlo od prve izgubljene presude na sudu za naplaćene troškove Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a bankari već nude zajmove za kupovinu stanova bez naknade i provizije ove državne organizacije i obrade kredita. Samo ove dve stavke nisu male za svakoga ko se zadužuje da bi došao do krova nad glavom i iznose, za prosečan zajam od 40.000 evra, nešto više od 1.600 evra!

Naime, NKOSK zaračunava jednokratnu premiju od 30 evra, plus naknadu od 2,50 do 3,50 odsto na celokupan iznos zajma. Ovaj novac se upotrebljava za osiguranje stambenog kredita u slučaju da klijent ne može da ga vraća, dok se ne proda na tržištu. Dakle, tu nema zaštite nosioca stambene pozajmice, nego banke. Zbog toga su mnogi građani koji otplaćuju stambene zajmove odlučili da presaviju tabak i podnesu tužbe, jer smatraju da je ovakvo ponašanje banaka nezakonito. Prvi slučaj je dobijen na sudu, što je podstaklo i druge da krenu istim putem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BANKE NAS JADILE GODINAMA

– Od 2004. kada je osnovana Nacionalna korporacija po nalogu Mlađana Dinkića, tadašnjeg ministra finansija, građanima se nezakonito naplaćuje osiguranje stambenog zajma koje iznosi od 800 do nekoliko hilajda evra, zavisino od iznosa pozjamice. Prvu presudu je Viši kasacioni sud doneo u korist građanina, jer nije imala osnova da banka novcem dužnika osigura odobreni kredit. Inače, svaki stambeni kredit ima svoje osiguranje u vidu hipoteke, menice i drugih instrumenata zaštite – ističe Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Prema njegovim rečima, građani koji otplaćuju stambene kredite, platili su nezakonito osiguranje.

– Zasad ima nekoliko hiljada tužbi za naplatu naknade i provizije NKOSK, a bojim se da će ih biti i mnogo više, jer je oko 110.000 stambenih kredita u opticaju i da je najveći broj i osiguran, jer je kamata za ovaj zajam bez obezbeđenja NKOSK bio značajno skuplji- navodi Gavrilović.

SVE VEĆA ZABRINUTOST MEĐU BANKARIMA

Bankarima nije lako, naročito posle prve pravosnažne presude. Sa tužbama i presudama nose se već skoro dve godine, jer su mnogima morali i da vrate naplaćenu obradu kredita. I ona se pokazala kao nezakonita. Tako da im od jednog klijenta stižu i po dve tužbe. Neke banke su i ranije nudile stambene pozajmice bez osiguranja NKOSK, ali su kamate bile veće, pa se malo građana za tu varijantu opredelilo.

“Ne možemo da kažemo da nismo zabrinuti. Reagovalo je i Udruženje banaka Srbije. Videćemo šta će se dalje dešavati, ali ako se nastave presude u korsit građana bićemo u problemu. Osiguranje stambenih kredita uvela je država da bi olakšala odobravanje ovih zajmova. Sada vidim da se neke banke reklamiraju i zvanično nude stambene kredite bez osiguranja kod NKOSOK i obrade kredita. Mislim da sada treba da reaguju više instance”, kaže bankar iz jedne strane banke.

NOVI USLOVI ZA NOVE DUŽNIKE

Bankari, polako okreću pravac odobrenja stambenih kredita, jer nisu sigurni da će ih masovne tužbe zaobići. Deluje kao iskupljenje, ali treba istaći da mnoge banke već više godina nude stambene kredite bez osiguranja kod NKOSK, jer klijentima tako više odgovara. Najnoviji potezi bankara da ne traže ovog osiguranje, a nude malu kamatu na zajam za kupovinu stana jasno govori da su se uslovi promenili.

Tako se sada stambeni kredit može dobiti sa kamatom od 2,50 odsto na godišnjem nivou, bez osiguranja kod NKOSK i obrade kredita.

Piše: Slavica Moravčević

OVU I MNOGE DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 23. FEBRUARIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar